Visā Latvijā plaši atzīmē valsts proklamēšanas 105. gadadienu. Pasākumu apkopojums

Brīvības piemineklis. Foto: Zane Bitere/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šodien tiek svinēta Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadiena. "Apollo.lv" apkopojis, kā visā Latvijā atzīmēs valsts svētkus. 

11. novembra krastmalā notiks militārā parāde

Sestdien plkst.13.30 Rīgā, 11.novembra krastmalā, notiks Latvijas proklamēšanas 105.gadadienai veltīta Latvijas un tās sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārā parāde, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrija.

Parādi, kurā piedalīsies aptuveni 1500 karavīru, zemessargu, policistu, robežsargu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu, komandēs Zemessardzes komandieris pulkvedis Kaspars Pudāns, bet to pieņems Nacionālo bruņoto spēku augstākais vadonis, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Militārās parādes ierindas priekšgalā soļos Zemessardzes 1.Rīgas brigādes Studentu kājnieku bataljons, kuriem šogad uzticēts nest Latvijas armijas karogu. Aiz Latvijas armijas karoga grupas karogu nesīs Daudznacionālās divīzijas štāba "Ziemeļi" karoga grupa, NATO spēku integrācijas vienība, kā arī trīs Baltijas valstu kopējās militārās izglītības iestādes - Baltijas Aizsardzības koledžas karoga grupa.

Parādē ar karoga grupu piedalīsies arī sabiedroto spēku karavīri no Albānijas, Kanādas, Čehijas, Igaunijas, Islandes, Itālijas, Lietuvas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un ASV, ar kuriem Latvijas karavīri ikdienā plecu pie pleca pilda uzdevumus gan starptautiskajās operācijās, gan apgūst iemaņas un prasmes militārajās mācībās Latvijā un ārvalstīs.

Šogad parādē otro reizi piedalās arī Ukrainas karoga grupa. Latvija turpina sniegt militāro palīdzību Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Nacionālos bruņotos spēkus parādē pārstāvēs Mācību vadības pavēlniecības karoga grupa, Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, Instruktoru skolas karoga grupa, Kājnieku skolas karoga grupa, Kaujas atbalsta nodrošinājuma mācību centra karoga grupa, Sakaru skolas karoga grupa, Jūras spēku mācību centra karoga grupa, Štāba bataljons, Jūras spēki, Gaisa spēki, Nodrošinājuma pavēlniecība, Zemessardzes karoga grupa, Zemessardzes 1.Rīgas brigāde, 2.Vidzemes brigāde, 3.Latgales brigāde, 4. Kurzemes brigāde, un Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde.

Sabiedroto bruņotos spēkus parādē pārstāvēs Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vienības.

Tāpat parādē piedalīsies vienības no Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī no pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas un Jaunsardzes.

Parādes muzikālo noformējumu nodrošinās Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, Jūras spēku orķestris un Zemessardzes orķestris. Parādes kājnieku vienības militāro orķestru pavadībā turpinās gājienu pa Kaļķu ielu, Brīvības ielu, Bruņinieku ielu līdz Skanstes ielai.

Parādi noslēgs Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku, kā arī Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējums.

Lidojumam labvēlīgos laika apstākļos būs redzami divi Valsts robežsardzes helikopteri "AgustaWestland 109" un "AgustaWestland 119", divi Gaisa spēku jaunie helikopteri UH-60M "Black Hawk", ASV operācijas "Atlantic Resolve" gaisa kuģi - viens HH-60 "Black Hawk", kas aprīkots Medicīniskās evakuācijas operāciju veikšanai, divi UH-60 "Black Hawk" un divi CH-47 "Chinook", divas atjaunotās Gaisa spēku lidmašīnas An-2 "Colt", no kurām tiks palaisti dūmi Latvijas karoga krāsās un Latvijas nacionālās lidsabiedrības "Air Baltic" lidmašīna "Airbus 220-300".

Parādes aviācijas sadaļu noslēgs Spānijas Gaisa spēki, kas bāzējas Igaunijā, un Itālijas Gaisa spēki, kas bāzējas Lietuvā - katra valsts lidos ar diviem EF-2000 "Eurofighter Typhoon" iznīcinātājiem, kas nodrošina Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju "Baltic Air Policing".

Parādē būs vērojama Latvijas bruņoto spēku militārā tehnika, tostarp bruņumašīnas "Patria" 6x6 un kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas "CVR(T)". Tāpat parādē varēs redzēt pašgājējhaubiču sistēmas "M109", mīnu sprādzienu izturīgos ceļu atmīnēšanas transportlīdzekļus "Husky", taktiskos transportlīdzekļus "Bombardier MAX 650", kvadriciklus un citu Latvijas bruņoto spēku militāro tehniku. Parādē piedalīsies arī bezpilota lidaparāti, kas spēj novērot gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā, un koriģēt artilērijas uguni, kā arī tālās darbības prettanku ieroču sistēmas.

Parādes apmeklētāji varēs vērot arī sabiedroto valstu bruņutehniku, piemēram, Itālijas bruņoto spēku tanku "Ariete" un bruņutransportieri "Centauro", Spānijas bruņoto spēku tanku "Leopard" un kājnieku kaujas mašīnu "Pizarro", Polijas bruņoto spēku tanku "PT91", slovāku haubici "Zuzana" kā arī Albānijas, Čehijas, Slovēnijas, Slovākijas un Melnkalnes bruņoto spēku militāro tehniku.

Valsts policija militārajā parādē piedalīsies ar motocikliem "BMW R 1250 RT", kurus izmanto ceļu satiksmes uzraudzībā un augstāko valsts un ārvalstu amatpersonu eskortēšanā, un autotransporta vienībām, kuras izmanto ceļu satiksmes uzraudzībā, sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, tostarp operatīvajiem transportlīdzekļiem ar speciālo krāsojumu "Škoda Superb" un "Volkswagen Tiguan", kas tiek izmantoti slēptajai satiksmes uzraudzībai cīņā ar agresīviem autobraucējiem.

Savukārt Valsts robežsardze parādē demonstrēs apvidus automašīnas "Nissan Pathfinder" ar sniega motocikliem un "Toyota Hilux", kurus izmanto valsts robežas apsardzībā, jauno robežsargu apmācībām un speciālo operāciju uzdevumu veikšanai, operatīvos transportlīdzekļus "Renault Trafic", kas tiek izmantoti imigrācijas kontrolē, mobilo patruļu un kontrolposteņu nodrošināšanai, kā arī kvadriciklus "Polaris MV850", kas ievērojami uzlabo Valsts robežsardzes mobilitāti un tiek izmantoti patruļām pierobežā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests parādē demonstrēs specializēto Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehniku, ko izmanto ugunsgrēku dzēšanas un glābšanas darbos, tostarp jaunākās saņemtās "Scania " autocisternas.

21 nāciju zalvi par godu valsts neatkarības proklamēšanas gadadienai no AB dambja veiks Zemessardzes 17. kaujas atbalsta bataljons.

Savukārt par kārtību un drošību parādes norises vietā un laikā rūpēsies Militārā policija un Speciālo uzdevumu vienība, bet par medicīnisko nodrošinājumu - Nodrošinājuma pavēlniecība.

Rīgā "airBaltic" lidmašīna piedalīsies svinīgajā parādē

Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic", godinot 105.gadadienu kopš Latvijas proklamēšanas, šodien piedalīsies svinīgajā parādē, aģentūru LETA informēja "airBaltic" pārstāvji.

Lidsabiedrība veiks pārlidojumu ar "Airbus A220-300" lidmašīnu, kuru rotā Latvijas karoga sarkanbaltsarkanais krāsojums un galvaspilsētas Rīgas vārds. "airBaltic" lidmašīna būs redzama parādes laikā, kas sāksies plkst.13.30 un būs vērojama 11.novembra krastmalā, kā arī Latvijas Televīzijā.

Šī būs ceturtā reize, kad "airBaltic" lidmašīna piedalās valsts svētku svinīgajā parādē - aviokompānija svētku svinīgajā parādē piedalījās arī 2018., 2019. un 2022.gadā.

Kompānijā arī atzīmē, ka šobrīd "airBaltic" flotē ir divas reģistrētas lidmašīnas YL-CSL un YL-ABN, kas rotātas Latvijas karoga sarkanbaltsarkanās krāsās.

Aviokompānijas "airBaltic" dāvinājums Latvijai valsts proklamēšanas 100.gadadienai veltītās Latvijas un tās sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārās parādes laikā 11.novembra krastmalā.
Aviokompānijas "airBaltic" dāvinājums Latvijai valsts proklamēšanas 100.gadadienai veltītās Latvijas un tās sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārās parādes laikā 11.novembra krastmalā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgā būs arī svētku koncerti un Valsts prezidenta uzruna

Svinot Latvijas Republikas Proklamēšanas 105.gadadienu, plkst.8 studentu akadēmiskās mūža organizācijas dosies tradicionālajā piemiņas gājienā no Latvijas Universitātes galvenās ēkas uz Rīgas Brāļu kapiem.

No rīta plkst.9 Rīgas Domā būs ekumeniskais dievkalpojums, bet plkst.10.30 pie Brīvības pieminekļa notiks svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija.

Saeimā plkst.12 notiks svinīgā sēde, kurā Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) teiks uzrunu Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadienā.

No plkst.18 līdz 19.45 no Kārļa Ulmaņa pieminekļa notiks lāpu gājiens. Lāpu gājiens noritēs no Kārļa Ulmaņa piemineklis pa Raiņa bulvāri, Krišjāņa Barona ielu, Aspazijas bulvāri, Zigfrīda Annas Meierovica bulvāri, Krišjāņa Valdemāra ielu atpakaļ līdz Ulmaņa piemineklim.

Šodien plkst.19 pie Brīvības pieminekļa notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadienai veltīts svinīgs pasākums - svētku koncerts "Tautas balsis dziesmās", Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča svinīgā uzruna, kā arī pirmo reizi svētku vēsturē - multimediāls lāzeru uzvedums.

Par godu Latvijas dzimšanas dienas svinībām ir izveidots apvienotais vīru koris, kuru vadīs diriģents Edgars Vītols, lai kopā ar solistēm Anci Krauzi, Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu un Rūtu Dūdumu-Ķirsi izdziedātu latviešu tautas dziesmas. Īpaši šim koncertam jaunas aranžijas veido komponists un pianists Jānis Strazds, kura vadītā ritma grupa muzicēs kopā ar kori un solistēm.

Rīgā svētku dalībnieki no plkst.18 līdz 23 varēs vērot objektu grupu "Gaismas upe" gar Pilsētas kanālu - gaismas objekti "Zvaigžņu strauts" un "Uguns stabi" ar latvju rakstiem Bastejkalnā, "Gaismas tilti" uz trīs tiltiem pār Pilsētas kanālu (Bastejkalna, Brīvības ielas, operas), uguns objekti "Plūstošie raksti" un uguns objekti no projekta "Teragnia".

Arkādijas parkā no plkst.19 līdz 23 varēs vērot audiovizuālo vides instalāciju "Gaismas pieskāriens".

Foto: Arkādijas parkā atklāts "Gaismas dārzs" 

Esplanādē uz lielajiem svētku ekrāniem darbosies interaktīva vides instalācija "Mans raksts", piedāvājot iespēju katram apmeklētājam radīt savu unikālo svētku saktu, kas stilizēti veidota no Latvijas reģionu tautastērpu rakstu ornamentiem. Laikā no plkst.18 līdz 23 svētku noskaņu apmeklētājos vairos īpaša DJ sagatavota programma šim vakaram, kā arī sapulcējušamies svinētājiem tiks piedāvāti karstie dzērienu un uzkodas.

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā no plkst.11 līdz 18 skatāma Latvijas vēstures ekspozīcija, izstādes "Satversme 100+", "Vainagošanās. Arheoloģiskie, etnogrāfiskie un laikmetīgie vainagi Latvijas kultūrā", "Krāsainā Latvija", "Latvijas valsts dibināšana", "Nauda Latvijā".

Latvijas Kara muzejā plkst.17 notiks folkloras un seno cīņu kopas "Vilkači" svētku koncerts.

"Mazajā ģildē" plkst.21 izskanēs svētku koncerts "Deg un kvēl, un nenodziest", kurā jauniešu koris "Balsis" un pavadošā grupa Jāņa Miltiņa vadībā klausītajiem piedāvās dziesmas, kuras skanējušas Dziesmu svētkos un nes sevī spēcīgu latvietības un nacionālās pašapziņas vēstījumu. Koncerta vadītājs Gundars Āboliņš.

Vidzemē notiks koncerti un gaismas akcijas

Vidzemē valsts svētkos notiks koncerti un gaismas akcijas, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija.

Valmieras rātslaukumā plkst.10 varēs doties aptuveni 12 kilometrus garā maršrutā, kas vedīs gan gar Valmierai raksturīgām un iemīļotām vietām, piemēram, Dzirnavu ezeriņa promenādi, Jāņparku, Putriņu mežu, Dzelzs tiltu un Kazu krācēm, gan ļaus iepazīt vēl ikdienā neatklātus skatus. Savienojot Latvijas kontūru, dalībniekiem būs iespēja piedalīties arī Latvijas dzimšanas dienai veltītā svētku viktorīnā, atbildot uz jautājumiem par Valmieru, Valmieras novadu un Latviju. Kopumā maršrutā būs izvietoti 12 kontrolpunkti ar QR kodu plāksnītēm, rezultātu fiksēšana notiks ar lietotnes "Qrenteerings" palīdzību. Atjautīgākie un atraktīvākie viktorīnas dalībnieki saņems balvas no Valmieras novada mājražotājiem.

Laukumā pie Valmieras Kultūras centra plkst.18 koncertēs grupa "Pērkons", Atis Ieviņš un "The Rock Brothers".

Ogrē plkst.16 iedzīvotāji pulcēsies svinīgajā svētku pasākumā, kas šogad notiks jaunuzceltajā Ogres Valsts ģimnāzijas ēkā. Pasākumā tiks godināti iedzīvotāji, kuriem piešķirts pašvaldības apbalvojums - tituls "Ogres Goda novadnieks" un tituls "Ogres Gada novadnieks". Pēc svinīgā pasākuma tā dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar ģimnāzijas telpām un plašo sporta arēnu.

Savukārt plkst.19 notiks svētku uguņošana Daugavas krastā pie vides dizaina objekta "Ogres bāka". Drošības nolūkos no plkst.18.30 līdz 19.30 ūdenstilpe ap Ogres bāku ūdenstransporta kustībai būs slēgta.

Cēsīs plkst.12 Vienības laukumā pie Uzvaras pieminekļa notiks svinīga ziedu nolikšana un kopīga valsts himnas dziedāšana.

Plkst.16 koncertzālē "Cēsis" būs svētku koncerts, kurā piedalīsies kori "Wenden", "Cēsu Pils koris", "Beverīna", "Vidzeme", tautas vērtes kopa "Dzieti", solisti Una Daniela Aizgale un Toms Kalderauskis, kā arī instrumentālā grupa ar Tomu Kursīti, Rūdolfu Ozolu, Andri Kauliņu un Sigvardu Dižo. Koncerta mākslinieciskais vadītājs Patriks Kārlis Stepe, koncerta režisore Gunita Bārda. Koncertā izskanēs dziesmas no rokoperas "Lāčplēsis" un dziesmu cikla "Daugava".

Koncerta laikā norisināsies konkursu "Skaistākais Cēsu novada dārzs un sakoptākā teritorija" un "Gada būve Cēsu novadā" uzvarētāju apbalvošana.

Limbažu kultūras namā plkst.19 notiks svinīgais pasākums "Ar Latviju sirdī" un koncerts "Nāk rudens apgleznot Latviju". Svētku pasākumā godinās novada izcilākos dažādu jomu speciālistus. Plkst.16 notiks akcija "Izgaismosim Mazezeru 18.novembrī".

Smiltenes Kultūras centra lielajā zālē plkst.15 norisināsies svinīgs sarīkojums, kurā pasniegs Smiltenes novada pašvaldības augstākos apbalvojumus "Gada cilvēks", "Gada balva", "Goda raksts" un "Pateicība". Patriotisku noskaņu koncertu piedāvās Elzas Rozentāles kvintets.

No plkst.19 Smiltenes Vecajā parkā notiks gaismas akcija "Mana spēka zīme", kurā organizācijas un kopienas veidos savu spēka zīmi kā simbolisku gaišuma un spēka pilnu dāvanu Latvijas 105.gadskārtā.

Madonas pilsētas kultūras namā plkst.16 valsts svētku koncertā dziedātāja Aleksandra Špicberga, taustiņinstrumentālists Atis Andersons, sitaminstrumentālists Kaspars Kurdeko un saksofonists Roberts Martini, Madonas pilsētas kultūras nama koklētāju ansamblis "Rasa" un mūsdienu deju grupa "Aliens" izpildīs Imanta Kalniņa, Ulda Stabulnieka, Zigmara Liepiņa dziesmas, kā arī latviešu tautas dziesmas Raimonda Paula, Kārļa Auzāna un mūziķu pašu oriģinālaranžijās.

Varakļānu novada kultūras centrā plkst.19 notiks Latvijas dzimšanas dienai veltīts svētku koncerts "Manā zemē Latvijā", kurā koncertēs sieviešu koris "Dzelvērte", grupa "Jumis", jauktais ansamblis "Nona". Pasākumā sveiks Varakļānu Goda pilsoņus, pasniegs atzinības rakstus.

Gulbenē šodien plkst.13 evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks dievkalpojums, savukārt plkst.14 iedzīvotāji aicināt nolikt ziedus pie pieminekļa par Latvijas brīvību kritušajiem Gulbenes draudzes locekļiem. Gulbenes novada kultūras centrā plkst.16 valsts svētku koncerts "Mūsu "gadsimta soļi". Pēc koncerta pašvaldība aicina veidot kopīgu gaismas karogu, noliekot sarkanas un baltas sveces pilsētas centrālajā skvērā.

Valkas pagastā plkst.17 saieta namā "Lugažu muiža" Valkas novada un Valkas pagasta pašdarbnieku svētku koncerts "Mūsu Latvija!". Ērģemes pagastā plkst.17 varēs vienoties lāpu gājienā, noejot 5 kilometrus par godu Latvijas 105.jubilejai, pulcēšanās Ērģemes pagastā pie petanka halles, gala punkts - Turnas tautas nams.

Alūksnes Kultūras centrā plkst.13 notiks svētku pasākums "Mēs esam gaismas tauta", kurā piecām personām pasniegs Alūksnes novada pašvaldības augstāko apbalvojumu "Sudraba zīle". Izskanēs arī Laura Amantova džeza kvarteta un Rūtas Dūdumas-Ķirses koncerta "Ar Latviju sirdī...".

Saulkrastu novadā plkst.16 notiks grupas "Linga" valsts svētkiem veltīts koncerts "Spēka dziesmas Latvijai" pie kultūras nama Sējā. Savukārt plkst.20 Sējas kultūras namā notiks valsts svētku svinīgais pasākums "Dzimtā valoda", kurā piedalīsies Katrīna Gupalo un Edgars Vilcāns ar muzikālo programmu "Dzimtā valoda".

Siguldā plkst.10.30 norisināsies kopskrējiens "Izskrien Latviju Siguldā". Distances kopējais garums - aptuveni 8,2 kilometri. No plkst.12 Siguldas novadā norisināsies "BMW Type Club" karogu brauciens.

Siguldas Jaunās pils Svētku zālē plkst.14 notiks pasākums "Goda diena", kurā tiks cildināti novadnieki, pasniedzot apbalvojumu "Siguldas novada Goda novadnieks" un "Siguldas novada Gada novadnieks".

Latgalē atzīmēs ar sportiskām aktivitātēm, svinīgiem pasākumiem un koncertiem

Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadienu Latgalē atzīmēs ar sportiskām aktivitātēm, svinīgiem pasākumiem un koncertiem.

Daugavpilī šodien Latvijas 105.dzimšanas dienas svinības sāksies plkst.10 ar Svētku Dievkalpojumu Svētā Pētera ķēdēs Romas katoļu baznīcā.

No plkst.10 līdz 16 daugavpiliešus un pilsētas viesus baudīt mājražotāju labumus aicina Svētku tirdziņš Rīgas ielā. Rotko muzejs un Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs "Inženieru arsenāls" aicina uz apmeklējumu par īpašajām svētku cenām.

Plkst.17 Vienības laukumā varēs vienoties kopīgā Latvijas himnas dziedāšanā, bet uzreiz pēc tam notiks īpašs svētku lāzeršovs.

Plkst.18 Daugavpils teātrī notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadienas svinības, kuru laikā tiks pasniegti Daugavpils pilsētas pašvaldības apbalvojumi "Gada balva" un "Mūža ieguldījums".

Valsts svētku svinības turpināsies arī rīt, 19.novembrī, kad ikvienam būs iespēja doties aizraujošā ekskursijā pa Daugavpili kopā ar gidu Artūru Fišeru. Ekskursijas sākums paredzēts Vienības laukumā plkst.12.

Savukārt pirmdien, 20.novembrī, plkst.16 Valsts svētkiem par godu Daugavpils Kultūras pilī izskanēs koncertprogramma "Mārtiņš Brauns - Latvijai!".

Rēzeknē Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadienā notiks nu jau par tradīciju kļuvušais tautas skrējiens "Ieelpo Rēzekni 2023". Skrējienam jau ir pieteikušies vairāk nekā 300 dalībnieki. Pulcēšanās pie Rēzeknes pilskalna plkst.11, kur paredzēta reģistrācija, sportiskas un muzikālas aktivitātes dalībniekiem, starts ar laika kontroli, iesildīšanās un starts masu skrējienam, kā arī starts atraktīvajam skrējienam ar mīļdzīvniekiem "Ķepa 2023". Noslēgumā, ap plkst.13.15, paredzēta dalībnieku apbalvošana.

Svētku programmas turpinājumā plkst.16.15 noritēs simbolisks gājiens no pieminekļa "Latgales kongresam 100" līdz piemineklim "Vienoti Latvijai", kur plkst.16.30 norisināsies svētku saiets "Es burts, es zīme, es valoda - Tev dzimšanas dienā, Latvija!". Pasākumā uzstāsies Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas jauniešu koris "Impresija" (diriģente Svetlana Bilinska), Rēzeknes Tehnikuma jauniešu koris "Šūpoles" (diriģente Solvita Pavlovska), pūšamo instrumentu orķestris "Rēzekne" (diriģenti Sergejs Sergejevs un Jānis Pavlovskis), kā arī deju kolektīvi Ilmāra Dreļa vadībā.

Svētku vakara noslēgumā plkst.19 Latgales vēstniecībā "Gors" izskanēs svētku koncerts "Mirdz mana dziesma" ar Rēzeknes bigbenda, koru un solistu piedalīšanos.

Balvos šodien plkst.11 Balvu evanģēliski luteriskajā baznīcā notiks Valsts svētku ekumeniskais dievkalpojums.

Plkst.12 sāksies pilsētpārgājiens "Balvu ozoli stāsta", kuram pulcēšanās vieta ir pie luterāņu baznīcas, bet plkst.15 Novada muzejā norisināsies sportiskās aktivitātes "Sporto pretī Valsts svētkiem" noslēgums.

Balvu Kultūras un atpūtas centrā no plkst.17 plānots Latvijas 105.dzimšanas dienas sarīkojums - novada apbalvojumu pasniegšana un svētku koncerts.

No plkst.19.30 līdz 20 Balvu Kultūras un atpūtas centra laukumā varēs vērot uguns šova priekšnesumus Gaisma vieno…", bet plkst.22 notiks disko balle "100% latviska mūzika" ar DJ Ingaru.

Kurzemē godinās novada iedzīvotājus, būs svētku koncerti, salūts un sportiskas aktivitātes

Kurzemē Latvijas dzimšanas dienā godinās novada iedzīvotājus, būs svētku koncerti, salūts un sportiskas aktivitātes, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija.

Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadienas rītā aktīvie liepājnieki var pulcēties Jāņa Čakstes laukumā, lai dotos 8,5 kilometru garā distancē, kas veidota kā Latvijas kontūra. Maršruts piemērots, lai to varētu paveikt skrienot, ejot vai braucot ar velosipēdu.

Liepājas interjera muzejā, Hoijeres kundzes viesu namā visu dienu apmeklētājiem piedāvās svētku programmu.

Plkst.12 Liepājas Sv. Jāzepa katedrālē dažādu konfesiju kristīgās draudzes aicina liepājniekus uz kopīgu lūgšanu par Latviju. Ekumēniskajā dievkalpojumā skanēs lūgšanas, tiks citēti raksti un skanēs kristīgās dziesmas.

Plkst.17 Latvijas valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes laukumā notiks svinīgs un muzikāls svētku pasākums. Koncertā uzstāsies mūziķi Ainars Mielavs, Renārs Kaupers un Sergejs Jēgers. Muzikālo programmu bagātinās Liepājas teātra dziedošās aktrises Agnese Jēkabsone un Everita Pjata-Gertnere un instrumentālā Liepājas mūziķu grupu Normunda Kalniņa vadībā.

Ventspilī, Lielajā laukumā, pašvaldība aicina ventspilniekus un pilsētas viesus uz Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadienas svinībām.

No plkst.19 svētku koncertā uzstāsies grupa "Jumprava". Pēc koncerta Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij") teiks svētku uzrunu, kam sekos uguņošana.

Kuldīgas Rātslaukumā plkst.17 būs Kuldīgas novada kopkora koncerts. Valsts svētku koncerta programmu veido Ernesta Vīgnera Kuldīgas mūzikas skolas direktore Andra Zvejniece kopā ar novada diriģentiem Janu Paipu, Laimdotu Mūrnieci un Andi Grozu, kā arī ar mūziķiem Beāti Mačtamu, Aleksi Zariņu, Līgu Aleksandru Jāvaldi, Rolandu Stepanovu un Kristapu Jansonu. Kopā ar kopkori skanīgās dziesmās vienosies solisti Ance Jankovska, Rūta Ķergalve, Amanda Gertnere, Andis Groza un Viktors Ellers.

Svētku koncertu ar uzrunu iedzīvotājiem atklās Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska ("Kuldīgas novadam"). To tiešraidē varēs vērot Kuldīgas novada pašvaldības "Youtube" kanālā.

Svētku sajūtu radīs arī patriotiskā noskaņā sapostā pilsēta un Latvijas karoga krāsās izgaismotā Ventas rumba, kas iemirdzēsies no plkst.17 līdz 22.

Saldū, Oskara Kalpaka laukumā, plkst.19 notiks valsts svētku koncerts, kurā uzstāsies Mārtiņš Kanters, Anmary, Andris Ābelītis un Aija Vītoliņa.

Talsos šodien plkst.12 notiks svētku skrējiens "Apskrien savu Latviju Talsos", kam starts tiks dots Talsu tirgū. Savukārt plkst.20 Talsu PIlsētas laukumā izskanēs svētku koncerts "Ar mīlestību Latvijai", kurā piedalīsies Dailes teātra aktieri Aldis Siliņš, Lelde Dreimane, Ērika Eglija-Grāvele un Gints Andžāns.

Dienvidkurzemes novada pašvaldība šodien plkst.14 Kazdangas kultūras centrā pirmo reizi novada pastāvēšanas laikā pasniegs pašvaldības augstākos apbalvojumus, suminot novada izcilākos cilvēkus. Apbalvojumus pasniegs vairākās nominācijās: goda zīme "Kurzemnieks", "Dienvidkurzemes novada Gada cilvēks", Goda raksts, Atzinība un Pateicība. Kopumā apbalvojumus pasniegs 27 cilvēkiem.

Pasākuma laikā svētku koncertu sniegs Liepājas Simfoniskais orķestris, kā arī notiks Džēnas Kuplis grāmatas "Jērs un lauva Rimbenieks" atvēršanas svētki.

Grobiņas sporta centrā plkst.19 svētku koncerts "Teic, kur zeme skaistākā", kurā piedalīsies Dainis Skutelis, Ieva Sutugova un vokālā grupa "Oranžās".

Priekulē plkst.18 notiks lāpu gājiens "Gaismas ceļš Latvijai" no Ģimenes dārza līdz pils tornītim. Pēc gājiena notiks svinīgs mirklis.

Ventspils novada Popes kultūras namā plkst.18 norisināsies svētku koncerts kopā ar dziedošo aktieri Edgaru Pujātu. Plkst.19 Užavas tautas namā notiks svētku koncerts "Latvija - dzintara lāse", kurā muzicēs Agnese Čīče, pianists Zigurds Turss, Pēteris Landmanis un Emīlija Jasmīna Švarca. Plkst.19 Usmas tautas namā notiks Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltīts koncerts "Sapnis par baltu kuģi". Koncertā uzstāsies dziedātāja Līga Priede un ģitārists Andrejs Grimms.

Zemgalē notiks svinīgi dievkalpojumi un saviesīgi pasākumi

Zemgales novados par godu valsts svētkiem notiks svinīgi dievkalpojumi un saviesīgi pasākumi, aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībās.

Jelgavā visu dienu ikviens varēs nolikt ziedus un svecītes pie Latvijas pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa. Tāpat iedzīvotāji var piedalīties ekumeniskajā dievkalpojumā Svētās Annas prokatedrālē, apmeklēt koncertus Hercoga Jēkaba laukumā, piedalīties zibakcijā, kopīgi veidojot deju Latvijai dzimšanas dienā. Vakara noslēgumā - no plkst.17 līdz 22 - uz Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torņa fasādes varēs vērot trīsdimensiju multimediālu stāstu, kas vakara gaitā tiks atkārtots ik pēc desmit minūtēm.

Vairojot svētku gaisotni pilsētā, svētku brīvdienās sarkanbaltsarkanās krāsās tiks izgaismotas vairākas ēkas.

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte šovakar aicina ikvienu piedalīties Jelgavas pils parka izgaismošanā, turpinot akciju "LBTU Akadēmiskā ceļa izgaismošana". Iedzīvotāji var atnest un novietot sveci klāt kādam ornamentam vai veidot savu. Skanot latviešu skaistākajām un sirsnīgākajām dziesmām, svecīšu aizdegšana plānota no plkst.16, savukārt turpināt izgaismot Jelgavas pils parku ar jaunām sveču liesmiņām varēs visu vakaru.

Bauskā šodien plkst.20 Bauskas Rātslaukumā ar leģendārās rokgrupas "Līvi" koncertu tiks svinēta Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadiena. Koncertā izskanēs ne tikai grupas "Zelta fonda" dziesmas, bet arī ar pēdējā laikā radīti skaņdarbi.

Tukumā šodien plkst.19 Tukuma pilsētas Kultūras namā notiks Latvijas valsts svētkiem veltīts koncertuzvedums "Tauta mana zeme". Piedalīsies Edgars Raginskis (koncertmeistars, taustiņi), Justs Liepiņš (ģitāras), Māris Radziņš (elektriskā ģitāra), Kristaps Ezeriņš (bass), Rinalds Jukna (bungas), Artūrs Dumbris, Elīna Krastiņa, Paula Mihailova, Rihards Saule (solisti) un Tukuma profesionālās ievirzes deju skolas solisti. Ieeja bez maksas. Ielūgumi uz koncertu pieejami Tukuma pilsētas Kultūras nama kasē (skaits ierobežots).

Kandavā šodien plkst.14 evaņģēliski luteriskajā baznīcā ikviens varēs piedalīties valsts svētkiem veltītā dievkalpojumā, bet plkst.18 Kandavas Kultūras namā notiks Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltīts svinīgs pasākums "Ar sirdi Kandavā un Latvijā". Pasākumā pasniegs Kandavas un pagastu apvienības apbalvojumus. Uzstāsies "Kandavas Dāmu Grupa" pianista Anatolija Livča vadībā un jauktais koris "Kandava" diriģenta Rūdolfa Bacāna vadībā.

Jēkabpilī, Kena parka estrādē līdz 20.novembrim vakaros no plkst.17 līdz 21 varēs vērot vides instalāciju "Par saules pielieto pilsētu pie upes...". Šodien plkst.11 Jēkabpils Sv. Miķeļa Evaņģēliski lut. baznīcā noritēs Ekumēniskais dievkalpojums, bet no plkst.12 pilsētvidē notiks Karogu brauciens. Pašvaldība aicina automašīnas rotāt Latvijas karoga krāsās un vienoties kopīgā svinīgā braucienā.

Plkst.13 skanēs Jēkabpils dievnamu baznīcu zvani - lūgšana Latvijai, bet plkst.15 pie pieminekļa "Kritušiem par Tēviju" notiks ziedu nolikšana, veltīta Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai.

No plkst.16 Krustpils kultūras centrā tiks pasniegti Jēkabpils novada pašvaldības apbalvojumi, bet no plkst.22 - notiks valsts svētku balle ar grupu "Laika upe".

Jūrmalnieki iedegs garāko "Gaismas ceļu" Latvijā

Šodien par godu Valsts svētkiem jūrmalnieki iedegs garāko "Gaismas ceļu" Latvijā, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

"Gaismas ceļa" veidošana Latvijas valsts dzimšanas dienā ir tradīcija, kad pilsētas iedzīvotāji iededz sveces pilsētas maģistrālās ielas malā. To Jūrmalā sākta pirms vairāk nekā 20 gadiem. Arī šogad, radot svētku noskaņu, no plkst.15.30 gar pilsētas galvenās ielas malu tiks iedegts vairāk nekā 12 500 sveču 20 kilometru garumā - no Priedaines līdz pat Ķemeriem. Sveces šogad tiks degtas arī Slokā, Raiņa ielas sākumposmā.

Jūrmalas centrālajā gājēju ielā, Jomas ielā, no svecēm tiks veidoti gaismas raksti - latvju zīmes. Gaismas akcijā Jomas ielā pašvaldība īpaši aicina piedalīties ģimenes ar bērniem.

Plkst.17.30 Jomas ielā pie "Hotel Jūrmala Spa" izskanēs muzikāla programma "Gaismas ceļā" - muzicēs Varis Vētra, Ramants Jansons un Daris Jansons.

No plkst.19.30 sveces tiks iedegtas pie Dubultu baznīcas Baznīcas ielā 13, un plkst.20 dievnamā norisināsies aizlūgums par Latviju un mieru visā pasaulē, kurā ikviens ir aicināts pievienoties.

Svētku vakarā plkst.20 pie Kauguru Kultūras nama izskanēs svinīgs koncerts, kurā uzstāsies Jūrmalas apvienotais koris, solisti Ieva Kerēvica, Alise Kante, Jānis Stībelis, Ivo Grīsniņš-Grīslis un instrumentālā grupa Roberta Rasas vadībā. Plkst.21 uz svētku skatuves nāks grupa "Credo".

No piektdienas, 17.novembra, plkst.7 līdz svētdienas, 19.novembra, plkst.15 ir slēgta satiksme Raiņa ielā posmā no Nometņu ielas līdz Oškalna ielai, kā arī slēgta labā (virzienā no pilsētas centra) braukšanas josla Mazajā Nometņu ielā posmā no "Līgo bazāra" līdz Raiņa ielai.

Izmaiņas ir arī sabiedriskā transporta kustībā.

Latvijas Republika tika proklamēta 1918.gada 18.novembrī plkst.16 Otrajā pilsētas teātrī, tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī.

Latvijas Tautas padome, atzīdama sevi par vienīgo augstākās varas nesēju Latvijas valstī, pasludināja, ka "Latvija, apvienota etnogrāfiskās robežās (Kurzeme, Vidzeme, Latgale), ir patstāvīga, neatkarīga, demokrātiski republikāniska valsts, kuras Satversmi un attiecības ar ārvalstīm noteiks tuvākā nākotnē Satversmes Sapulce, sasaukta uz vispārēju, abu dzimumu tiešu, vienlīdzīgu, aizklātu un proporcionālu vēlēšanu tiesību pamata".

Šo notikumu lielā mērā sekmēja Pirmā pasaules kara notikumi Krievijā, Vācijā, Anglijā un citās valstīs.

1918.gadā pēc Brestļitovskas līguma parakstīšanas starp padomju Krieviju un Vāciju visu Latvijas teritoriju okupēja vācu karaspēks. 1917.gada septembrī latviešu politisko partiju vadītāji nodibināja kopēju organizāciju - Demokrātisko bloku. Otra politiskā organizācija bija Latvijas Pagaidu nacionālā padome, kurā ietilpa lielākā politiskā partija - Latvijas Zemnieku savienība (LZS). Tiek uzskatīts, ka neatkarīgās Latvijas valsts proklamēšanas tiešais impulss bija Vācijas impērijas sabrukums, jo 1918.gada 9.novembrī Vācijā izcēlās revolūcija, un ķeizars Vilhelms II aizbēga uz Nīderlandi, līdz ar to Vācija bija spiesta parakstīt pamiera noteikumus.

Šajā pašā dienā Anglijas ārlietu ministrs lords Artūrs Balfūrs vēstulē Latviešu Pagaidu nacionālās padomes Ārlietu nodaļas vadītājam Zigfrīdam Annai Meierovicam rakstīja: "Viņa Majestātes valdība ir raudzījusies ar visdziļāko līdzjūtību uz latviešu tautas centieniem un viņas gribu atsvabināties no vācu jūga. Tā ar prieku atkal apliecina savu gatavību dot pagaidu atzīšanu Latviešu nacionālajai padomei kā "de facto" neatkarīgai iestādei līdz laikam, kamēr Miera konference liks pamatus brīvības un laimes jaunam laikmetam priekš Jūsu tautas."

Tad Latvijā sākās aktīva politiskā rosība, jo 1918.gada 17.novembra vakarā Rīgas Latviešu amatnieku palīdzības biedrības krāšanas un aizdošanas kases valdes priekšsēdētāja un vienlaikus Rīgas pilsētas mēra Gustava Zemgaļa miteklī Rīgā, Suvorova ielā 3 (tagad Kr.Barona iela) tika nodibināts Latvijas "priekšparlaments", Tautas padome, kurā apvienojās gan Demokrātiskā bloka, gan Latvijas Pagaidu nacionālajā padomē ietilpstošās partijas.

1918.gada 18.novembrī Tautas padome Nacionālā teātra telpās proklamēja Latvijas Republikas neatkarību.

Neraugoties uz baltvācu muižniecības atklāti negatīvo attieksmi, divas mazākas baltvācu partijas ieguva pārstāvniecību Latvijas Tautas padomē, un pirmajā valdībā bija viens ministrs vācietis.

Tautas padomē bija pārstāvētas visas politiskās partijas, izņemot lieliniekus un galēji labējos. Pirmā pagaidu valdība bija pilsoniska. Taktisku apsvērumu dēļ sociāldemokrāti izšķīrās palikt ārpus valdības.

Par Latvijas pirmo Ministru prezidentu Tautas padome ievēlēja Zemnieku savienības līderi Kārli Ulmani. Par ārlietu ministru kļuva Zigfrīds Anna Meierovics. Par Tautas padomes prezidentu un līdz ar to arī par valsts pagaidu galvu tika izraudzīts advokāts Jānis Čakste.

Toreiz jaunās valdības situācija bija ļoti sarežģīta: tās rīcībā nebija nekāda varas aparāta. Vissvarīgākais uzdevums bija izveidot savus bruņotos spēkus, bet Vācijas armijas vadība kavēja mobilizācijas pasākumus un drīzāk bija gatava iznīcināt savus ieroču krājumus, nekā nodot tos jaunajai valstij.

Jaunajai valdībai nebija gandrīz nekādu iespēju un līdzekļu novērst sarkano strēlnieku uzbrukumu, kurā Rīga tika ieņemta 1919.gada janvārī. Cīņa ar Pētera Stučkas padomju valdību un Bermonta vadītajiem vācu un krievu dumpiniekiem 1919.gadā saliedēja ap jauno valdību plašas tautas masas, un tā turpināja pastāvēt 22 gadus, lai atkal atdzimtu pēc 50 gadu ilgas okupācijas.

Par godu Latvijas Republikas proklamēšanai šodien jāizkar valsts karogs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu