Nākamnedēļ Lielajos kapos atklās restaurētos Vērmaņu dzimtas pieminekļus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lielie kapi.
Lielie kapi. Foto: Paula Čurkste/LETA

Piektdien, 24. novembrī, Lielajos kapos atklās restaurētos Vērmaņu dzimtas pieminekļus, kuru rekonstrukcija tika sākta 2022. gada septembrī, informēja Rīgas dome.

Vērmaņu ģimenes vēsturiskās kapu vietas restaurācija Lielajos kapos ir veltījums senajām Rīgas labdarības, sociālā atbalsta un mecenātisma tradīcijām. Viena no šādām vērtībām ir rīdzinieku iecienītais Vērmaņdārzs, kura pirmsākumi ir Annas Ģertrūdes Vērmanes dāvātais dārzs un finanšu līdzekļi. Viņas darbu turpināja dēls Johans Kristofs Vērmans.

Autentiski restaurētais un rekonstruētais kapu komplekss sastāv no diviem pieminekļiem un ampīra stila sētiņas. Tas ir unikāls objekts - Rīgas patriciešu kapa vieta.

Restaurācijas darbu gaitā atklāti oriģinālā perimetriālā nožogojuma sētas pamati, kas ļāva rekonstruēt visu objekta apjomu. Tāpat veikts padziļināts pētnieciskais darbs, lai atjaunotu zudušos pieminekļu elementus un vēsturiskos uzrakstus. Restaurācijas darbi ir veikti saskaņā ar izstrādāto zinātniskās restaurācijas metodiku un Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes norādījumiem.

Atklāšanas sākums paredzēts plkst.13, un tajā piedalīsies Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis (JV), mākslas zinātnieks Imants Lancmanis, Rīgas domes deputāte Rita Eva Našeniece (JV), Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Gunārs Nāgels un projektam piesaistīto arhitektu un pieminekļa restauratoru komanda, tostarp, Edgars Purviņš, Kristaps Andersons, Guntis Blūmentāls, Rūta Patmalniece, Aiga Kalniņa un Ēriks Cērpiņš.

Iniciatīvas autori ir ilggadīgais bijušais Rundāles pils direktors Lancmanis un deputāte Našeniece. Projekta vadību nodrošināja Rīgas Pieminekļu aģentūra.

Pasākuma dalībnieki varēs apskatīt arī otru unikālo Rīgas pieminekļu aģentūras restaurēto 19.gadsimta amatniecības meistardarbu un vēsturisko kapu elementu - Lielo kapu metāla baldahīnu. Tas veidots no metāla, ar liektām līnijām, izmantojot augu motīvu dekorus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu