Laikraksts: Sacelšanās priekšvakarā Prigožins plānoja runāt Valsts domē, lai atgūtu Putina labvēlību (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" dibinātājs Jevgeņijs Prigožins sacelšanās priekšvakarā plānoja uzstāties Krievijas Valsts domē, lai kritizētu augstāko militāro vadību un atgūtu diktatora Vladimira Putina labvēlību, ziņo laikraksts "The Moscow Times", atsaucoties uz anonīmiem avotiem Valsts domē, partijas "Taisnīgā Krievija" vadību un personu, kura zināja par Prigožina plāniem. 

Ka ziņo laikraksts, Prigožinam 23. jūnija vakarā Valsts domes mazajā sēžu zālē bija jārunā pie apaļā galda. To organizējusi "Taisnīgā Krievija", kam tobrīd simpatizēja "Vagner" grupējums. 

"Vagner" vadonis bija plānojis atklāt, cik daudz upuru patiesībā esot kaujinieku vidū, sacīja Prigožina paziņa. Prigožina svīta pat cerēja, ka Prigožinam varētu pievienoties Sergejs Surovikins, kurš tajā laikā bija Krievijas Aviācijas un kosmosa spēku virspavēlnieks.

Tomēr dienu pirms plānotās runas, 22. jūnijā, Prigožins bez paskaidrojumiem atteicies piedalīties pasākumā. 

"Prigožinam bija vajadzīga augsta statusa oficiāla platforma ar ģerboni. Saskaņā ar plānu šajā gadījumā viņa izteikumi bez cenzūras noteikti tiktu celti un likti tieši uz Putina galda," žurnālistiem sacīja Valsts domes vadībai tuvs avots.

Prigožins līdz 2023. gada vasarai publiska konflikta dēļ ar aizsardzības ministru Sergeju Šoigu un ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu bija zaudējis tiešu piekļuvi Putinam.

"Pat tajos birojos, kur viņš burtiski varēja atvērt durvis ar kāju, viņam tika liegta ieeja," izdevums citēja Krievijas valdības amatpersonu.

Kā vēsta partijas "Vienotā Krievija" vadībai tuvu stāvošs avots, Prigožins nolēma, ka uzstāšanās Valsts domē palīdzēs viņam atgūt Krievijas Federācijas prezidenta labvēlību.

Pavasarī Prigožins lūdza domes spīkeru Vjačeslavu Volodinu ļaut viņam runāt parlamentā, taču saņēma atteikumu. Pēc tam viņš sāka gatavot runu kopā ar saviem atbalstītājiem no "Taisnīgās Krievijas", kā arī slēptajiem atbalstītājiem no partijas vadības un Domes.

Jau ziņots, ka 23. augustā Tveras apgabalā avarēja Prigožinam piederošā lidmašīna "Embraer Legacy 600". Atbilstoši Krievijas aviācijas pārvaldes informācijai lidmašīnā atradās desmit cilvēki - trīs apkalpes locekļi un septiņi pasažieri. Pasažieru vidū bijuši arī Prigožins un "Vagner" komandieris Dmitrijs Utkins.

Visi cilvēki, kas atradās lidmašīnā, gājuši bojā.

Prigožins apglabāts Krievijā Sanktpēterburgas pilsētas kapsētā.

Tiesa gan, ekspertu vidū un mediju telpā kopš katastrofas brīža izskanējuši arī pieņēmumi, ka tas ir Prigožina nāves inscenējums, "Vagner" dibinātājam dodot iespēju pazust.

Rīkojumu nogalināt algotņu grupējuma "Vagner" vadītāju Prigožinu, visticamāk, devis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, norāda ASV Kara studiju institūts (ISW).

ISW piekrīt viedoklim, ka Prigožina lidmašīnas nogāšanās nenotika nejauši 23. augustā - tieši divus mēnešus pēc dumpja sākuma 23. jūnijā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu