FOTO "Arvien vairāk pērk." "Dzeramie" odekoloni Rīgā joprojām viegli nopērkami (13)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Odekoloni.
Odekoloni. Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Latvijas Alkohola nozares asociācija jau pirms vairākiem gadiem aktīvi aktualizēja šīs tēmas nopietnību. Asociācijas izpilddirektors Dāvis Vītols "Apollo.lv" norāda - tās biedri novērojuši, ka straujās inflācijas un augstās Euribor likmes ietekmē patērētāji vairāk iegādājas budžeta klases alkoholiskos dzērienus. Šī tendence manāmi atšķiras no laika pirms Covid-19 pandēmijas, kad cilvēki aizvien vairāk pirka premium klases alkoholu. Paradumu maiņa norāda, ka, samazinoties reālajai maksātspējai, palielinājies odekolona lietošanas risks.

Eiropas Savienības (ES) un Latvijas likumdošana paredz, ka spirtam, kas tiek izmantots kosmētiskajos līdzekļos, jāpievieno denaturētas vielas. Šādi līdzekļi nav piemēroti iekšķīgai lietošanai un nav apliekami ar akcīzes nodokli.

Foto: Rīgas centrs un odekoloni 

"Man pieejamā informācija liecina, ka kosmētiskajiem produktiem, kuri iecienīti iekšķīgai lietošanai, atbilstoši likuma prasībām pievienots denaturēts spirts. Šo produktu iekšķīgas lietošanas ietekme uz veselību nav tūlītēja – cilvēks sevi indē lēnām.

Cilvēki šo produktu pērk ekonomisku apsvērumu vadīti. 250 ml 60% kosmētiskā spirta maksā aptuveni vienu eiro. Ja par šo produktu būtu jāmaksā alkohola akcīze, tad akcīze vien būtu 2,59 eiro, bet ar PVN kopcena būtu 3,13 eiro, ar nosacījumu, ka pats produkts maksā 0,00 eiro.

Visticamāk, tikai daļa no produkta tiek izmantota tā kosmētiskajam mērķim," skaidro Vītols.

Asociācija ir lūgusi veikaliem nelikt kosmētiskos produktus blakus alkoholiskajiem dzērieniem. Viņš uzsver: "Nebūtu pareizi pavisam aizliegt kosmētisko preču tirdzniecību pārtikas veikalos, jo dažviet Latvijā samazinātos kosmētisko līdzekļu pieejamība un samazinātos arī veikalu konkurētspēja.

Alkoholisko dzērienu spirta apjoms norādīts uz priekšējās etiķetes. Šobrīd spirta apjoms no priekšējās etiķetes nolasāms arī vairumam kosmētisko spirta līdzekļu. Šķiet, ražotāji vēlas izcelt, cik "stiprs" ir kosmētiskais līdzeklis. Aicinu informāciju par spirta apjomu iekļaut tikai kosmētiskā līdzekļa aizmugurējā etiķetē, kā vairumam produktu."

Alkoholu saturošu dzērienu lietošana ir viens no galvenajiem sabiedrības veselības riska faktoriem Latvijā

Veselības ministrija (VM) norāda, ka saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem reģistrētā alkohola patēriņš Latvijā ar katru gadu palielinās. "Ņemot vērā minēto, Veselības ministrija pastāvīgi plāno un īsteno nacionālo alkoholisma ierobežošanas politiku, kā arī virza jaunas iniciatīvas alkoholisko dzērienu lietošanas mazināšanai un alkoholisma izplatības ierobežošanai, kas ir vērstas uz visu sabiedrību.

Spirtu saturošu kosmētisko līdzekļu lietošana apreibinošos nolūkos noris specifiskā alkohola lietotāju grupā, kuru maz vai nemaz neietekmē nacionālā līmenī īstenotie legālā alkohola ierobežošanas pasākumi.

Minētie kosmētiskie līdzekļi dotajā situācijā tiek lietoti neatbilstoši paredzētajam mērķim, tādējādi pakļaujot savu veselību un pat dzīvību riskam," raksta Veselības ministrija.

Ministrija sadarbībā ar ekspertiem ir secinājusi, ka, lai arī nelegālā alkohola tirgus apjoma noteikšana ir problemātiska, tomēr kopumā nelegālā alkohola tirgus apjoms ir samazinājies un sabiedrībā mazinās interese par nelegālā alkohola, t.sk. kosmētisko līdzekļu, iegādi un lietošanu.

Aizliegums nebūtu efektīva rīcība

VM uzsver, ka spirtu saturošie kosmētiskie līdzekļi ir plaši izplatīti gan Latvijā, gan visā pasaulē, sniedzot būtisku ieguldījumu iedzīvotāju ikdienas ķermeņa kopšanas procesu nodrošināšanā. Šajā situācijā, ņemot vērā minēto produktu lietojuma nozīmi sadzīvē, aizliegums nebūtu efektīvākais pasākums.

Tāpat pasaulē ir daudz dažādu produktu, kas, neatbilstoši lietoti, var nodarīt kaitējumu cilvēka veselībai un dzīvībai, piemēram, sadzīves ķīmija, tomēr šo produktu tirdzniecības aizliegums nav risinājums.

Par potenciālo risinājumu VM vēsta: "Būtiska ir sabiedrības izglītošana un atbilstošu vides apstākļu radīšana, lai veicinātu veselīgus paradumus un atbildību par savu veselību, kā arī ne mazāk svarīga ir ārstniecības pakalpojumu pieejamība. Veselības ministrija piekrīt, ka jārod risinājums, kā pasargāt tādu personu dzīvību un veselību, kuri izvēlas lietot kosmētiskos līdzekļus apreibināšanas nolūkos." 

Kosmētikas līdzekļi nekādā gadījumā nav paredzēti iekšķīgai lietošanai, līdz ar to kosmētikas līdzekļu lietošanai apreibināšanās nolūkā nav parasti vai saprātīgi paredzami kosmētikas līdzekļu lietošanas apstākļi.

Iekšķīgi lietojot alkoholu saturošus līdzekļus, tiek apdraudēta veselība, jo ikviena uzņemtā alkohola jeb spirta deva palielina dažādu slimību risku.

 Alkohola lietošana ir nozīmīgs saslimstības un priekšlaicīgās nāves cēlonis. Tā lietošana ir saistāma ar vairāk nekā 200 slimībām un diagnozēm, ietverot aknu slimības, traumas, ļaundabīgos audzējus, kā arī sirds un asinsrites sistēmas slimības.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu