Muzejs Romas imperatoru pārdēvē par transsievieti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: PRIDE/"X"

Muzejs Lielbritānijā pārdēvēs savu ekspozīciju par Romas imperatoru pēc tam, kad esot secinājuši, ka viņš patiesībā bijusi transsieviete.

Hertfordšīras muzejs turpmāk atsauksies uz imperatoru Elagabalu ar sieviešu dzimtes vietniekvārdiem.

Liecības par imperatoru apgalvo, ka viņš reiz teicis: "Nesauc mani kungu, jo es esmu lēdija."

Muzeja pārstāvis medijiem skaidroja, ka ir "tikai pieklājīgi un cieņpilni būt jūtīgam pret cilvēku vietniekvārdu identificēšanu arī pagātnē".

Marks Aurēlijs Antonīns, labāk pazīstams kā Elagabals, valdīja Romas impēriju tikai četrus gadus, līdz 18 gadu vecumā tika noslepkavots.

Savā īsajā valdīšanas laikā imperators kļuva par neizprotamu personību, iegūstot "seksuālas izlaidības piekritēja" reputāciju. Senators un Elagabala laikabiedrs Kasijs Dio savās vēsturiskajās hronikās raksta, ka imperators bija precējies piecas reizes – četras reizes ar sievietēm un vienu reizi ar savu bijušo vergu.

Dio raksta, ka pēdējā laulībā imperators tika saukts par "sievu, saimnieci un karalieni".

Par imperatora dzimumidentitāti jau iepriekš akadēmiķi ir strīdējušies. Tā, piemēram, Kembridžas universitātes profesore Šušma Malika skaidroja, ka romiešu literatūrā ir daudz piemēru par gadījumiem, kad sievišķīgi apraksti tika izmantoti kā veids, lai kritizētu imperatoru politisko tēlu, tādēļ arī atsauces uz Elagabala kosmētikas lietošanu un parūku valkāšanu varot būt rakstītas, lai vēl iedragātu viņa nepopulāro tēlu. Tomēr Hertfordšīras mākslas nodaļas izpildloceklis sacīja, ka tādi teksti kā Dio esot pierādījums, ka Elagabals noteikti esot devis priekšroku vietniekvārdam "viņa".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu