Mudina valsti sniegt atbalstu olšūnu sasaldēšanai onkoloģijas pacientēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock

Sievietēm ar laicīgi atklātiem audzējiem un labu izveseļošanās prognozi ir iespējas Latvijā saglabāt savas olšūnas, tādēļ reproduktologi cer no nākamā gada saņemt atbalstu olšūnu sasaldēšanai, lai iespēja sasaldēt savas olšūnas nākotnei būtu pieejama daudz lielākam sieviešu skaitam, informēja "Klīnikas EGV" pārstāvji.

Kā atzīmē privātā medicīnas iestāde, sievietēm pēc onkoloģiskās diagnozes izārstēšanas auglība bieži ir neatgriezeniska. Taču pacientēm ar labu izveseļošanās prognozi, sasaldējot olšūnas pirms tiek uzsākta ķīmijterapija, staru terapija vai radikāla operācijai, ir iespējams pēc izveseļošanās no vēža kļūt par māti. Klīnikas pārstāvji uzsver, ka olšūnu sasaldēšanai jānorit ļoti operatīvi, pacientes uz šo procesu nevarot gaidīt pat mēnesi.

"Pacientēm bez bērniem ar labu atveseļošanās prognozi jāsniedz iespēja nākotnē kļūt par mammu. Olšūnu sasaldēšanai reproduktologi ļoti gaida valsts atbalstu, kas tika solīts jau šī gada jūlijā.

Ļoti ceram, ka no jaunā gada šo atbalstu saņemsim, jo pacientu interese par olšūnu sasaldēšanu palielinās," sacīja "Klīnikas EGV" vadītāja Zane Vītiņa.

Viņa stāstīja, ka sievietēm, uzzinot par ļaundabīga audzēja diagnozi ir tik pat liels šoks kā tad, kad ginekologa kabinetā nākas apjaust, ka nekad vairs nevarēs būt pēcnācēji. Tādēļ, viņas vērtējumā, ir ļoti svarīgi pacientus informēt par šādu iespēju - sasaldēt olšūnas, kuras var izmantot nākotnē.

"Tas praktiski un psiholoģiski pacientiem nodrošinās dzīves kvalitāti pēc onkoloģiskās saslimšanas terapijas beigām," uzskata Vītiņa.

Sievietēm, lai saglabātu savu ģenētisko materiālu, nepieciešamas aptuveni divas nedēļas, ja nodotas visas nepieciešamās analīzes. Visu nepieciešamo informāciju par olšūnu sasaldēšanu izskaidros ginekologs reproduktologs vizītes laikā.

LETA jau rakstīja, ka Veselības ministrijas izstrādātais Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāns 2025.-2027.gadam paredz uzlabot situāciju mātes un bērna veselības jomā, īstenojot veselības veicināšanu un slimību profilaksi, kā arī nodrošinot savlaicīgu, uz pacientu centrētu veselības aprūpi, tai skaitā, agrīnu diagnostiku un atbilstošu ārstēšanu.

Plānā paredzēts bērniem nodrošināt papildus ambulatoros pakalpojumus, uzlabot vakcinācijas pieejamību pret cilvēka papilomas vīrusu, pneimokoku un garo klepu. kā arī nodrošināt olšūnu iesaldēšanu ķīmijterapijas pacientiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu