Rinkēvičs par Lavrova uzaicināšanu uz EDSO sanāksmi: Vēl viens trieciens organizācijas reputācijai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs piedalās preses brīfingā pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Rīgas pilī.
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs piedalās preses brīfingā pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Rīgas pilī. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Agresorvalsts ministra uzaicināšana uz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sanāksmi ir vēl viens trieciens organizācijas reputācijai, šādu nostāju šodien preses konferencē žurnālistiem pauda Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs.

Ukraina 28.novembrī paziņoja, ka boikotēs EDSO ministru sanāksmi Ziemeļmaķedonijas galvaspilsētā Skopjē, jo uz to uzaicināts arī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, kurš paziņojis, ka plāno ierasties. Arī visu trīs Baltijas valstu ārlietu ministri paziņojuši, ka boikotēs šonedēļ paredzēto sanāksmi, ja tajā piedalīsies Lavrovs.

Rinkēviča ieskatā, Ukrainas un Baltijas valstu ārlietu ministri ar savu lēmumu nepiedalīties EDSO sanāksmē ir devuši pareizu vēstījumu gan pašai organizācijai, gan starptautiskajai sabiedrībai - agresorvalsts ministrs, kurš ir ignorējis un lielā mērā uzspļāvis visiem EDSO principiem, nevar atrasties pie viena galda ar citu valstu ministriem.

Prezidents skaidroja, ka aicināt vai neaicināt ministru uz sanāksmi ir prezidējošās valsts un EDSO izpildinstitūciju kopīgs lēmums. Pagājušajā gadā EDSO prezidējošā valsts bija Polija un tika nolemts uz sanāksmi neaicināt agresorvalsts ministru. Rinkēviča ieskatā, tas bija pareizs solis. Viņš arīdzan aicināja šajā situācijā ņemt vērā kontekstu, proti, Krievija un Baltkrievija izmantoja veto tiesības, lai liegtu Igaunijai nākamgad būs EDSO prezidējošajai valstij. EDSO dalībvalstis vienojās, ka nākamā prezidējošā valsts būs Malta.

"Manuprāt, tas tikai nostiprina, ka Ukrainas un Baltijas ārlietu ministru lēmums ir absolūti pamatots. Ko tas liecina par EDSO?! EDSO valda vienprātības princips. Organizāciju izveidoja pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā, bija lielas cerības, ka tā būs jaunā Eiropas drošības arhitektūra, kurā visi sadarbosies, sarunāsies un dažāda veida strīdus risinās miermīlīgā veidā. Mēs labi redzam, ka tā ir izgāšanās," sacīja prezidents.

Rinkēvičs atzīmēja, ka ir lietas, kuras EDSO dara labi, piemēram, tā ir vēlēšanu novērošana, tie ir jautājumi, kas skar atsevišķas cilvēktiesību lietas. Prezidenta ieskatā, Latvija neko nezaudēs, ka valsts ārlietu ministrs nepiedalīsies pusotras dienas garā diskusijā, kur jau tagad ir skaidrs, ka netiks panākts nekāds progress saistībā gan ar Krievijas agresiju pret Ukrainu, gan ar Baltkrievijas rīcību.

Jau rakstīts, Bulgārija paziņoja, ka atvērs savu gaisa telpu Krievijas ārlietu ministra lidmašīnai, piemērojot diplomātisku izņēmumu vispārējam krievu lidmašīnu aizliegumam Eiropas gaisa telpā.

Lavrovs ir pakļauts Eiropas Savienības sankcijām, taču lūdzis Bulgārijai un Ziemeļmaķedonijai atvērt savas gaisa telpas, lai viņš varētu nokļūt Skopjē.

Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Cahkna norādījis, ka Lavrovam vieta ir uz apsūdzēto sola īpašā tribunālā, nevis pie EDSO galda.

NATO dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē Cahkna uzsvēra, ka aizvadīto divu gadu laikā esam vērojuši, kā Krievija īsteno karu un genocīdu pret Ukrainu. Tāpat viņš akcentēja, ka Krievijas agresija pret neatkarīgu un miermīlīgu kaimiņvalsti ir starptautisko tiesību pārkāpums un uzbrukums EDSO pamatvērtībām.

Viņš asi nosodīja lēmumu atļaut Lavrovam piedalīties EDSO sēdē, norādot, ka Maskava to izmantos savai propagandai un Rietumu šķelšanai. Ministrs arī uzsvēra, ka Igaunija nav gatava sēdēt pie viena galda ar agresoru un uzņemties atbildību par Lavrova uzaicināšanas sekām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu