Valsts prezidents: Jāpieņem, ka par iebraukšanu Jūrmalā būs jāmaksā trīs eiro (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Atjaunotā Jūrmalas šoseja posmā no Rīgas robežai līdz Jūrmalas caurlaižu punktam.
Atjaunotā Jūrmalas šoseja posmā no Rīgas robežai līdz Jūrmalas caurlaižu punktam. Foto: Paula Čurkste/LETA

Iedzīvotājiem jāpieņem, ka par iebraukšanu Jūrmalā būs jāmaksā trīs eiro, preses konferencē žurnālistiem norādīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, aicināts komentēt Jūrmalas pašvaldības domes lēmumu palielināt par iebraukšanu Jūrmalā maksājamās nodevas apmēru.

Jūrmalas pašvaldības dome šo lēmumu pieņēma 2021.gada 30.septembrī, taču toreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) izdeva rīkojumu par šo grozījumu darbības apturēšanu. Satversmes tiesā (ST) lieta tika ierosināta pēc Jūrmalas pašvaldības domes pieteikuma, kurā lūgts pārbaudīt, vai ministra rīkojums par saistošo noteikumu darbības apturēšanu ir tiesisks.

ST 27.novembrī atzina, ka noteikumi par iebraukšanas maksas Jūrmalā paaugstināšanu ir apturēti nepamatoti. Līdz ar to Jūrmalas domei faktiski tiek ļauts iekasēt lielāku maksu par iebraukšanu Jūrmalā, turklāt maksas periodu pagarinot uz visu gadu.

Rinkēvičs norādīja, ka viņš kā Valsts prezidents nekomentēs ST lēmumu, jo tiesa lietu vērtējusi, ņemot vērā visus tiesiskos aspektus. Atbildot uz jautājumu, vai Jūrmalas piemēram varētu sekot arī citas pilsētas, nosakot iebraukšanas maksu, Valsts prezidents norādīja, ja kāda pašvaldība par to diskutēs un lems, to varētu vērtēt atbildīgā ministrija, sabiedrība un nepieciešamības gadījumā arī tiesa.

"Iebraukšanas maksa ir ilga. Parasti naudu iekasēja vasarā, tagad tas notiks visu gadu. Jūrmalas domei ir pamatojums, kādēļ nauda jāiekasē, tas ir ticis vērtēts un atzīts par tiesisku, raugoties no ST viedokļa.

Jūrmalas dome ir pieņēmusi lēmumu uzsākt iebraukšanas maksas trīs eiro apmērā iekasēšanu no 1.februāra. Domāju, ka tas vienkārši ir jāpieņem, kā mēs to darām tiesiskā valstī," sacīja prezidents.

Preses konferencē piedalījās arī Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), kura arī atzīmēja, ka politiķi nevar komentēt tiesas spriedumus, bet viņa piekrita izteikt savu personīgo viedokli. Premjere akcentēja, ka viņa nezina nevienu citu pašvaldību, kas iekasē maksu par iebraukšanu pašvaldības teritorijā. Tāpat ST ir vērtējusi juridiskos aspektus, ne sociālos un emocionālos, jo, Siliņas ieskatā, emocionāli nevienam nav patīkami, ka uz Jūrmalu var doties tikai samaksājot konkrētu summu.

"Tas vairāk ir Jūrmalas politiķu uzdevums izvērtēt šo aspektu, jo laiki, kad mēs uzskatījām Jūrmalu par ārvalstu viesu koncertu vietu ir pagājuši. Ir laiks arī paskatīties, ko šī iebraukšanas maksa nozīmē Jūrmalas iedzīvotājiem un tiem, kas salīdzinoši bieži apmeklē Jūrmalu. Taču juridiski es paļaujos uz ST spēju analizēt šādus lēmumus. Skaidrs, ka pašvaldībai ir leģitīmas tiesības izvērtēt, vai savā teritorijā uzliekami kādi papildu pienākumi pašvaldības visiem vai iedzīvotājiem," pauda premjere.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu