VIDEO "Sajūta, ka visi ir savējie." Ukraiņu daiļslidotājs Kulišs par dzīvi Latvijā, valodu un salīdzinājumiem ar Vasiļjevu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

18 gadus vecais Fjodors Kulišs ir dzimis Kijivā, bet pēc karadarbības sākuma Ukrainā bija spiests pamest savu dzimteni. Kulišs zem Latvijas karoga aizvada pirmo sezonu un jau ir paspējis izcīnīt vairākas medaļas. Aprunājāmies par daiļslidošanu, došanos prom no Ukrainas un dzīvi Latvijā.

Šā gada septembrī viņš izcīnīja sudraba medalu "Jelgava Cup" sacensībās, summā iekrājot 180,46 punktus. Pēc tam oktobrī Erevānā junioru "Grand Prix" divu dienu sacensībās Kulišs iekrāja 205,23 punktus un izcīnīja bronzas godalgu. Interesanti, ka gan īsajā, gan izvēles programmā Kulišs uzstādīja personīgos rekordus.

Šī bija pirmā Latvijas pārstāvja medaļa šādas raudzes sacensībās kopš 2015. gada, kad Polijā sudrabu izcīnīja Deniss Vasiļejvs, ar kuru 18 gadus vecais Kulišs jau tiek salīdzināts. Ukrainā dzimušais sportists par šādiem salīdzinājumiem, protams, ir dzirdējis...

"Kaut kur priekšrocības ir man, kaut kur – viņam. Mani tas pārāk nesatrauc – trenējos, pats strādāju, visus sīkumus atstrādāju. Tā tas notiek, tālāk – to jau redzēsim," sarunā ar RUS.TVNET sacīja sportists.

Par daudziem sasniegumiem, startējot zem jaunā karoga, Kulišs var pateikties kluba "Kristal Ice" trenerei Olga Kovaļkovai, kā arī "Volvo" ledus halles vadībai, kas palīdz klubam, nodrošinot ērtu treniņu laiku. Uz šī ledus jau 19 gadus strādā klubs un sporta skola, kur tiek audzināti nākamie čempioni.

Pirms pārcelšanās uz Rīgu Kulišs bija Kijivas apgabala atklātā čempionāta uzvarētājs. Tajā pašā sezonā (2021. gadā) viņš izcīnīja arī sudraba godalgu Ukrainas junioru čempionātā, kā arī bronzas medaļu nacionālajā čempionātā pieaugušo konkurencē.

Ukrainā Kulišam palikusi tikai vecmāmiņa. Diemžēl pirms dažiem gadiem viņš Covid-19 dēļ zaudēja mammu. Latvijas pilsonības pagaidām Kulišam nav, bet viņš mācās latviešu valodu. Daiļslidotājs sarunā ar RUS.TVNET izcēla arī galvenos savas jaunās valsts plusus.

"Ļoti līdzīga mentalitāte. Ukrainā viss ir cilvēcīgi, šeit - arī. Sajūta, ka visi ir savējie. Vairāk par visu man Latvijā patīk ziema. Tā ir pasakaina. Tur [Ukrainā] tālu līdz tādai ziemai kā šeit," saka sportists.

Runājot par atšķirībām starp treniņiem Rīgā un Kijivā, Kulišs norāda, ka šeit attieksme pret darbu esot stingrāka: "Kijivā pret sportistiem izturas iecietīgāk grafika ziņā. Tur būs arī sliktāks rezultāts nekā šeit, Rīgā. Šeit ir stingrāka pieeja. Sākumā tas ir ļoti nepatīkami, pēc sevis zinu, bet pēc tam tu ieej tajā ritmā un sajūti zināmu gandarījumu. Tu esi adaptējies šim grafikam un režīmam."

Tagad Kulišs koncentrējas uz sava snieguma uzlabošanu gaidāmajā Eiropas čempionātā, kas Lietuvas galvaspilsētā Kauņā norisināsies no 2024. gada 8. līdz 14. janvārim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu