"Graizīju sevi prieka pēc." Tenisa sliktais zēns Kiris atklāti par karjeras tumšo pusi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Niks Kiris
Niks Kiris Foto: AFP / Scanpix

Skandalozais austrāliešu tenisists Niks Kiris sarunā ar britu žurnālistu Pīrsu Morganu atklāti pastāstījis par savas profesionālās karjeras tumšākajiem brīžiem.

Kiris savas gaitas profesionālajā tenisā sāka jau 2013. gadā. Līdz šim viņam ATP ranga top 10 vēl nav izdevies sasniegt, tomēr viņš ar savu uzvedību kortā un arī ārpus tā allaž ir bijis viens no populārākajiem tenisistiem ATP tūrē.

Sarunā ar Morganu 28 gadus vecais austrālietis atzina, ka viņu savā paspārnē teju pašā karjeras sākumā esot paņēmis leģendārais britu tenisists Endijs Marejs.

"Endijs allaž ir atbalstījis mani. Viņš mani paņēma savā savā paspārnē, kad es tikko sāku spēlēt [ATP] tūrē. Viņš laikam redzēja manī potenciālu. Pēcāk viņš laikam saprata, ka es neesmu trenējams. Vai arī to, ka eju pats savu ceļu. Bet Endijs allaž ir rūpējies par mani," sacīja Kiris.

Savas karjeras tumšākos brīžus Kiris piedzīvoja 2019. gadā, kad viņš cīnījās ar depresiju un atkarību no dažādām apreibinošajām vielām. Pēc kāda zaudējuma Vimbldonas mačā pret Rafaelu Nadalu Kiris pat tika ievietos psihiatriskajā slimnīcā. Tolaik austrālietis esot piekopis arī sevis fizisku traumēšanu. To pavisam drīz ievērojis arī viņa mentors Marejs.

"Viņš redzēja manu roku un vaicāja: kas tas ir? Situācija bija tobrīd bija diezgan slikta. Protams, Endijs centās man dot padomus. Bet es tolaik visu darīju tikai pa savam prātam un viņu neklausīju. Bet es, protams, esmu ļoti pateicīgs Endijam. Ļoti," turpināja Kiris.

Austrālietis neslēpa, ka destruktīvo attieksmi pret sevi un savu veselību viņš piekopis teju divus gadus.

"Pusotru vai pat divus gadus ilga darīšana sev pāri. Tas bija tumšs laiks. Es uzvarēju turnīrus, bet arī katru nakti dzēru. Darīju sev pāri. Dedzināju savu roku, graizīju sevi prieka pēc. Tā kļuva par atkarību no sāpēm. Es sevi ienīdu. Ienīdu sajūtu, ka katru rītu pamostos kā Niks Kiris," sacīja tenisists.

Kiris arī sacīja, ka viņš, runājot par savām problēmām, esot iedvesmojis arī citus. Tāpat viņš arī mēģina komunicēt ar cilvēkiem, kuri nonākuši līdzīgās situācijās: "Cilvēki pie manis vēršas ar reālām problēmām. Viņi man "Instagram" vietnē sūta attēlus un ziņas. Viņi patiešām vēlas izdarīt pašnāvību. Es runāju ar šiem cilvēkiem. Citreiz arī pat pa telefonu. Šīs sarunas palīdz [viņiem]. Tas mani dara lepnu."

2023. gada sezonā Kiris savainojumu dēļ bija spiests izlaist lielu daļu turnīru. Līdz šim pēdējo maču viņš aizvadīja jūnijā Štutgartes "ATP 250" turnīrā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu