VIDEO Ukrainas aizstāvji smalki apmuļķo okupantus ar "SU-25" lidmašīnas maketu

Apollo.lv
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Sociālajos tīklos izplatās video, kurā Krievijas armijas drons "Lancet" it kā uzspridzina Ukrainas iznīcinātāju "Su-25". Tomēr tas izrādījies makets, ko atzinuši pat prokremliski noskaņotie militārie blogeri. 

Video ir redzams, kā drons no putna lidojuma filmē lidmašīnu, pēc tam "pievelk" to tuvāk, un beigās uz lidmašīnas korpusa redzams sprādziens.

Krievijas "Telegram" kanāls "Dnipro Border Guard" ceturtdien dalījās ar video un rakstīja: "Ukrainas bruņoto spēku "SU-25" kļuva par vēl vienu mūsu "Lancet" dronu operāciju mērķi un tika iznīcināts ar precīzu trāpījumu. Lielisks darbs, puiši!"

Neilgi pēc video kopīgošanas "Telegram" kanālos vairāki Krievijas kara blogeri tomēr šaubījās par lidmašīnas autentiskumu. 

Piemēram, ap lidmašīnu trūkst piemērotas tehnikas, un lidmašīna ir šķība, rakstīts "Telegram” kanālā "Fighterbomber". Turklāt lidmašīna izskatās noplukusi. Bezpilota lidaparāta trieciens nav izraisījis ugunsgrēku, un uz vietas nav atradušies cilvēki. “Cik es varu spriest, tas ir vienkāršs koka gabals”.

Arī Čehijas militārais analītiķis Jakubs Janovskis uzskata, ka lidmašīna ir butaforija. "Apstiprināts, ka tas ir māneklis - diezgan labs māneklis, ko var atpazīt tikai tuvumā, jo atšķiras detaļas,” viņš raksta vietnē "X", ievietojot īsta “SU-25” iznīcinātāja attēlu.

Pirmā norāde, ka lidmašīna ir viltojums, ir pilota kabīne, stāsta Sergejs Maiers no ntv/RTL faktu pārbaudes komandas. "Pilota kabīnei ir nepareiza forma," saka Janovskis. Turklāt spārns ap dzinēju skaidri atšķiras no “SU-25” spārna.

Prokrieviski noskaņotajā "Telegram" kanālā "Aviahub" lidmašīnas attēlu rakstīts: "Spriežot pēc nobružātās pilotu kabīnes stikla imitācijas un neskaidrā starmeša stiprinājuma, varam izdarīt secinājumus: Tas noteikti ir vai nu miris lidaparāts, kas lidojis ļoti sen, vai arī no sūda uz kociņiem veidota butaforija."

Janovskis no "Oryx" uzskata, ka spekulācijas par to, ka tā varētu būt veca lidmašīna, kas ir atjaunota, ir maz ticamas: "Struktūra tik daudzās vietās atšķiras no īstas "SU-25”, ka es uzskatu, ka tā ir paštaisīta manekena lidmašīna". Tomēr joprojām nav skaidrs, ko Ukraina ar to vēlas panākt. Pēc Janovska domām, šādi mānekļi ir labs veids, kā panākt, lai Krievija izniekotu savu precīzi vadāmo tālākas darbības munīciju. Iepriekšējie ziņojumi par šādiem mānekļiem liecina, ka tie pat ir piesaistījuši uzbrukumus ar ballistiskajām raķetēm.

Viņa ieskatā ukraiņu makets nebija perfekts, bet "ļoti labs". 

Lidlauks, kurā tika uzspridzināta lidmašīnas butaforija, atrodas aptuveni 70 kilometru attālumā no frontes līnijas, netālu no Krivi Rihas ciemata. Satelītu attēli apstiprina lidlauka atrašanās vietu, kas atbilst informācijai drona videoierakstā. Saskaņā ar Janvoskija teikto, Krievijas drons ir ticis garām Ukrainas pretgaisa aizsardzībai.

Vēl viens butaforijas izveidošanas iemesls varētu būt tas, ka ukraiņi vēlējās novērst uzmanību no īsto lidaparātu atrašanās vietām un aizvilināt krievus uz nepareizām pēdām. Kopš kara sākuma Ukrainas militārajiem spēkiem gandrīz katru stundu nācies pārvietot savas nedaudzās lidmašīnas, lai neļautu Krievijas droniem tās atrast un iznīcināt. Ukraina pagaidām nav komentējusi šo incidentu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu