SPKC: Izplatās ne vien Covid-19, bet arī citi akūtu elpceļu infekciju izraisītāji (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Klepus.
Klepus. Foto: 9nong/Shutterstock

Latvijā epidēmiskās sezonas laikā plaši izplatās ne tikai Covid-19 vīruss, bet arī citi akūtu augšējo elpceļu infekciju izraisītāji, piemēram, gripas vīrusi, respiratori sincitiālais vīruss un citi, atgādina Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

SPKC vērš uzmanību, ka šī ir pirmā ziema kopš pandēmijas sākuma, kad pilnībā atcelta obligātā sejas masku lietošana, mājas karantīna kontaktpersonām, kontaktpersonu apzināšana un ziņošana, kā arī nav vairs īpašu priekšrocību darba nespējas lapu jautājumos, ja ir saslimts ar Covid-19.

Lai mazinātu infekcijas izplatīšanās risku darba vietās un sabiedrībā kopumā, SPKC iesaka darba devējiem un nodarbinātajiem ievērot epidemioloģiskās drošības pasākumus. Ja persona ir saslimusi ar akūtu augšējo elpceļu infekciju, ieskaitot Covid-19, SPKC aicina palikt mājās, neapmeklēt publiskas vietas un sazināties ar ģimenes ārstu. Savukārt, ja persona atrodas darbā un nejūtas labi, SPKC aicina uzvilkt sejas masku, informēt darba devēju un doties mājās, lai pēc iespējas mazinātu risku inficēt kolēģus.

Joprojām ir pieejami paštesti, kuri var palīdzēt konstatēt, ka slimību ir izraisījis SARS-CoV-2, nevis kāds cits sezonāls elpceļu vīruss vai baktērija. SPKC norāda, ka, veicot paštestu ir svarīgi rūpīgi ievērot lietošanas instrukciju. Testēšana laboratorijās ambulatorajiem pacientiem nav indicēta, izņemot atsevišķas situācijas, kad saslimusi grūtniece un šādu lēmumu pieņem ārsts.

Ja cilvēks ir saslimis, tad, neraugoties uz to, vai slimība ir Covid-19 vai kāda cita akūta augšējo elpceļu infekcija, mājās jāpaliek visu laiku, kamēr ir akūti saslimšanas simptomi (drudzis, sāpošs kakls, klepus, iesnas) un tad vēl papildu trīs dienas. Ja akūti augšējo elpceļu saslimšanas simptomi turpinās ilgāk par septiņām dienām, tad papildu trīs dienas nepiemēro.

Savukārt, ja paštests uz Covid-19 ir pozitīvs, bet nav bijuši un neparādās akūti augšējo elpceļu simptomi, piemēram, paštests ir veikts pēc kontakta ar Covid-19 slimnieku, mājas izolācija ir trīs dienas, skaitot no nākamās dienas pēc testa veikšanas.

SPKC norāda, ka pareiza Covid-19 pacientu un kontaktpersonu rīcība ir svarīga, lai nepieļautu infekcijas turpmāku izplatīšanos un samazinātu tuvinieku, kolektīvu locekļu un citu cilvēku inficēšanās risku.

Iespēju robežās, SPKC aicina kontaktpersonas palikt mājās un strādāt attālināti septiņas dienas pēc pēdējā kontakta ar Covid-19 slimnieku. Tas nozīmē, ja darba kolēģis paziņo par saslimšanu ar Covid-19, bet vēl vakar esat tikušies ilgāk par 15 min un tuvāk par diviem metriem, sarokojušies, braukuši vienā transportlīdzeklī un tamlīdzīgi, tad ir risks saslimt ar Covid-19 infekciju.

Ja tomēr nav iespējas strādāt attālināti vai palikt mājās, SPKC rekomendē, apmeklējot publiskas vietas, tai skaitā arī darba vietu, kurā atrodas vēl kāds cilvēks, lietot respiratoru, ne zemākas klases par FFP2. Tādā veidā persona ievērojami mazinās citu cilvēku inficēšanās risku, ja jūs saslimstiet. SPKC atgādina, ka cilvēks kļūst infekciozs divas dienas pirms viņam parādās slimības simptomi turklāt dažiem cilvēkiem infekcija norit bez simptomiem.

Tāpat būtiski novērot savu veselību, veicot Covid-19 paštestu ceturtajā un septītajā dienā pēc pēdējā kontakta ar inficētu personu un tiklīdz parādās Covid-19 saslimšanai raksturīgie simptomi - sazināties ar ārstu.

Savukārt, ja cilvēks ir nodarbināts darbos, kas var radīt pakalpojuma saņēmējam paaugstinātu risku veselībai saistībā ar Covid-19, tai skaitā ārstniecības iestādē, ilgstošas sociālās aprūpes iestādē un tamlīzīgi, un kontaktēšanās ar inficēto personu notikusi, nelietojot atbilstošus individuālās aizsardzības līdzekļus, SPKC aicina katru reizi pirms darba pienākumu veikšanas veikt paštestu uz Covid-19. Tikpat būtiski darbā, kontaktējoties ar citiem cilvēkiem, vai strādājot vienā telpā, lietot FFP2 respiratoru.

SPKC atgādina visiem, bet īpaši darba devējiem - raudzīties, lai cilvēki ar saslimšanas simptomiem paliktu mājās un veseļotos, kā arī rūpēties par telpu vēdināšanu, tīrīšanu un iespēju robežās nodrošināt attālinātā darba iespējas.

Darba devējam ir jānodrošina laba telpu ventilācija, tīrīšana, priekšmetu un virsmu dezinfekcija, ja tiem bieži pieskaras daži cilvēki, kā arī jānodrošina līdzekļi roku dezinfekcijai.

SPKC iesaka arī izvērtēt iespēju darbiniekiem strādāt attālināti, ja darbiniekam ir viegli akūtu augšējo elpceļu infekciju simptomi, kas netraucē darba pienākumu pildīšanu vai darbinieks ir Covid-19 slimnieka kontaktpersona, apsvērt sejas masku lietošanu situācijās, kad fiziskā distancēšanās nav iespējama, ja kolektīvā ir konstatēts Covid-19 vai citas akūtas augšējo elpceļu infekcijas gadījums.

Tāpat būtiski ir aktualizēt darbiniekiem rekomendācijas personīgās higiēnas un profilakses pasākumu ievērošanai, piemēram, bieži mazgāt rokas ar ūdeni un ziepēm, klepojot un šķaudot nosegt muti un degunu ar vienreizlietojamo salveti, kuru pēc lietošanas izmest atkritumos, un pēc tam nomazgāt rokas, regulāri tīrīt un vēdināt telpas, kā arī apvērt iespēju vakcinēties pret sezonālo gripu un Covid-19 infekciju.

Vakcinācija ir ieteicama visiem darbiniekiem, bet stingri rekomendējama personām, kuras pieder veselības riska grupai: personas vecumā 65 gadi un vairāk, cilvēkiem ar hroniskām slimībām un grūtniecēm.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu