"Bērnus ar siksnu pat nevarēs nopērt!" Ļaudis sadusmo Viktora Ščerbatiha izteikumi (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Bijušais svarcēlājs, tagad svarcelšanas treneris Viktors Ščerbatihs sociālajos tīklos kritis cilvēku nežēlastībā par saviem izteikumiem, kuros nopeļ Stambulas konvencijas ratificēšanu.

Atgādinām, ka Saeimas vairākums 30. novembrī galīgajā lasījumā pieņēma likumprojektu, kas paredz Latvijā ratificēt tā dēvēto Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.

Likuma pieņemšanu atbalstīja tikai koalīcijas frakcijas, opozīcijai lielākoties nepiedaloties balsojumā.

Nākamajā dienā pēc lēmuma pieņemšanas Ščerbatihs vietnē "TikTok" krievu valodā publiskoja video, kurā neslēpa sašutumu par šādu iznākumu.

"Pastāstīšu, kādas problēmas mūs sagaida. Šobrīd bērniem ir neierobežotas tiesības un tev kā vecākam vienkārši nav tiesību viņus nopērt ar siksnu. Tā, lūk, ir Stambulas konvencija!" video norādīja Ščerbatihs. 

Tālāk viņš paziņoja, ka "visās skolās un bibliotēkās būšot grāmatas, kurās māca par seksu jau no septiņu gadu vecuma". Savukārt "briesmīgākais" esot tas, ka no 14 gadu vecuma bērniem "būšot tiesības nomainīt dzimumu". 

@viktorsscerbatihs #латвия #штангист #спортсменполитик #парламент #fyp #foryou #sportistpolitik #latvija #parlament #svarcelais ♬ оригинальный звук - Viktors Ščerbatihs

Jāpiebilst, ka Latvijā bērnu pēršana ir aizliegta ar likumu. Sodus par vardarbību pret bērnu paredz gan Krimināllikums, gan arī Latvijas administratīvo pārkāpumu kodekss.

Šādi Ščerbatiha izteikumi pamatīgi sadusmoja sociālo tīklu lietotājus, kuri pauda sašutumu par viņa teikto. 

Citi, lai gan ar slēptu nosodījumu, izlēma par svarcēlāja izteikumiem pajokot. 

Lai gan krietni mazākumā, bija arī ieraksti, kas piekrita Ščerbatiha teiktajam.

Kā vēstīts, Stambulas konvencija ir starptautisks dokuments, kurā noteikti konkrēti standarti un pasākumi vardarbības apkarošanai, kā arī noteikts mērķis izveidot iekļaujošu, integrētu un dzimumsensitīvu pieeju vardarbības un aizskarošas izturēšanās novēršanai un izskaušanai. Proti, Stambulas konvencijas uzdevums un mērķis ir vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē izskaušana, veicinot dzimumu līdztiesību.

Stambulas konvencija pamatā ir vērsta uz sievietēm, jo tā aptver vardarbības veidus, no kuriem cieš tikai sievietes (piespiedu aborts, sieviešu dzimumorgānu kropļošana) vai ar kurām sievietes saskaras daudz biežāk nekā vīrieši (seksuāla vardarbība un izvarošana, vajāšana, seksuāla uzmākšanās, vardarbība ģimenē, piespiedu laulība, piespiedu sterilizācija), tomēr konvencija mudina tās noteikumus piemērot visiem vardarbības ģimenē upuriem, tostarp vīriešiem un bērniem.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu