Kompensācija par salnās cietušajiem augļu un ogu dārziem pienāksies arī mazāku platību īpašniekiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Apsnigusi ābele.
Apsnigusi ābele. Foto: Zane Bitere/LETA

Valdība otrdiena apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus, kas paredz, ka kompensāciju par 2023. gada pavasara salā un salnās cietušajiem augļu un ogu dārziem saņems arī tie lauksaimnieki, kuru platības ir mazākas par vienu hektāru.

Grozījumi paredz, ka gan tiem mazajiem augļu un ogu audzētājiem, kuri pieteicas apsekošanai, gan tiem, kas pēcāk iesniedza atbalsta iesniegumu, ir piešķirams atbalsts.

ZM skaidro, ka sākotnēji atbalstu bija plānots piešķirt tiem augļu un ogu audzētājiem, kuri savus 2023.gada pavasara salā un salnās cietušos augļu un ogu dārzus pieteica apsekošanai Lauku atbalsta dienestā un kuru pieteiktās un cietušās augļkopības platības dabā apsekoja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vai Valsts augu aizsardzības dienesta (AAD) inspektori.

Pretendenti informāciju varēja iesniegt par augļkopības platībām, kurās viena lauka minimālā salnā cietusī platība ir vismaz 0,1 hektāri un kopējā salnā cietusī platība ir vismaz viens hektārs.

Ministrija skaidro, ka prasība par konkrētām augļkopības platībām tika izvirzīta, lai novērstu ļoti mazu platību iekļaušanu apsekošanā, ņemot vērā apsekošanas administratīvo slogu un izmaksas, bet LAD tāpat saņēma septiņus pieteikumus par tādām augļkopības platībām, kurās kopējā salnā cietusī platība ir mazāka par vienu hektāru.

Vienlaikus ir arī saimniecības, kas, ievērojot LAD informāciju par iespēju pieteikties apsekošanai un nosacījumu par minimālajām platībām, kas ir jāpiesaka apsekošanai, nebija pieteikušās apsekošanai, bet pieteicās uz atbalstu.

Grozījumi veikti, lai novērstu diskrimināciju un arī šīm saimniecībām varētu piešķirt atbalstu.

ZM norāda, ka kopumā atbalsts tiks piešķirts 15 saimniecībās. Septiņas saimniecības pieteica savas teritorijas apsekošanai, bet astoņas vēlāk iesniedza atbalsta iesniegumu.

Augļu un ogu audzētājiem, kuru apsekošanai pieteiktās kopējās saimniecības platības bija mazākas par vienu hektāru un netika apsekotas dabā, postījumu intensitāte tiks noteikta kā vidējā svērtā visu apsekoto attiecīgās augļu un ogu kultūras platību postījumu intensitāte.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu