Apollo.lv sāk labdarības akciju "Prieka pastnieki". Aicinām jūs piedalīties un iepriecināt Smiltenes pansionāta seniorus!

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: apollo.lv

Svētku laikā gribas samīļot un iepriecināt ne tikai savējos, bet arī tos, kuriem prieka, sirsnības un uzmanības pietrūkst. Tāpēc šogad nolēmām īpaši parūpēties par Smiltenes pansionāta vecajiem ļaudīm – aizbraukt ciemos, parunāties un sarūpēt arī dāvaniņas. Aicinām jūs piedalīties un kļūt par daļu no "Prieka pastnieku" kustības!

Smiltene ir iesnigusi – izskatās kā pasakā. Balto kupenu vidū atrodas Smiltenes vecā slimnīca – 120 gadus veca, skaista ēka, kas celta no sarkaniem ķieģeļiem un laukakmeņiem. Tajā izvietojusies Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca un Sociālās aprūpes un rehabilitācijas nodaļa, tautas valodā saukta par Smiltenes pansionātu.

SIA "Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca" valdes loceklis Didzis Lūkins stāsta: "Kad Latvijā bija slimnīcu reforma 2010. gadā, bijām viena no slimnīcām, kurā likvidēja stacionāru. Tā vietā izveidojām sociālās aprūpes centru. Sākumā bija 55 gultasvietas, šobrīd mums ir 63 klienti.

Ambulatorā daļa saglabāta, saglabāts arī steidzamās medicīniskās palīdzības punkts, kas strādā visu diennakti, un mūsu klienti līdz ar to ir ieguvēji. Vajadzības gadījumā primāros medicīniskos pakalpojumus varam sniegt uz vietas.

Visā valstī ir problēma ar sociālajiem darbiniekiem, sociālajiem rehabilitologiem, sociālajiem aprūpētājiem. Jo tālāk no galvaspilsētas, jo grūtāk šos speciālistus piesaistīt.

Tur ir jābūt aicinājumam, tev jāpatīk vecajiem cilvēkiem, tev jāpatīk ar viņiem strādāt, komunicēt. Ja tev nav aicinājuma, šeit nav ko darīt. Ar vecajiem cilvēkiem nemaz nevajag visu laiku kaut kādas darbības veikt. Viņam pietiek, ka tu ieej pie viņa istabiņā un parunājies. Kaut vai par laiku, kāda ārā ziema. Parunāties vajag.

Vienmēr atceramies, ka klienti pie mums atnākuši no savām mājām, tāpēc cenšamies vidi iekārtot, lai viņi arī šeit justos kā mājās."

FOTO: Kā dzīvo Smiltenes pansionāta seniori. 

Jau piecus gadus par savām mājām Smiltenes pansionātu sauc smiltenietis Emīlis Rubenis. Satiekamies lielajā zālē, kur logos mirdz dekori - Ziemassvētku zvaigznes. Sirmajam kungam tās ļoti patīk.

Emīlis Rubenis
Emīlis Rubenis Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET GRUPA

Atceroties senās dienas, kad Ziemassvētkos dedzinājuši eglīti mājās ar mammu, tēvu un abiem brāļiem, Emīļa acis kļūst miklas. "Nodedzinājām eglīti, noskaitījām kādu peršiņu, māte izcepa pīrāgus. Agrāk jau pagrūti dzīvojām. Grūti gāja mātei ar trīs bērniem."

Emīļa tēvs agri nomiris. Skolā Emīlis nomācījies vien četrus gadus, pēc tam bija jāsāk mātei palīdzēt un iet darbos.

Emīlis Rubenis visu mūžu Smiltenē nostrādājis uz traktora – aris, sējis, sienu presējis. Dzīvojis tēva mājā turpat Smiltenes pagastā. Pēc slimošanas vairs mājās viens pats nav varējis dzīvot, norakstījis māju brāļadēlam un nācis dzīvot uz pansionātu. Par dzīvi te Emīlis nesūdzas. "Man ir 87 gadi. Vēl kādus gadus vajadzētu nodzīvot."

Par Ziemassvētku dāvanām runājot, Emīlis saka: visa pietiek – krekli, bikses ir, ko ta vairāk vajag. Ja nu varētu, Emīlis gribētu bārdas dzenamo. Citi audzē bārdas, sievietēm ar patīkot – bet Emīlim bārda nepatīk. Galu galā – vēl nav tie gadi, lai ar bārdu apaudzis staigātu!

Noskatieties sarunu, par kuru visi sirsnīgi nosmejam un Emīlis visgardāk – sanāca gandrīz vai precību sludinājums! Emīlis gan saka: "Ko tad vecumā smērēsies ar papīriem? Tagad jau saka – papīri galvenais!"

VIDEO: Stāsta Emīlis Rubenis. 

Ar laipnu atļauju paviesojamies senioru Gunas Skaldovas un Margrietas Kalniņas istabiņā.

Guna Skaldova
Guna Skaldova Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET GRUPA

Gunas kundze stāsta, ka abas no rītiem ceļas ļoti agri, un nosmejas: "Es esmu tā vainīgā. Dzeram pirmo rīta kafiju uzreiz pēc sešiem. Un tad gaidām, kamēr citi celsies."

Margrieta Kalniņa
Margrieta Kalniņa Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET GRUPA

Margrietas kundze saka: "Esam abas pavecas sievas, atceramies bijušo, kā kādreiz kolhozu laikā strādājām, cik smagi bija – tāpēc jau rokas sāp un kājas sāp. Es biju zootehniķe – šausmīgi smags darbs. Te jau kā atpūtas namā."

Dienas paiet tīri nemanot. "Es ļoti daudz lasu, skatos televizoru, man patīk seriāli – kā sāku četros pēcpusdienā, tā līdz vakaram," stāsta Gunas kundze. "Un rīta pusē arī ir divi seriāli, ko es skatos. Esmu aizņemta visu dienu."

Margrietas kundzei ir slimas acis, tāpēc viņa labāk klausās radio – otro programmu, tur vairāk mūzikas un ziņas var dabūt dzirdēt.

Gunas kundze saka: viss ir labi. "Kad ir sliktas domas, asaras nāk. Bet tās sliktās domas jau naktī, kad miegs nenāk, tad visu ko var izdomāt."

Sarunas beigās visas trīs nolemjam, ka jāturas – sliktās domas nevar laist klāt.

Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas nodaļas sociālā darbiniece Mudīte Tauriņa saka: "Viņiem vissvarīgākais ir cilvēcīgais, personiskais kontakts. Apsēsties blakus un veidot sarunu – tas ir pats svarīgākais. Kad izveidojas mazais uzticības tiltiņš, arī viņu veselības stāvoklis uzlabojas, viņi ir aktīvāki, neiesēžas, neieguļas. Mums daudzi jau ir sasnieguši 85 un 95 gadus. Te tie, kam 90, tiem, kas vecumā ap 80, saka: tu jau vēl esi jauns..."

Mudīte Tauriņa stāsta, kādas vēlmes seniori izteikuši sarunās par dāvanām: "Viņu vēlmes un vajadzības ir dažnedažādākās: sākot ar smaržiņu un eņģelīti, beidzot ar bārdas dzenamo aparātu. Reizēm grūti iedomāties, cik pieticīgas ir tās vēlmes – kādam tas ir tikai saldumiņš, kādam kalendārs pie sienas. Kad es teicu, ka drīkst vēlēties vēl kaut ko, viena no mūsu klientēm teica, ka viņai neko nevajag, tikai veselību, prieku un saticību. To mēs nevaram nodrošināt... Vai varam? Tāds neatbildēts jautājums..."

SIA "Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca" Sociālās aprūpes un rehabilitācijas nodaļas vadītāja Anete Gendrjuka stāsta, ka šajās dienās pansionātam tiks sarūpēta eglīte, ko rotās visi kopā – gan darbinieki, gan seniori. Tas būs viens no kopābūšanas brīžiem, lai seniori sajustos kā mājās – cik vien tas iespējams. Varbūt tiks uzvārīts kakao – tas pansionātā ir tāds īpašs svētku dzēriens, kam, izrādās, ir liela piekrišana.

Katrs prieka mirklis ir svarīgs. Visi kopā mēs varam mēģināt vairot prieku Smiltenes pansionāta senioriem. Mēs esam gatavi kļūt par prieka pastniekiem, piegādājot senioriem jūsu sarūpētās dāvanas un parūpējoties arī par gardu cienastu un jauku koncertu.

Kas jāzina labajiem rūķiem - dāvanu gatavotājiem

Piesakoties par rūķi konkrētajai istabiņai, jūs saņemsiet e-pastu no Apollo.lv un TVNET GRUPAS komandas. Tajā lūgsim vēlreiz apstiprināt informāciju par sevi un dāvanas saņēmējiem, kā arī vienosimies par dāvanas nogādāšanas laiku TVNET GRUPAS birojā Rīgā.

Varam pačukstēt, ka dāvanu saņēmēji ļoti priecāsies par katram atsevišķi veltītu kartīti ar apsveikumu. Protams, ja vēlēsities dāvanu papildināt ar kādu jauku pārsteigumu vēl bez saņēmēju vēlmēs izteiktā – uz priekšu, mīļie rūķi!

Visas dāvanas lūdzam nogādāt TVNET GRUPAS birojā līdz 20. decembrim.

Vēl kāda svarīga piebilde. Ja izvēlaties kādam dāvināt žurnāla abonementu, piegādes adrese ir: SIA "Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca" Sociālās aprūpes un rehabilitācijas nodaļa, konkrētās istabiņas numurs, Dakteru iela 14, Smiltene, Smiltenes novads, LV-4729.

Apollo.lv un TVNET GRUPAS prieka pastnieki ar jūsu sarūpētajām dāvanām un gardu cienastu dosies uz Smilteni ciemos pie pansionāta senioriem 27. decembrī.

Piedalieties Apollo.lv un TVNET GRUPAS labdarības akcijā "Prieka pastnieki"! Kopā mēs spējam nogādāt daudz, daudz prieka tieši tur, kur tas visvairāk vajadzīgs!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu