ASV apsūdzējušas kara noziegumos četrus krievu karavīrus

LETA
Foto: EPA/Scanpix

ASV trešdien apsūdzējušas četrus krievu karavīrus kara noziegumos par ASV pilsoņa nolaupīšanu un spīdzināšanu Ukrainā.

ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlends norādīja, ka apsūdzības četrām "ar Krieviju saistītām militārpersonām" izvirzītas saskaņā ar ASV kara noziegumu likumu.

Gārlends sacīja, ka visa pasaule, arī Savienoto Valstu Tieslietu ministrija ir redzējusi šausmas, ko radījis Krievijas brutālais iebrukums Ukrainā. "Tieslietu ministrija strādās tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, lai sauktu pie atbildības un panāktu taisnīgumu," solīja Gārlends.

Saskaņā ar apsūdzības rakstu divi no apsūdzētajiem - 45 gadus vecais Surens Seiranovičs Mkrtčjans un Dmitrijs Budņiks - bija "Krievijas bruņoto spēku un/vai tā dēvētās Doneckas Tautas Republikas" militāro vienību komandieri. Pārējie divi apsūdzētie bija zemāka ranga militārpersonas, kurām zināmi tikai vārdi - Valērijs un Nazars.

"Rīkojoties Krievijas bruņoto spēku un tā sauktās Doneckas Tautas Republikas vārdā, šīs četras personas pārkāpa ASV pilsoņa cilvēktiesības," norādīja Iekšzemes drošības ministrijas izmeklēšanas nodaļas pārstāve.

"Saskaņā ar izvirzītajām apsūdzībām viņi nelikumīgi aizturēja un spīdzināja ASV pilsoni un pat nonāca tik tālu, ka izpildīja inscenētu nāvessodu," piebilda amatpersona.

Tieslietu ministrija paziņoja, ka Mkrtčjans un citi karavīri 2022.gada aprīlī nolaupīja ASV pilsoni no viņa mājām Miloves ciematā Hersonas apgabalā, Ukrainas dienvidos, un turēja viņu gūstā vismaz desmit dienas.

Apsūdzētie izģērba amerikāni, nogāza pie zemes ar seju uz leju un sasēja viņam rokas uz muguras. Pēc tam viņi draudēja gūsteknim ar ieroci un smagi piekāva. Vienubrīd Budnieks draudēja nogalināt amerikāni, liekot pateikt viņam savus pēdējos vārdus. Pēc tam apsūdzētie inscenēja nāvessoda izpildi, pieliekot pistoli amerikānim pie galvas un izšaujot tieši blakus galvai, atklāja ASV Tieslietu ministrija.

Krievu karavīri ir apsūdzēti trīs kara noziegumos - par personas nelikumīgu ieslodzīšanu, spīdzināšanu un par necilvēcīgu izturēšanos. Tāpat viņi apsūdzēti par sazvērestību, lai pastrādātu kara noziegumus. Ja viņus aizturēs un notiesās, viņiem draud mūža ieslodzījums.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu