Deviņas kultūras nozares personības saņēmušas atzinības rakstus par radošo ieguldījumu un mūža darbu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Latvijas Republikas Kultūras ministrija/Facebook.com

Kultūras ministre Agnese Logina (P) šodien pasniedza Kultūras ministrijas (KM) un Ministru kabineta (MK) Atzinības rakstus deviņām kultūras nozares personībām, godinot viņu radošo ieguldījumu un mūža darbu, informēja KM.

MK Atzinības rakstus pasniedza muzikoloģei, Latvijas radio 3 "Klasika" direktorei Gundai Vaivodei, režisorei, producentei un scenāristei Laimai Žurginai, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra vadītājai Silvijai Tretjakovai, mūzikas pedagogam, klarnetes spēles skolotājam Gunāram Kļaviņam, četriem Radošās komandas pārstāvjiem par ieguldījumu 2023.gada Dziesmu un deju svētku tautas lietišķās mākslas izstādes "Mēs" veidošanā un kultūras mantojuma saglabāšanā - Mārtiņam Heimrātam, Baibai Vaivarei, Dacei Pudānei, Jurim Leitānam.

KM Īpašo atzinības rakstu no kultūras ministres saņēma literatūrzinātniece Gundega Grīnuma par ilggadēju nozīmīgu ieguldījumu literatūrpētniecībā, aktualizējot Latvijas dižgaru Raiņa un Aspazijas devumu Latvijas kultūrā.

Kā norāda KM, Grīnumas mūža ieguldījums latviešu literatūrzinātnē saistāms ar Raiņa un Aspazijas vārdu, viņas līdzdalībā un vadībā 20.gs. 80.-90. gados Raiņa un Aspazijas daiļrades izpēte kļuva par nozīmīgu pētniecības virzienu. Uz Grīnumas un Saulcerītes Vieses veikto pētījumu pamata veidotas gan atjaunoto Raiņa un Aspazijas muzeju telpu jaunās ekspozīcijas, gan nodrošināta dzejnieku darbu pētniecība 21.gadsimtā. Literatūrzinātniece pētījusi Raiņa literāro mantojumu - nepabeigtās un aizsāktās lugas, to ieceres, vēstules, kā arī Raiņa un Aspazijas un viņu laikabiedru biogrāfijas. Literatūrzinātniece piedalījusies Raiņa Kopotu rakstu zinātniskā izdevuma sagatavošanā un tekstu komentēšanā, publicējusi vairākus desmitus Raiņa un Aspazijas arhīva materiālu, izveidojusi Raiņa gadagrāmatu kopā ar Saulcerīti Viesi, krājumu "Rainis un Gēte. Fausta tulkojuma simtgade", "Rainis radošo meklējumu spogulī". Grīnuma publicējusi daudzus rakstus par Raini zinātniskos izdevumos un žurnālos.

Latvijā un ārzemēs organizējusi vairākas starptautiskas konferences un piedalījusies ar zinātnisko referātu lasījumiem. Pēdējo gadu laikā Grīnuma publicējusi grāmatu "Piemiņas paradoksi. Raiņa un Aspazijas atcere Kastanjolā", apzinājusi un apstrādājusi Kastanjolas Raiņa un Aspazijas muzeja bibliotēkas krājumu, veikusi Raiņa atmiņu grāmatas ''Kastaņola'' jaunu zinātnisku redakciju, kas ar literatūrzinātnieces īpaši ārzemju lasītājiem rakstītiem komentāriem 2015.gada beigās un 2016.gada pirmajā pusē iznāks angļu, franču, vācu un itāliešu valodā Šveicē. 2016.gadā apgādā "Mansards" klajā nāca Grīnumas apjomīgā monogrāfija par Raiņa un Aspazijas dzīvi un daiļradi Šveices trimdā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu