Aparjods: Varbūt citreiz sevi no iekšas ēdu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas kamaniņu braucējs Kristers Aparjods.
Latvijas kamaniņu braucējs Kristers Aparjods. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas kamaniņu braucējs Kristers Aparjods var nebūt līdz galam apmierināts ar savu sniegumu arī tad, ja viņš ir uzvarējis sacensībās, ieskicējot tiekšanos uz pilnību, sarunā ar LETA pirms sezonas skaidroja Aparjods.

Aparjods bija pirmais Latvijas kamaniņu braucējs, kurš 2021.gada 4.decembrī Krievijas trasē Sočos uzvarēja Pasaules kausa posmā vīriešiem, šā gada 8.janvārī panākumu atkārtojot Siguldas trasē.

Atbildot uz jautājumu par mērķiem šajā sezonā un kārotajām vietām dažādās sacensībās, sportists skaidroja, ka viņš pilnībā nebūs apmierināts nekad.

"Pagājušosezon Pasaules kausa posmā Siguldā, kas nebija Eiropas čempionāts, abos braucienos uzvarēju ar trases rekordu, bet līdz galam īsti apmierināts nebiju," viņš stāsta, likdams saprast, ka augsta vieta ar sliktu braucienu viņu neapmierina.

"Citreiz pats domāju, kāpēc tā, varbūt sevi no iekšas ēdu, savā ziņā sevi dedzinu, bet tāds man ir raksturs - ja būšu pirmais ar trases rekordu un lielāko ātrumu finišā, tad iespējams, ka līdz galam ar savu rezultātu varētu nebūt apmierināts," skaidro viena no Latvijas izlases cerībām jaunajā sezonā.

Viņš apstiprina, ka visās trasēs, kurās šosezon paredzēti starti, viņš ir braucis.

"Es parasti saku, ka man patīk visas trases. Ja man tās patiks, tad, cerams, es patikšu arī tām," Aparjods nevienu trasi neizceļ.

"Kopīgā valoda, brauciena plūdums, ritējums jāmēģina atrast visās trasēs. Ja tas izdosies, rezultāts neizpaliks, jo kamanas mums ir labā tehniskā gatavībā," savus uzskatus pamato sportists.

Aparjodam ir rezerves arī startā, jo Prezidenta kausā starta rāvienos viņš zaudēja komandas biedram Gintam Bērziņam, bet Leikplesidas trasē ASV pirms sezonas sākuma notikušajās sacensībās starta rāvienos, kur Bērziņš bija otrais, uz goda pjedestāla netika.

Aparjods stāsta, ka gatavošanās periodā arī ar izlases galvenā trenera maiņu, šajā amatā pavasarī stājoties Zintim Šaicānam, lielā mērā ieturēta iepriekšējos gados ierastā kārtība.

"Mēs to dimantiņu mēģinām piepulēt, pieslīpēt," Aparjods salīdzina savu skrupulozo gatavošanos sezonai ar juvelierizstrādājuma pulēšanu.

"Vairāk darbs tiek koncentrēts uz fizisko spēku, taču vienlaicīgi - uz nianšu pieslīpēšanu, jo mūsu sporta veids ir ne tikai fiziskais spēks. Ir arī vēl kilometrs jābrauc lejā pa trasi, un ir daudzi un dažādi faktori, kas var ietekmēt mūsu sportisko sniegumu," saka kamaniņu braucējs, piebilstot, ka treniņi ir daudzveidīgi, kas priecē.

Aparjods atzinīgi izsakās par Šaicāna devumu komandai, sakot, ka caur viņa rokām jau gājis jauniešu un junioru vecumā un treneri ļoti labi pazīst gan kā treneri un profesionāli, gan personīgi.

"Nebūs tā, ka viņš katram karinās kaklā zelta medaļu, bet domāju, ka dos mums visu maksimāli iespējamo, lai mēs, sportisti, spētu noticēt sev, ka mēs varam," saka Eiropas čempions komandu stafetē un bronzas medaļnieks vieniniekos, atzinīgi izsakoties par trenera devumu psiholoģiskajā plāksnē.

"Mēs neesam komandu sporta veids, bet līdz šim it kā bijām katrs pats par sevi, un citreiz pietrūka tādas kopā būšanas sajūtas, komandas gara un saliedētības," norāda sportists, bilstot, ka viņš tic galvenajam trenerim, ka viņam izdosies saliedēt komandu.

Aparjods bilst, ka nekas daudz trenera metodēs un pieejā, kopš viņi abi bija Latvijas junioru un jauniešu izlasē, nav mainījies, un tas ir labi.

"Viņš kā cilvēks, kā personība spēj tevi vienlaicīgi gan kritizēt, gan motivēt un spārnot," trenera pozitīvo ietekmi skaidro kamaniņu braucējs. "Tas viss kaut kā labi mijiedarbojas, un uz treniņu un no tā tu ej ar prieku un labi padarīta darba sajūtu."

"Viņš spēj labi salikt gan cilvēkus, gan lietas pa plauktiņiem, katru savā vietā. Bez kaut kādas liekvārdības," skaidro Aparjods, piebilstot, ka viņu ļoti interesē, kas komandā trenera ietekmē mainīsies sezonas laikā.

2022./2023.gada sezonā Aparjods uzvarēja Pasaules kausa pirmajā posmā Siguldā, otrajā, kas bija arī Eiropas čempionāts, ieņēma trešo vietu, trešajam finišējot arī priekšpēdējā Pasaules kausa posmā Sanktmoricā.

Aparjods visas četras reizes bija Latvijas komandu stafetes sastāvā, kas divreiz uzvarēja Pasaules kausa posmos, tai skaitā Eiropas meistarsacīkstēs, pa reizei ieņemot otro un trešo vietu un Pasaules kausa kopvērtējumā komandu stafetē finišējot otrajā vietā.

Vācijas trasē Oberhofā Aparjods kopā ar māsu Kendiju un divnieku Mārtiņš Bots/Roberts Plūme izcīnīja bronzas medaļas komandu stafetē.

Ņemot vērā sekmīgos startus iepriekšējās sezonas pēdējos trijos Pasaules kausa posmos, tikai Frančeskai Bonai vieninieku sacensībās ceturtdien būs jāpiedalās Nāciju kausa izcīņā, kas ir kvalifikācijas sacensības Pasaules kausa posmam.

Pārējie Latvijas pārstāvji - Elīna Ieva Vītola, Aparjode, Sigita Bērziņa, Bērziņš, Aparjods, Bots/Plūme, Eduards Ševics-Mikeļševics/Lūkass Krasts, Anda Upīte/Sanija Ozoliņa un Viktorija Ziediņa/Selīna Elizabete Zvilna - jau ir izcīnījuši vietu stiprāko grupā.

Latvijas izlase uz Ameriku devās 27.novembrī.

Pasaules kausa sezona sāksies ar posmu ASV trasē Leikplesidā, kas notiks no 7. līdz 9.decembrim, turpināsies pēc nedēļas Kanādas trasē Vistlerā, bet pēdējie divi no Pasaules kausa posmiem februāra beigās un marta sākumā notiks Siguldā.

Eiropas čempionāts no 12. līdz 14.janvārim notiks Pasaules kausa ceturtā posma ietvaros Īglsas trasē Austrijā, bet pasaules čempionāts no 26. līdz 28.janvārim norisināsies Vācijas trasē Altenbergā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu