VIDEO Ļaudis pārsteidz pamatīgi apsnidzis Valsts policijas auto

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video.

Pirms dažām dienām sociālajos tīklos izplatījās video, kur redzams, ka apsnigusi Valsts policijas automašīna nav notīrīta, par ko pienākas sods. Valsts policija un Rīgas pašvaldība policija "Apollo.lv" skaidro, kāpēc tā. 

Noteikumos teikts, ka transportlīdzekļu īpašnieki vai turētāji, novietojot transportlīdzekļus stāvēšanai uz ielām vai pagalmos ilgāk par trim diennaktīm, nodrošina teritorijas attīrīšanu no sniega ap transportlīdzekli tādā mērā, lai netiktu traucēta gājēju un transporta satiksme, kā arī ielu un piebraucamo ceļu kopšana ar mehāniskajiem līdzekļiem.

@edgarsaivars Brīdinājums #edgarsaivars ♬ original sound - EDGARS AIVARS

Video divu dienu laikā guvis jau vairāk nekā 22 000 skatījumu.

VP "Apollo.lv" skaidro, ka par konkrēto video Valsts policija attiecīgi ir veikusi pārrunas ar darbiniekiem par radušos situāciju.

Tomēr Rīgas pašvaldība policija uzsver, ka šosezon pagaidām neviens sods nav piespriests.

"Tomēr tas nenozīmē, ka noteikumus drīkst neievērot, – autovadītājiem ir jārūpējas par vidi ap savu spēkratu un viņu pienākums ir notīrīt sniegu ap to, lai garām varētu tikt gājēji un netiktu traucēta transporta kustība.

Šī norma ieviesta tāpēc, ka vietām, kur ilgstoši stāv transportlīdzekļi, klāt netiek ne speciālais ielu tīrīšanas transports, ne arī sētnieki. Tieši tādēļ pašiem autovadītājiem, ilgstoši izmantojot uz ielas esošu bezmaksas stāvvietu, ir jāparūpējas, lai ap viņu automašīnu sniegs tiek novākts," vēsta Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Viņš uzsver, ka brīdī, kad policija saņem izsaukumu, tā fiksē esošo stāvokli, bet pēc trim dienām attiecīgo vietu apskata vēlreiz – ja izmaiņu nav, tad var lemt par administratīvā pārkāpuma procesa sākšanu.

Rīgas pašvaldības policija "Apollo.lv" skaidro, ka kontroli pārsvarā īsteno, reaģējot uz izsaukumiem, nevis pēc savas iniciatīvas meklē automašīnas. “Tomēr atsevišķos gadījumos policija var rīkoties arī pēc savas iniciatīvas – visbiežāk tas būs uz maģistrālajām ielām, kur ielas malā ilgstoši novietots transportlīdzeklis ar laiku var radīt risku, ka tas traucēs gājēju/transporta kustību," norāda Toms Sadovskis.

Sadovskis LETAI norādīja, ka nav runa par automašīnas notīrīšanu, bet teritoriju ap automašīnu. Šīs normas mērķis ir novērst situācijas, ka ilgstoši ielas malā novietota automašīna traucē speciālajai tehnikai notīrīt sniegu.

Saistībā ar šo pārkāpumu Rīgas pašvaldības policijā saņemti vairāki izsaukumi.

Pretēji sociālajos medijos izplatītajai informācijai, ka policisti izraksta 350 eiro sodus, Sadovskis uzsvēra, ka līdz šim neviens sods par šīs normas pārkāpšanu nav piemērots. Turklāt minētā summa ir maksimālais iespējamais sods.

Sadovskis arī skaidroja, ka gadījumā, ja tiek sākts administratīvā pārkāpuma process par pārkāpumu, katrs gadījums tiek vērtēts individuāli un tiek ņemti vērā visi apstākļi, vai īpašnieks bijis slims un nav varējis notīrīt sniegu, vai auto īpašnieks bijis izbraucis uz ārzemēm u.c.

Rīgā par savlaicīgi neiztīrītām autostāvvietām un sabiedriskā transporta pieturām uzņēmējiem piemēroti līgumsodi, informēja Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

Viņš uzsvēra, ka ielu un ietvju tīrīšana intensīvas snigšanas apstākļos noritējusi apmierinoši. Savukārt ar autostāvvietu un pieturvietu tīrīšanu atbildīgais uzņēmums neesot varējis tikt galā.

Gan "Rīgas satiksme", gan Ārtelpas un mobilitātes departaments fiksējuši vietas, kur sniegs nav notīrīts, un atbildīgajiem uzņēmumiem tiks piespriesti līgumsodi.

Lange uzsvēra, ka pašvaldības izvirzītais mērķis nav mainījies. Nepieciešams panākt, lai pilsētā ir ērti un droši pārvietoties, un pie tā tiekot strādāts.

Viņš atzina, ka problēmas ir trešās kategorijas ielās, kur gar ielu malām ir novietotas automašīnas, kas neļauj ielas notīrīt.

Šī situācija pārrunāta arī pašvaldības policiju, kas aktīvāk brīdinās autovadītājus, ka viņu pienākums ir notīrīt sniegu ap automašīnu, ja viņi automašīnu tur konkrētajā vietā ilgāk nekā trīs dienas. Tāpat tiks sniegta informācija par ielu tīrīšanu, lai autovadītāji pārvietotu savas automašīnas, ļaujot sniega tīrītājiem veikt savus pienākumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu