Latvijai piegādās teju 100 miljonu eiro vērtu pretkuģu raķešu sistēmu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons (no kreisās) un aizsardzības ministrs Andris Sprūds piedalās preses konferencē, kurā paziņo par līguma noslēgšanu par ASV uzņēmuma "Raytheon" un Norvēģijas uzņēmuma "Kongsberg" ražoto pretkuģu raķešu sistēmu "Naval Strike Missile" iegādi.
ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons (no kreisās) un aizsardzības ministrs Andris Sprūds piedalās preses konferencē, kurā paziņo par līguma noslēgšanu par ASV uzņēmuma "Raytheon" un Norvēģijas uzņēmuma "Kongsberg" ražoto pretkuģu raķešu sistēmu "Naval Strike Missile" iegādi. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijai paredzētās pretkuģu raķešu sistēmas "Naval Strike Missile" (NSM) līguma summa ir 97,4 miljoni eiro (105 miljoni ASV dolāru), turklāt lielāko daļu izmaksu segs ASV puse.

Piektdien aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) un ASV vēstnieks Kristofers Robinsons paziņoja par līguma noslēgšanu par ASV uzņēmuma "Raytheon" un Norvēģijas uzņēmuma "Kongsberg" ražotās sistēmas NSM iegādi.

Kopējā līguma summa ir 105 miljoni ASV dolāru. Nozīmīgu finansiālu atbalstu pretkuģu raķešu sistēmas iegādē sniedz ASV, sedzot 70% no kopējās līguma summas, kamēr Latvija apmaksās 30%.

NSM ir pretkuģu raķešu sistēma, kas spēj ietekmēt kā jūras, tā arī sauszemes mērķus līdz pat 185 kilometru attālumā. Šo raķešu sistēmu lieto tādas NATO dalībvalstis kā ASV, Polija, Vācija, Norvēģija, Rumānija, Lielbritānija, Kanāda un Nīderlande.

Plānots, ka NSM piegāde tiks sākta 2027.gadā.

Jau ziņots, ka 2022.gada aprīlī Saeima atbalstīja grozījumus Aizsardzības finansēšanas likumā, paredzot līdz 2025.gadam pakāpeniski palielināt finansējumu valsts aizsardzībai līdz 2,5% no attiecīgajam gadam prognozētā iekšzemes kopprodukta apjoma.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku raķešu programmā tika iezīmētas prioritāri attīstāmās spējas - pretkuģu raķešu sistēma, vidējās darbības pretgaisa aizsardzība un raķešu artilērija. Piešķirtais papildu finansējums paātrina Nacionālo bruņoto spēku kritiski svarīgo spēju ieviešanu aptuveni piecus gadus ātrāk, nekā iepriekš plānots.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu