Ventspils Augstskolas zinātnieku pētījums astronomijā nonācis prestižā žurnālā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ventspils augstskola
Ventspils augstskola Foto: Ieva Lūka/LETA

Ventspils Augstskolas zinātnieku pētījumu astronomijā publicē viens no prestižākajiem jomas žurnāliem, informēja augstskolas pārstāve Inta Ozola.

Ventspils Augstskolas zinātnieki veikuši apjomīgu un nozīmīgu pētījumu astronomijā par zvaigžņu veidošanās procesiem. Pētījums publicēts vienā no jomas prestižākajiem žurnāliem pasaulē - "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society", kurš nepārtraukti iznāk kopš 1827.gada, apkopojot ievērojāmākos atklājumus un pētījumu rezultātus no visas pasaules, norāda Ozola.

Pasaulē joprojām ir ļoti maz informācijas un skaidrības par to, kā veidojas lielie zvaigžņu masīvi, un Ventspils Augstskolas inženierinstitūta "Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs" (VSRC) pētnieki piecus gadus strādāja pie novērojumiem, izmantojot infrastruktūru Irbenē - radioteleskopus RT-32 un RT-16, lai spētu to analizēt.

Piecu gadu laikā tika veikti vairāk nekā 21 000 individuālu novērojumu un tika secināts, cik patiesībā liela ir novēroto avotu mainība, liecinot par haosu, kas valda masīvo zvaigžņu veidošanās procesos.

Šāda veida pētījumi esot ļoti sarežģīti un prasa specifiskas zināšanas, prasmes, infrastruktūru un kas ir ļoti būtiski - tie notiek ļoti ilgā laika periodā. Pētīti tika tieši lielie zvaigžņu masīvi, kuru masa pārsniedz astoņas Saules masas. Optiski novērot zvaigžņu veidošanos esot izaicinājums, jo šie procesi notiek dziļi necaurspīdīgo miglāju centros. Kopš 2017.gada pavasara pētnieki regulāri monitorēja metanola māzerus 42 masīvu zvaigžņu veidošanās rajonos.

Pētnieks Artis Aberfelds atzīst, ka ir patīkami redzēt, ka ieguldītais darbs tiek novērtēts.

Zinātnieks lepojas, ka pētnieku grupai ir izdevies šos pētījumus veikt regulāri un bez pārtraukumiem. Piecu gadu laikā tas esot sarežģīti, jo pētījumi jāsalāgo ar citu novērojumu veikšanu, darbinieku atvaļinājumiem, mainību un citiem ietekmējošajiem faktoriem. "Tas, ka mēs spējām noturēt šo kvalitātes un izpildes latiņu, parāda gan mūsu entuziasmu, gan neatlaidību pētījuma veikšanā. Protams, man, kā jaunam pētniekam, vadīt publikāciju šāda mēroga žurnālam, kurš ir viens no vadošajiem pasaulē, ir neatsverama pieredze," norāda Aberfelds.

Pētījumu īstenoja VSRC pētnieks Aberfelds, vadošie pētnieki Ivars Šmelds un Ross A. Burns, kā arī zinātniskais asistents Jānis Šteinbergs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu