Lietuvā aicina pastiprināt vīzu politiku attiecībā uz Baltkrievijas pilsoņiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijas robeža
Baltkrievijas robeža Foto: Shutterstock

Lietuvai ir jāpārskata vīzu politika attiecībā uz Baltkrievijas pilsoņiem, paziņoja Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas padomnieks nacionālās drošības jautājumos Ķēstutis Budris.

"Pašlaik mums ir izkropļota un imitēta sistēma tādā ziņā, ka, no vienas puses mēs neizsniedzam vīzas Baltkrievijas pilsoņiem, bet tās izsniedz mūsu kaimiņvalstis, un, pamatojoties uz šīm vīzām, mēs izsniedzam uzturēšanās atļaujas Lietuvā," Budris teica otrdien intervijā radiostacijai "Žiniu radijas".

Tādu pašu viedokli viņš pagājušajā nedēļā esot teicis parlamentā, kur reģistrēts ierosinājums pastiprināt ierobežojumus Baltkrievijas pilsoņiem, pielīdzinot tos Krievijas pilsoņiem noteiktajām sankcijām.

"Ja jau mēs pieņemam šos cilvēkus, tad varbūt vajadzētu pārskatīt vīzu politiku, jo tad vismaz mēs varēsim kontrolēt, kam tiek izsniegtas valsts vīzas, ja kaut kādā veidā šie cilvēki pie mums ierodas," viņš paskaidroja.

Seims jau iepriekš pieņēma likumu par ierobežojošiem pasākumiem Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, taču Baltkrievijas pilsoņiem noteikti mazāki ierobežojumi.

Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem ir ierobežotas iespējas saņemt Lietuvas vīzas un elektroniskās uzturēšanās statusu, bet Krievijas pilsoņiem ir vēl vairāk ierobežotas iespējas ierasties Lietuvā un iegādāties īpašumu, un viņu pieteikumi uzturēšanās atļauju saņemšanai uz laiku netiek pieņemti.

Nausēda pauda pārliecību, ka Baltkrievijas pilsoņiem būtu jāpiemēro tādas pašas sankcijas kā Krievijas pilsoņiem, bet Seims atcēla viņa veto par labu brīvākiem nosacījumiem Baltkrievijas pilsoņiem.

"Ja ir pasākumi, kas darbojas, ir pārbaudīti un darbojas attiecībā uz Krievijas pilsoņiem, un tas garantē un uzlabo mūsu drošību, kāpēc tos nepiemērot arī šeit?" retoriski jautāja Nausēdas padomnieks.

Viņaprāt, ka ierobežojumu vienādošana Baltkrievijas un Krievijas pilsoņiem dotu instrumentus rūpīgākai Baltkrievijas pilsoņu pārbaudei, samazinot viņu iespēju nekontrolēti ierasties Lietuvā.

Seima deputātu reģistrētie grozījumi likumā par ierobežojošo pasākumu noteikšanu sakarā ar militāro agresiju pret Ukrainu paredz, ka, tāpat kā tagad attiecībā uz Krievijas pilsoņiem, tiks pārtraukta Baltkrievijas pilsoņu pieteikumu pieņemšana termiņuzturēšanās atļauju saņemšanai Lietuvā ar ārpakalpojumu sniedzēja starpniecību ārvalstīs.

Atbrīvojums attieksies uz Baltkrievijas pilsoņiem, kuri plāno strādāt darbu, kam nepieciešama augsta profesionālā kvalifikācija profesijā, kas iekļauta augstas pievienotās vērtības profesiju sarakstā, kurās Lietuvā trūkst darbaspēka.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu