Rīgas restorānā notikusi cilvēktirdzniecība. Policija aizturējusi trīs personas (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts policijas automašīna. Ilustratīvs attēls.
Valsts policijas automašīna. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Šā gada novembra beigās Valsts policija aizturēja trīs personas, kuras tiek turētas aizdomās par divu ārvalsts pilsoņu iesaistīšanu piespiedu darbā kādā Rīgas restorānā, ziņo policijā. 

Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka šajā noziegumā cietuši divi vīrieši, kuriem atņemti personu apliecinoši dokumenti, psiholoģiski ietekmējot, viņi piespiesti restorānā strādāt ilgas darba stundas un nav saņēmuši algu.

Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess un turpinās izmeklēšana. Divām aizdomās turētajām personām piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Valsts policija bija saņēmusi iesniegumu par noziedzīgām darbībām kādā indiešu restorānā Rīgā. Saņemtā informācija liecināja, ka kopš šā gada jūnija piecu mēnešu garumā restorānā nelikumīgi nodarbināti divi Indijas pilsoņi, kuriem ir uzturēšanās atļauja Latvijā, un viņi, iespējams, cietuši no cilvēktirdzniecības.

Reaģējot uz saņemto iesniegumu, Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes 4. nodaļas amatpersonas sāka notikušā izmeklēšanu.

Šā gada 19. oktobrī Valsts policija sadarbībā ar Valsts darba inspekciju šajā restorānā veica pārbaudi. Tur likumsargi sastapa abas cietušās personas. Savukārt 27. novembrī aizdomās par cilvēktirdzniecību policisti aizturēja trīs personu grupu – divas sievietes (Latvijas pilsones) un vienu vīrieti (Indijas pilsoni), kuri iepriekš nebija nonākuši policijas redzeslokā.

Policijas iegūtā informācija liecina, ka cietušajām personām bija atņemtas pases, un aizdomās turētie, darbiniekus psiholoģiski ietekmējot, piespieduši viņus strādāt par pavāriem 12 stundas dienā, nemaksājot algu. Darbinieki turpat restorānā arī nakšņojuši.

Gadījumos, kad cietušie prasījuši savus dokumentus, iespējamie vainīgie ar viņiem veikuši pārrunas. Tostarp norādījuši, ka nekur citur viņi darbu nedabūs, un piedraudējuši ar atgriešanu Indijā.

Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 154.1 panta otrās daļas – par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Divām aizdomās turētajām personām (Latvijas un Indijas pilsoņiem) piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, bet vienai personai – ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Cietušie vīrieši nogādāti nevalstiskajās institūcijās, kur viņiem tiek sniegta palīdzība.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Gadījumos, kad ir informācija par cilvēktirdzniecību, tostarp iesaistīšanu piespiedu darbā vai prostitūcijā, aicinām vērsties pēc palīdzības Valsts policijā, Valsts darba inspekcijā vai nevalstiskajās institūcijās! Plašāka informācija šeit: http://www.cilvektirdznieciba.lv/lv/kur-meklet-palidzibu

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu