ASV veidos 10 valstu koalīciju cīņai pret hutiešu uzbrukumiem Sarkanajā jūrā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

ASV pirmdien paziņoja par 10 valstu koalīcijas izveidošanu, lai cīnītos pret Jemenas hutiešu nemiernieku raķešu un dronu uzbrukumiem kuģiem Sarkanajā jūrā.

"Valstīm, kas tiecas saglabāt kuģošanas brīvības pamatprincipu, ir jāsanāk kopā, lai risinātu problēmu, kuru rada šis nevalstiskais aktors," paziņoja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

Irānas atbalstītie šiītu nemiernieki hutieši, kas kontrolē lielu daļu Jemenas, ir pastiprinājuši uzbrukumus tankkuģiem, kravas kuģiem un citiem kuģiem Sarkanajā jūrā, apdraudot tranzīta maršrutu, pa kuru tiek veikti 12% globālās tirdzniecības.

Ostins sacīja, ka "daudznacionālā drošības iniciatīva" darbosies "ar mērķi nodrošināt kuģošanas brīvību visām valstīm un atbalstīt reģionālo drošību un labklājību".

Koalīcijas dalībvalstis ir ASV, Lielbritānija, Bahreina, Kanāda, Francija, Itālija, Nīderlande, Norvēģija, Seišelu salas un Spānija.

Hutieši pirmdien paziņoja, ka ir uzbrukuši diviem "ar Izraēlu saistītiem" kuģiem Sarkanajā jūrā, solidarizējoties ar Gazas joslu, kur kopš 7.oktobra notiek karš starp Izraēlu un palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās".

Viens no šiem kuģiem ir Norvēģijas uzņēmumam "Inventor Chemical Tankers" piederošs kuģis "Swan Atlantic", bet otrs ir Itālijas un Šveices kuģniecības kompānijas "Mediterranean Shipping Company S.A." (MSC) kuģis "Clara".

Nemiernieki paziņoja, ka veikuši "militāru operāciju pret diviem kuģiem, kas saistīti ar cionistu veidojumu", lietojot jūras dronus. Viņi solīja "turpināt neļaut visiem kuģiem, kas dodas uz Izraēlas ostām (..) kuģot Arābijas un Sarkanajā jūrā", līdz Gazas joslā tiks atļauts ievest vairāk pārtikas un medikamentu.

"Inventor Chemical Tankers" paziņoja, ka tās kuģis "Swan Atlantic" veda biodegvielu no Francijas uz Reinjonas salu un nav nekādi saistīts ar Izraēlu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu