Darba devējiem nevajadzēs iesniegt ārzemnieka kvalifikāciju vai izglītību apliecinoša dokumenta kopiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Elle Aon/"Shutterstock"

Valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto tiesību akta projektu, kas paredz, ka darba devējam, iesniedzot pieprasījumu par ārzemnieku, kuru paredzēts nodarbināt Latvijā, turpmāk nebūs jāiesniedz ārzemnieka kvalifikāciju vai izglītību apliecinoša dokumenta kopija.

Tiesību akta projekts paredz atvieglot ārvalstu darbaspēka sākotnējās nodarbināšanas nosacījumus, ņemot vērā darbaspēka trūkumu tādās tautsaimniecībai būtiskās nozarēs kā apstrādes rūpniecība un būvniecība.

Kā norāda EM, lai mazinātu darbaspēka trūkuma negatīvo ietekmi uz ekonomisko izaugsmi, ir nepieciešams noņemt nevajadzīgus administratīvos šķēršļus ārvalstu darbaspēka sākotnējās nodarbināšanas nosacījumos, pārskatot prasības uzaicinātājam, kad tas sagatavo un iesniedz pieprasījumu ielūguma apstiprināšanai ārzemnieka nodarbināšanai Latvijā.

Līdzšinējie noteikumi paredzēja darba devējam, iesniedzot pieprasījumu par ārzemnieku, kuru paredzēts nodarbināt Latvijā, iesniegt arī ārzemnieka kvalifikāciju vai izglītību apliecinoša dokumenta kopiju arī gadījumos, ja ārzemnieka profesija Latvijā nav reglamentēta.

Turpmāk paredzēts atteikties no noteikumos ietvertās prasības iesniegt izglītību un pieredzi apliecinoša dokumenta kopiju, ja ārzemnieku paredzēts nodarbināt profesijā, kas Latvijā nav reglamentēta, paredzot pienākumu darba devējam iesniegt pašapliecinājumu, ka ar ārzemnieku ir notikusi darba intervija par nepieciešamo ārzemnieka kompetenci paredzēto darbu veikšanai vai, ja tāda nav, apņemšanos veikt ārzemnieka apmācību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu