Vulkāna izvirdums Islandē: situācijas izvērtēšanai zinātniekiem ir vajadzīgas vairākas dienas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Islandē uz dienvidiem no galvaspilsētas Reikjavīkas pirmdienas vakarā sākās vulkāna izvirdums, paziņoja Islandes Meteoroloģiskais birojs. Birojs paziņojis, ka lavas plūsma samazinājusies līdz vienai ceturtdaļai no pirmdien novērotā līmeņa, vēsta raidsabiedrība BBC.

Laikapstākļu dēļ kaitīgo gāzu piesārņojums vēlā otrdienas vakarā vai trešdienas rītā var sasniegt galvaspilsētas rajonu.

Foto: Vulkāna izvirdums 19. decembrī

Foto: AFP/SCANPIX

Tiek norādīts, ka zinātniekiem ir vajadzīgas vairākas dienas, lai novērtētu situāciju.

Policija aicina cilvēkus netuvoties izvirduma vietai un "apzināties, ka no tā izplūstošā gāze var būt bīstama".

Foto: Islandē sācies vulkāna izvirdums. 18. decembris

Kā vēstīts, izvirdums sākās pirmdien ap plkst.22.17 (plkst.00.17 otrdien pēc Latvijas laika) pēc vairākām nelielām zemestrīcēm, kuras bija notikušas ap plkst.21 (plkst.23 pēc Latvijas laika).

Islande ir bijusi paaugstinātas trauksmes stāvoklī, gaidot potenciālu vulkāna izvirdumu pēc intensīvas seismiskās aktivitātes novembrī.

Salas dienvidrietumos esošajā Reikjanesas pussalā tika reģistrētas tūkstošiem nelielu zemestrīču. 11.novembrī tika evakuēti apmēram 4000 iedzīvotāji no zvejas ostas pilsētas Grindavīkas, kas atrodas aptuveni 40 kilometrus no galvaspilsētas.

Islandē ir 33 aktīvas vulkānu sistēmas, kas ir lielākais skaits Eiropā.

Reikjanesas pussalā vulkānu izvirdumi nebija notikuši astoņus gadsimtus līdz 2021.gadam. Kopš 2021.gada tur notikuši trīs izvirdumi nomaļos, neapdzīvotos rajonos, un vulkanologi uzskata, ka tas var būt sākums jaunam seismiskās aktivitātes laikmetam šajā rajonā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu