Krievijas Centrālās bankas priekšsēdētāja: valsts ekonomikai draud pārkaršana (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/EPA/Scanpix

Krievijas sankciju apsēstā ekonomika pēc 22 mēnešiem kara Ukrainā šķietami izskatās noturīga. Valsts Centrālās bankas priekšsēdētāja Elvīra Nabuļina gan norādījusi, ka viss notiek pārāk strauji – ekonomikai draud pārkaršana, ziņo ASV izdevums "Insider". 

Nabuļina norādījusi, ka Krievijas galvenā procentu likme pagājušajā piektdienā sasniedza 16%. Viņa uzsver, ka ekonomika aug tik ātri tāpēc, ka valsts izmanto gandrīz visus pieejamos resursus. 

"Spītīgi augsta inflācija ir pierādījums tam, ka ekonomika ir novirzījusies no tās potenciāla un tai trūkst spēju apmierināt augošo pieprasījumu," teica Nabuļina. 

Krievija ziņo par 5,5% IKP pieaugumu 2023. gada trešajā ceturksnī. Vienlaikus bezdarbs sasniedzis kritiski augstu līmeni, jo liela daļa iedzīvotāju valsti ir pametuši vai ir devušies karā. 

Ziņojumi norāda, ka lielākā daļa valsts ekonomiskās izaugsmes ir attiecināma uz milzīgiem tēriņiem aizsardzības jomā. 

Straujā ekonomiskā izaugsme ir uzkurinājusi inflāciju, kas novembrī sasniedza 7,48%. Oktobrī tā bija 6,69%.

"Iedomājieties, ka ekonomika ir kā automašīna. Ja mēģināsit braukt ātrāk, nekā atļauj mašīnas kapacitāte, motors agri vai vēlu pārkarsīs un mēs nevarēsim nobraukt tālu. Iespējams, brauksim ātri, taču uz īsu brīdi," skaidroja Nabuļina

"Kad ekonomika ir pārkarsusi, proti, tai trūkst pietiekamu ražošanas un darbaspēka resursu, katras jaunas preces izgatavošana prasīs arvien lielākas izmaksas," viņa piebilda.

Krievijas inflācijas līmenis ir aktuāls temats valsts prezidenta "vēlēšanās" martā, kurās diktators Vladimirs Putins pretendē uz piekto termiņu. Nesen aizvadītajā "tiešajā līnijā" Putins pat atvainojās par olu cenām, kas kopš gada sākuma pieaugušas par 40%.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu