FOTO un VIDEO Ziemassvētku vakarā Belgradā izcēlies masveida protests (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ziemassvētku vakarā Belgradā izcēlies masveida protests
Ziemassvētku vakarā Belgradā izcēlies masveida protests Foto: AFP/SCANPIX

Svētdien, 24. decembra, vakarā tūkstošiem cilvēku pulcējās Serbijā, Belgradas centrā, protestējot pret valdību, lai pieprasītu pirms nedēļas notikušo parlamenta vēlēšanu atcelšanu, kas, pēc starptautisko novērotāju teiktā, bija negodīgas, vēsta medijs "Reuters".

Starptautiskā vēlēšanu novērošanas misija paziņoja, ka "Serbija pret vardarbību" ieguva negodīgas priekšrocības, izmantojot plašsaziņas līdzekļus un balsošanas pārkāpumus, piemēram, balsu pirkšanu.

Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs uzskata, ka vēlēšanas bija godīgas.

Svētdien daži protestētāji uzkāpa kādā ēkā un izsita logus. Daži meta ar akmeņiem pa logiem, izsitot stiklus. Policija pielietojusi arī piparu gāzi.

Vučičs žēlojas par ārvalstu iejaukšanos Serbijas vēlēšanās

Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs ceturtdien apsūdzējis kādu "svarīgu valsti" par iejaukšanos nesen notikušajās vēlēšanās, kas izsaukušas starptautisku nosodījumu par pieļautajiem pārkāpumiem.

"Domāju, ka Serbijas varasiestādes gatavo svarīgu vēstuli par kādas svarīgas valsts ietekmi un iejaukšanos Serbijas vēlēšanu procesā," atbildot uz televīzijas raidījuma laikā uzdoto jautājumu par Vācijas izteikto kritiku izteicās Vučičs.

Viņš piebilda, ka vēstule, kurā būs izklāstīti visi pārmetumi, domājams, tiks publicēta janvārī.

Dažas dienas iepriekš Vācija, atsaucoties uz starptautisko novērotāju ziņojumu par vēlēšanu laikā pieļautajiem pārkāpumiem, paziņoja, ka tie esot "nepieņemami" valstij, kura pretendē uz iestāšanos Eiropas Savienībā (ES).

Arī ES paziņojusi, ka vēlēšanu procesam Serbijā nepieciešami "taustāmi uzlabojumi un turpmākas reformas". Savukārt ASV Valsts departaments aicinājis Belgradu pievērst uzmanību novērotāju izteiktajam "satraukumam".

Starptautiskie novērotāji, kuru vidū ir arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvi, konstatējuši dažādus pārkāpumus, tajā skaitā balsu pirkšanu un vienas personas daudzkārtēju balsošanu.

Kā ziņots, prezidenta Aleksandra Vučiča pārstāvētā valdošā Serbijas Progresīvā partija (SNS) saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem parlamenta vēlēšanās ieguvusi aptuveni 46% balsu, izcīnot absolūto vairākumu, kamēr vadošā opozīcijas partiju koalīcija "Serbija pret vardarbību" (SPN) - tikai 23,5% balsu.

SNS paziņojusi, ka Belgradā uzvarējusi arī vienlaikus notikušajās municipālajās vēlēšanās, kur valdošajai partijai bija jāsastopas ar vissīvāko SPN pretestību.

SPN tika izveidota pēc vairākus mēnešus ilgušajiem pret valdību vērstajiem protestiem, kurus izraisīja maijā notikušās apšaudes, kurās tika nogalināti 17 cilvēki, tajā skaitā astoņi bērni.

Svētdien notikušo vēlēšanu rezultāti tiek apšaubīti, jo valdība, kā tiek apgalvots, ļāvusi Belgradā nelikumīgi balsot cilvēkiem, kas nav reģistrēti kā vēlētāji un ieradušies no kaimiņos esošās Bosnijas un Hercegovinas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu