EKSPERIMENTS Bezvests.lv vadītājs Aleksandrs Faminskis demonstrē jaunas iespējas cilvēku meklēšanā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandrs Faminskis (pirmais no labās) kopā ar brīvprātīgajiem kolēģiem pazudušās Annas Jansones Bezvests.lv meklēšanas pasākumā 12. novembrī.
Aleksandrs Faminskis (pirmais no labās) kopā ar brīvprātīgajiem kolēģiem pazudušās Annas Jansones Bezvests.lv meklēšanas pasākumā 12. novembrī. Foto: Bezvests.lv/Facebook.lv

Kad pazūd cilvēks, tuviniekiem un draugiem tas vienmēr ir uztraukums līdz pat izmisumam. Kur cilvēks palicis? Kas ar viņu noticis? Kur viņu meklēt? Sadarbībā ar Valsts policiju ar pazudušu cilvēku meklēšanu jau 14 gadus nodarbojas brīvprātīgo organizācija Bezvests.lv. Tagad, balstoties uz organizācijas pieredzi un sadarbojoties ar dažādu jomu speciālistiem, radīts kas pilnīgi jauns.

Izveidots uzņēmums "SOS PRO", kas radījis pilnīgi jaunas iekārtas un pakalpojumus cilvēku meklēšanai Latvijā. To var saukt par īstu izrāvienu palīdzības sniegšanā cilvēkiem, kas pazuduši vai nokļuvuši nelaimē. 

Lai pārbaudītu, kā tas darbojas, Apollo.lv kopā ar Bezvests.lv un "SOS PRO" vadītāju Aleksandru Faminski veica eksperimentu. Vai un cik ilgā laikā atradīsim kolēģi Robertu Šteinbergu, kurš devies nezināmā virzienā un no mums noslēpies?

VIDEO: Kā mēs meklējām un atradām Robertu

Bezvests.lv un "SOS PRO" vadītājs Aleksandrs Faminskis stāsta: "14 gadus mēs meklējam bez vēsts pazudušus cilvēkus un ļoti bieži saskaramies ar to, ka cilvēki vēršas pie mums pēc padoma. Jautā, vai ir kāda ierīce, jo bezvēsts pazudušie, mūsu klienti, ir seniori – pensionāri, cilvēki ar demenci vai citām veselības īpatnībām. Tāpēc mēs sākām pētīt, kur meklēt risinājumus – piemēram, GPS raidītājus un tamlīdzīgas iekārtas.

Ļoti ilgi domāju par šīm ierīcēm, jo tā jau nav vienkārši kastīte – no tās būs atkarīga cilvēka dzīvība.

Nevaru kādam iedot ierīci un teikt: man tur kaut kas nenostrādāja, piedodiet, nevaru atrast jūsu vecmāmiņu, jo ķīniešu ierīce slikti strādā. Vajadzēja atrast uzņēmumu, kurš ļoti kvalitatīvi strādā."

Tirgū pieejamas dažādas Ķīnā ražotas iekārtas, kas paredzētas cilvēku monitorēšanai. Aleksandrs Faminiskis saka - dažas no Ķīnā ražotajām iekārtām pat nav sliktas, bet - tām līdzi nāk raidītāji un platforma, kas virtuāli atrodas Ķīnā. Sanāk, ka visa informācija, kas tiek saņemta no klienta – vārds, uzvārds, personas kods, mājas ieejas kods utt. - atrodas uz kāda servera Ķīnā. Tas nav pārāk droši.  

Otra lieta – ja pazūd interneta sakari ar Ķīnu, Ķīnā ražotas ierīces ar tur radītu programmatūru var pārstāt darboties. Aleksandrs Faminskis uzsver: "Ja vēlamies piedāvāt kvalitatīvu pakalpojumu, mums jādarbojas pēc apsardzes firmu sistēmas. Viņiem pultis ir Latvijā, operatori ir dzīvi, reāli cilvēki Latvijā, klientu dati tiek aizsargāti. Tehniski visus jautājumus var atrisināt ātri un operatīvi. Tieši tā strādā mūsu uzņēmums "SOS PRO"."

VIDEO: Par "SOS PRO" stāsta Bezvests.lv vadītājs Aleksandrs Faminskis

"SOS PRO" iekārtas radījuši inženieri, kas savulaik strādājuši rūpnīcā "Alfa". Tagad šie speciālisti jau 30 gadus Latvijā izgatavo signalizācijas iekārtas, ko lieto plašs klientu loks, apsardzes firmas ieskaitot.

"Projekta tapšanā mums ļoti palīdzēja "Bite"," stāsta Aleksandrs Faminiskis. "Viņi palīdzēja gan ar konsultācijām, gan nodrošinot SIM kartes, mēs daudz sadarbojāmies ar viņu tehniķu nodaļu. "Bite" mums palīdz cilvēku meklēšanas misijās – viņi mums nodrošina interneta pieslēgumu un arī telefona līniju. Šajā projektā piedalījās arī Labklājības ministrija – finansēja šo projektu kopā ar "Altum"."

Pazudusi vecmāmiņa – atrodiet viņu!

Aleksandrs Faminiskis uzskata, ka GPS raidītājs ir unikāls "SOS PRO" produkts.

"Ar šo kastīti 90 procentos gadījumu mēs cilvēku atradīsim, lai kur viņš arī būtu," saka Aleksandrs.

"Mūsu sistēmā centāmies aptvert visus segmentus, ar ko saskaras cilvēki. Lielākoties tie ir cilvēki, kuri nekad nenēsā līdzi mobilo tālruni. Piemēram, mums zvana un saka – pazudusi vecmāmiņa, telefons mājās lādējas, nezinām, kur viņa atrodas, atrodiet viņu. Ir ļoti grūti meklēt cilvēku, tāpēc tika izgudrota SOS poga – GPS raidītājs. Pēc izskata tā ir parasta kastīte, tomēr es uzskatu, ka tā ir unikāla.

Mūsu GPS raidītāji atšķiras ar divām lietām – mūsu ierīce strādā gadu ar vienu bateriju. Ideja ir tāda – jūs šo kārbiņu ieliekat seniora somā, un šī ierīce strādās gadu. Ja šajā laika posmā vajadzēs viņu meklēt, vienmēr caur "SOS PRO" pulti iespējams nosūtīt SMS komandu – un jūs uzzināsiet, kur šī kārbiņa atrodas.

Otra lieta – mēs izmantojam ne tikai GPS, bet arī radio pillingācijas iespēju. Tā paredzēta, ja cilvēks, piemēram, iegājis kādā ēkā ar dzelzsbetona sienām vai atrodas vietā, kur traucēta GPS uztveršana, piemēram, aizgājis sēņot un pazudis. Tad mēs varam paņemt dronu, atbraukt uz vietas un palaist dronu, ieslēgt radio pillingāciju un atrast cilvēku pēc pīkstieniem kārbiņā. 10–15 kilometru rādiusā mēs varam sameklēt cilvēku – tur, kur nav praktiski nekādu sakaru."

Mobilais telefons, kuru var "atmodināt"

"SOS PRO" mobilais telefons ar SOS pogu paredzēts cilvēka meklēšanai gadījumos, kad viņš pats nespēj pa telefonu paskaidrot, kur atrodas.

Aleksandrs Faminskis stāsta: "Šis ir parasts mobilais telefons, ar kuru ir ļoti vienkārši piezvanīt, parunāt. Mēneša maksā 19 eiro ietilpst bezmaksas sarunas Latvijā, un cilvēks ar pogu var izsaukt dispečeru un ar viņu parunāt.

Šim telefonam ir liels pluss: operators vai radinieki vienmēr var pieprasīt telefona atrašanās koordinātas un pārslēgties sarunas režīmā un ar cilvēku parunāt. Bieži gadās, ka cilvēks nospiež SOS pogu, piezvana un neko nepasaka vai arī pasaka: man ir slikti. Un viss. Bet kā noskaidrot, kur viņš atrodas? Tāpēc telefonam ir attālināta vadība, pēc pieprasījuma tas ieslēdzas, nosūta savu lokāciju – un "iemieg" atkal."

Arī mājās iespējams pazust

Mājas sistēma ir "SOS PRO" ierīču un pakalpojumu komplekss, kas gan cilvēkam, kurš reti iziet no mājas un kuram ir veselības problēmas, nodrošina palīdzības saņemšanas iespēju pat tad, kad viņš pats to nespēj palūgt, piemēram, kritiena vai bezsamaņas gadījumā.

Aleksandrs Faminskis skaidro: "Mājās tiek novietots mikrofons ar skaļo saziņu, kaut kur uz zemes nolikts vadības bloks. Kā tas strādā? Cilvēkam uz rokas ir aproce, kas darbojas kā SOS poga. Ar šo aproci cilvēks var mazgāties un justies drošībā, baterija darbojas gadu. SOS pogas izvietojam arī tualetē, vannas istabā, virtuvē - vietās, kur cilvēks visbiežāk atrodas. Mājas sistēmā ietilpst arī kustības sensors, bezvadu ugunsdrošības sensors, mikrofons, par kuru cilvēks var sarunāties ar "SOS PRO" dispečeru.

Pirmkārt, kustības sensoru var ieprogrammēt tā, lai saprotam, kā dzīvoklī notiek kustība. Gadījumā, ja cilvēkam kļuvis slikti un viņš ir nokritis, piemēram, insults, sistēma konstatēs, ka cilvēks ilgi nekustas. Operators var piezvanīt uz pulti, kas ir uz skaļajiem sakariem, un sākt ar cilvēku runāt. Ja cilvēks neatbild, varam uz dzīvokli izsūtīt komandu, kas var iekļūt dzīvoklī un ar cilvēku parunāt.

Vēl kāda lieta ar kustības sensoriem: cilvēki, kuri reti iziet no mājas, piemēram, iziet uz veikalu un nokrīt. Mēs varam redzēt, ka cilvēks nav atgriezies mājās, un laicīgi sākt apzvanīt radiniekus un ziņot, ka radinieks nav atgriezies mājās, un sākt meklēšanu, skaidro Aleksandrs Faminskis.

Īpaši padomāts arī par "SOS PRO" komandas vai neatliekamās palīdzības darbinieku iekļūšanu dzīvoklī, ja cilvēks ir bezpalīdzīgā stāvoklī.

Aleksandrs Faminiskis stāsta: "Mūsu izgudrojums ir seifs atslēgu glabāšanai. To nostiprina virs klienta durvīm.

Kā šis algoritms darbojas? Cilvēkam kļūst slikti, viņš nospiež SOS pogu. Operators ar viņu sazinās, sāk runāt mikrofonā. Cilvēks viņam, piemēram, saka: man ir slikti, izsauciet ātro palīdzību. Operators sazvanās ar ātro palīdzību, nosauc adresi, personas kodu, cilvēka vārdu, uzvārdu. Kad ātrā palīdzība atbrauc, operators nosauc durvju kodu. Viņi nokļūst stāvā, bet dzīvoklī viņi iekļūt nevar. Kad operators sazvanās ar mediķiem un zina, ka viņi nonākuši pie durvīm, operators nospiež pogu un kastītes durvis atveras. Operators nospiež pogu, un no kastītes var paņemt atslēgu un iekļūt pie cilvēka dzīvoklī."

Īpaši padomāts par atslēgas seifa drošību – tajā iebūvēts raidītājs, kas fiksē, ja to kāds mēģina uzlauzt. Uz centrālo pulti pienāk trauksmes signāls, ka kāds nesankcionēti mēģina atvērt seifu.

"SOS PRO" ierīces strādā visā Latvijā, bet mobilās grupas, kuras var ātri reaģēt, pagaidām darbojas tikai Rīgā un Rīgas rajonā. Vairāk informācijas par uzņēmuma iespējām un palīdzību nelaimē nokļuvušiem cilvēkiem atrodama mājas lapā sospro.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu