Latvijas portreti Mazā Alekša dzīvesprieks

Aleksis Radzevičs Foto: kadrs no filmas
Jānis Vingris
, TVNET žurnālists, režisors
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Aleksim ir 14 gadi, viņš mācās Penkules pamatskolā un vēlas kļūt par aktieri. Viņam ļoti patīk iemiesoties dažādos filmu varoņu tēlos, kostīmus un aksesuārus tam viņš atrod tēta istabā.

Aleksim, tāpat kā viņa tētim Aleksandram, ir ahondroplāzija – ģenētiska slimība ar kavētu skrimšļu pārveidošanos par kauliem. Viņi abi ir mazi augumā. Kaut arī Aleksis ir dzīvesprieka pilns, viņš ar skumjām atceras savu skolas gaitu sākumu. Tas bija laiks, kad viņš sāka apzināties, ka atšķiras no citiem bērniem.

Bērnudārzā visi bija maziņi, un par sava auguma izmēru tad Aleksis pat neaizdomājās. Sākot skolas gaitas, viss bija savādāk. "Protams, visiem skolā bija šoks par mani, bet tagad ir pieraduši un ir labi," atklāj Aleksis.

"Skolā sapratu, ka ar mani nav tā, kā visiem citiem. Bija briesmīga sajūta, daudz raudāju, daudz tiku apsaukāts. Par punduri un liliputu. Arī šobrīd tas notiek, bet es to ignorēju. Tagad ir vairāk apsaukāšana kā joks, kuru es ignorēju. Esmu dzīvespriecīgs, nav depresijas kā citiem mazajiem cilvēciņiem."

Savu nākotni Aleksis gribētu saistīt ar filmu aktiera arodu. Kopā ar mammu un tēti viņš piedalās arī Penkules Dailes amatierteātra izrādēs. Tētim Aleksandram ir daudz lielāka aktiera pieredze – viņš ir bijis aktieris Jaunajā Rīgas teātrī, Dailes un citos teātros un arī filmās. Viņš ir pieprasīts animators dažādos masu pasākumos, tāpēc viņa istabas skapjos Aleksis var atrast plašu apģērbu un aksesuāru kolekciju, kuru izmantot savos pārtapšanas procesos.

Mūzikas skolā Aleksis spēlē flautu. Pirms ieskaites Aleksim no uztraukuma dreb balss – viņam ir jāspēj nospēlēt divus gabalus bez notīm, bet tikai vienu no tiem viņš zina no galvas. 20 kilometrus uz mūzikas skolas nodarbībām Aleksi vadā tētis un gaida dēlu no nodarbībām mašīnā.

"Suns gaidīs mani mājās, mamma gaidīs mani mājās, trusis gaidīs mani mājās, tētis mašīnā gaida," pirms ieskaites sevi mierina Aleksis.

Foto: kadrs no filmas

Aleksandrs mudina dēlu attīstīt savu aizraušanos ar repošanu un skolā dibināt savu grupu. Aleksis gan to neuzskata par kaut ko ievērības cienīgu. "Tas nav nekāds talants. Tikai 1% jauniešu to nemāk darīt," saka Aleksis. "Visi to dara, es ar to neizcelšos itin nekā. Drīzāk visi paņirgs."

Alekša plānos ir pabeigt pamatskolu, pārvākties uz Jelgavu, attālināti mācīties vidusskolā un tad iestāties Kultūras akadēmijā Rīgā, kļūt par aktieri un, iespējams, filmēties arī ārpus Latvijas.

Aleksandrs stāsta, ka mūsdienās ahondroplāzijai ir parādījušās zāles. Bet kaulu augšanu atjaunojošo zāļu viena kursa cena esot 300 tūkstoši eiro. Atšķirībā no Vācijas, kur zāles tiek kompensētas, Latvijā tādu iespēju diemžēl nav.

Foto: logo

Projektu "Latvijas portreti" finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta saturu atbild SIA "TVNET GRUPA"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu