Vilces muižā atrasts vērtīgs vēsturiskais atradums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Vilces muiža/Facebook

Vilces muižas kungu mājas parka puses verandas atjaunošanas darbu laikā atrasti slīpēta kristāla fragmenti no 18.gs. lustras, vēsta muiža.

Muiža vēsta, ka līdzās verandai atrodas zāle, kur griestos ir saglabājusies 18.gs. otrās puses būvperiodam piederoša profilētā griestu rozete, kuras centrā vēsturiski ir atradusies grezna lustra. Iespejams, ka šie atrastie kristāli ir tieši no šīs lustras.

"Slīpētā kristāla fragmenti tika atrasti zem verandas grīdas, no kuras nodrošināja ziemas dārza apsildīšanu. Kā liecina uz verandas pagraba sijas atstātais uzraksts, tās paplašināšanas darbi notikuši 1896. gadā.

Šādi slīpēta stikla barokālie ozollapas veida piekariņi ir raksturīgi 18.gs. , jo vēlāk tie tikai nomainīti pret ģeometriski prizmatiskiem elementiem. Kurzemē jau kopš 17. gadsimta bija attīstījusies stikla izstrādājumu ražošana.

18. gs. vidū šo manufaktūru darbība panīka, jo vietējai logu stiklu, trauku, glāžu un pudeļu produkcijai bija grūti konkurēt ar ārzemju izstradajumiem. Pilsētu stiklinieku amata meistaru pienākumi tolaik saruka līdz logu stiklu sagadei un iestiklošanas darbiem," vēstīts ierakstā. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu