Vēsturisks brīdis: no šodienas vissenākā Mikipele ir pieejama ikvienam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Public Domain

Volta Disneja studijas pasaulē slaveno multeņu tēlu - Mikija un Minnijas Mausu - vissenākajai versijai no šodienas vairs nav autortiesību, ziņo raidorganizācija BBC.

Tas konkrēti attiecas uz 1928. gada multeni "Tvaikonis Villijs" ("Steamboat Willie"), kurā redzamas Mikija un Minnijas pašas senākās versijas. Šī multene tiek uzskatīta par vienu no "Disney" studijas pirmajiem veiksmes stāstiem, kas uz visiem laikiem iekļuva multfilmu vēsturē.

No šodienas, 2024. gada 1. janvāra, minētajai multenei beigušās autortiesības, tāpēc abas slavenās peles to agrīnākajā versijā tagad ir publiskas pieejamas ikvienam.

Tas nozīmē, ka mākslinieki tagad var pārstrādāt un izmantot "Tvaikonī Villijā" redzamās Mikija un Minnijas Mausu versijas. Ja precīzāk, tad jebkurš cilvēks bez atļaujas vai maksas drīkst legāli izmantot šīs minētās versijas.

Video: 1928. gada multene "Tvaikonis Villijs"

"Disney" gan brīdina, ka uz gados jaunākām Mikija un Minnijas versijām joprojām attiecas autortiesības.

"Mēs, protams, turpināsim aizsargāt savas tiesības uz modernākām Mikimausa versijām un citiem darbiem, uz kuriem joprojām attiecas autortiesības," paziņoja uzņēmums.

Saskaņā ar ASV autortiesību likumu tiesības uz tēliem var saglabāt 95 gadus.

No šodienas par publiski pieejamu kļuvusi arī viena no Čārlija Čaplina mēmā kino klasikām – romantiskā komēdija "Cirks". 

"Disney" iepriekš vairākas reizes ir saskāries ar autortiesību zaudēšanu uz savām oriģinālajām multiplikācijas filmām.

Piemēram, kad nesen Vinnijs Pūks nonāca publiskajā apritē, tas tika pārvērsts šausmu filmā "Asinis un medus" ("Blood and Honey"), kas kļuva par vienu no šī gada vissliktāk novērtētajām filmām.

Video: Vinnija Pūka šausmu filmas reklāmas rullītis (2023.gads)

Bija paredzēts, ka jau 1984. gadā Mikija un Minnijas tēli kļūs publiski pieejami, tomēr ASV kongress pagarināja šo termiņu par 20 gadiem. 2004. gadā tika pieņemts vēl viens 20 gadu pagarinājums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu