Atzīts neiroķirurgs nācis klajā ar pesimistiskiem komentāriem par Šūmahera veselību (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mihaels Šūmahers
Mihaels Šūmahers Foto: dpa/scanpix

Helsinku Universitātes slimnīcā strādājošais neiroķirurgs Rahuls Radžs nācis klajā ar visnotaļ pesimistiskiem komentāriem par leģendārā Pirmās formulas (F-1) pilota Mihaela Šūmahera veselības stāvokli.

Kopš 2013. gada nogales, kad Šūmahers piedzīvoja liktenīgo kritienu, par vācieša veselības stāvokli informācijas ir bijis ļoti maz.

Nesen Vācijas laikraksts "Bild" vēstīja, ka Šūmahers lielā ātrumā esot izvizināts "Mercedes" spēkratā, kā arī viņam esot atskaņotas vecas radio ziņas no pilota aktīvās karjeras laika.

Somijā atzītais neiroķirurgs Radžs, kurš savu doktora disertāciju aizstāvēja jau 24 gadu vecumā, norādījis, ka šāda pieeja, visticamāk, cerētos rezultātus nenesīs.

"Nav zinātnisku pierādījumu, ka tas varētu nostrādāt, bet es saprotu, ka šādu metodi varētu izmantot pēc nesenas smadzeņu traumas. To varētu izmantot situācijā, kurā pacients knapi ir pie samaņas, lai no viņa dabūtu jebkādu racionālu reakciju.

Bet pēc 10 gadiem šādā stāvoklī šaubos, ka tas nesīs rezultātus. Es domāju, ka viņi [Šūmahera ģimene] vienkārši kaut ko mēģina. Par sliktu nenāks. Ja ir pietiekoši daudz resursu un finansiālo iespēju, var izmēģināt visu. Ļoti labi saprotu, ka viņi izmēģinās visu. Būtu labi, ja atrastos veids, kā viņam palīdzēt. Es gan par to šaubos, bet būtu patīkami kļūdīties," Radžu citē somu laikraksts "Helsingin Sanomat".

Iepriekš izskanējusi arī versija, ka Šūmaheram varētu tikt veikta tā sauktā cilmes šūnu terapija. Ņemot vērā to, ka Šūmahera tuvinieki viņa veselības stāvokli tur  noslēpumā, nav zināms, vai šis risinājums tika izmēģināts. Radžs gan uzsver, ka Šūmaheru ģimene nemitīgi cenšas darīt visu iespējamo.

Neiroķirurgs arī norāda, ka grūti ar augstu precizitāti komentēt Šūmahera iespējas atlabt, jo informācijas par viņa situāciju esot ļoti maz. Viņš arī uzskata, ka Šūmahera izdzīvošana tik ilgu laiku uzskatāma par brīnumu, ja bijušais pilots tik tiešām ir piekalts gultai.

"Vai viņš ir stāvoklī, kurā viņš tikai guļ un acis tur vaļā vai ciet un nereaģē ne uz ko? Vai arī viņa acis ir ciet, viņš nekomunicē un ir pilnībā atkarīgs no palīgiem? Ir būtiska atšķirība. Ja viņš ir pilnībā piekalts gultai, fakts ka Mihaels ir izdzīvojis tik ilgi, ir brīnumains. Ļoti bieži šādās situācijās rodas kaut kāda infekcija, kas noved pie asins saindēšanās

Esmu lasījis, ka situācija ir tik slikta, ka viņš pat nespēj reaģēt, kad tiek stimulēta ilgtermiņa atmiņa. Ja stāvoklis ir šāds, pamatojoties uz manu pieredzi, cilvēks pēc 10 gadiem neatkopsies," sacījis Radžs.

Nesen bijušais F-1 izpilddirektors, komentējot Šūmahera veselības stāvokli, norādīja, ka šādu likteni nenovēlētu pat savam ļaunākajam ienaidniekam.

Šūmahers savas F-1 karjeras laikā izcīnīja 91 uzvaru, kas līdz pat 2020. gada sezonai bija visu laiku labākais rādītājs, līdz to pārspēja "Mercedes" pilots Luiss Hamiltons.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu