Restorāna "36. līnija" pārvaldītājam piemēroti divi jauni VID nodrošinājumi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Apetite36" un "Lauris Restaurant Service" līdzīpašnieks Lauris Aleksejevs.
"Apetite36" un "Lauris Restaurant Service" līdzīpašnieks Lauris Aleksejevs. Foto: Sintija Zandersone/LETA

"Michelin Selected Restaurants" ceļvedī iekļautā restorāna "36.līnija" pārvaldītājam SIA "Apetite36" Valsts ieņēmumu dienests (VID) piemērojis divus jaunus nodrošinājumus, liecina informācija "Firmas.lv".

Nodrošinājumus piemērojusi VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvalde, nosakot aizliegumus pamatkapitāla samazināšanai un komercķīlas reģistrācijai, pārjaunošanai, grozīšanai Uzņēmumu reģistra komercķīlu reģistrā. Abi aizliegumi piemēroti pērn 29. decembrī.

Tādējādi "Apetite36" patlaban ir trīs aktīvi VID nodrošinājumi, tostarp arī 2022. gada decembrī VID piemērotais aizliegums komercķīlas reģistrācijai, pārjaunošanai, grozīšanai Uzņēmumu reģistra komercķīlu reģistrā.

Tāpat 29. decembrī piemērots aizliegums atsavināšanai un pārreģistrācijai piederošajām kapitāldaļām "Apetite36" saistītajam uzņēmumam SIA "Lauris Restaurant Service".

Pēc VID datiem, 2023. gada 28. decembrī "Apetite36" nodokļu parāds bija 527 160 eiro apmērā. Tāpat uzņēmumam bija parāda summa 213 713 eiro apmērā, attiecībā uz kuru pieņemts lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu labprātīgu izpildi.

Tikmēr "Lauris Restaurant Service" VID administrēto nodokļu parāds 28. decembrī bija 139 983 eiro.

"Apetite36" un "Lauris Restaurant Service" līdzīpašnieks Lauris Aleksejevs aģentūrai LETA pauda, ka nodokļu parāds vēl aizvien ir saistīts ar Covid-19 pandēmijas sekām.

Turklāt situāciju pasliktinājis fakts, ka pērn Latvijā bija mazāk tūristu, nekā plānots, un iedzīvotāji pandēmijas laikā pilnveidojuši kulinārās prasmes, attiecīgi uz restorāniem dodoties retāk.

Aleksejevs sacīja, ka pēdējos gados pieaugušas arī energoresursu cenas un darbaspēka izmaksas, ko lielā mērā ietekmējusi ģeopolitiskā situācija, inflācija un citi apstākļi.

"Covid-19 laikā ieguva tie uzņēmumi, kuri uzreiz atlaida darbiniekus," norādīja Aleksejevs, piebilstot, ka viņa uzņēmumos cilvēki netika atlaisti, darbinieki saņēma garantēto algu, taču, ņemot vērā mājsēdi, nekas netika ražots.

Tajā pašā laikā darba devējam tika aprēķināti visi nodokļi.

Kā vienu no iespējamiem risinājumiem Aleksejevs nodokļu jomā sabiedriskajiem ēdinātājiem minēja samazināto darbaspēka nodokļa likmi, kāds tiek piemērots sezonālajam darbaspēkam lauksaimniecībā. Piemēram, banketu jomā darbinieki galvenokārt nepieciešami decembrī un vasaras mēnešos, kamēr pavasaris un rudens ir mazāk aktīvi.

"Ir cilvēki, kurus es pasaucu reizi nedēļā uz darbu, uz desmit līdz 11 stundām, varbūt divas reizes nedēļā uz deviņām stundām, un arī viņiem tiek piemērots pilnais nodokļu režīms," skaidroja uzņēmējs, piebilstot, ka darbaspēka izmaksas atsaucas arī uz gala tāmi, kuru saņem klients, un ne visi šādu pakalpojumu var atļauties.

Tāpat Aleksejevs sacīja, ka nozarei palīdzētu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātās likmes piemērošana.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka PVN likme nebūtu jāsamazina alkoholiskajiem un saldinātajiem dzērieniem, jo tie nav pamata produkti.

"Man ir ļoti žēl, ka šajā situācijā neviens neiedziļinās un nedod mums iespēju atsperties, jo šobrīd mūsu sfēru daudzi uzskata par riska sfēru," minēja Aleksejevs, atzīmējot, ka biznesa attīstībai restorānu jomā principā Latvijā nekāda atbalsta neesot.

Līdztekus viņš apliecināja, ka neplāno atteikties no profesijas, kā arī veiks visus norēķinus ar valsti. Aleksejevs uzsvēra, ka patlaban ar atbildīgajām institūcijām izveidojies labs un konstruktīvs kontakts, valsts esot pretimnākoša un nodokļu parāds tiek segts.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Apetite36" 2022.gadā strādāja ar 3,089 miljonu eiro apgrozījumu un 413 330 eiro zaudējumiem. Uzņēmums reģistrēts 2019.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2800 eiro. "Apetite36" līdzīpašnieki ir Aleksejevs (80%) un Jānis Kārkliņš (20%). 2022.gadā "Apetite36" valsts budžetā nodokļu veidā iemaksāja 612 360 eiro, kā arī nodarbināja vidēji 100 cilvēku.

Līdztekus "Apetite36" pieder 50% SIA "Lauris Restaurant Service" daļu. Vēl 29,97% daļu šajā kompānijā pieder Aleksejevam un 20,03% Kārkliņam. Uzņēmums reģistrēts 2007.gadā, un tā pamatkapitāls ir 56 896 eiro. 2022.gadā "Lauris Restaurant Service" strādāja ar 910 797 eiro apgrozījumu un 41 782 eiro zaudējumiem. Vienlaikus 2022.gadā uzņēmums nodokļos samaksāja 238 100 eiro, kā arī vidēji nodarbināja 63 darbiniekus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu