Rīgas dome pirms četriem gadiem uzdevusi īpašniekam sakārtot otrdien degušo graustu Brīvības ielā (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: TVNET GRUPAS aculiecinieks

Rīgas pašvaldība vēl pirms četriem gadiem uzdevusi īpašniekam sakārtot otrdien degušo graustu Brīvības ielā, informē galvaspilsētas domē. 

2019.gada 27.februārī Rīgas dome uzdeva īpašniekam novērst konstatēto bīstamību un veikt ēkas pilnu sakārtošanu.

Lēmums tika apstrīdēts, un tā darbība apturēta līdz lietas iztiesāšanai. Tiesvedība beidzās 2023.gada decembrī, tiesai atzīstot izdoto lēmumu par pamatotu un tiesisku.

Pienākumus, kas ir saistīti ar bīstamības novēršanu - ēkas ārējās konstrukcijas noturību zaudējušo arhitektonisku elementu un apmetuma noņemšanu īpašnieks esot izpildījis.

Pienākumi, kas saistīti ar ēkas pilnu sakārtošanu, izpildīti tikai daļēji - būvvaldē iesniegta būvniecības iecere.

Īpašuma departaments 2023.gada decembrī nosūtīja adresātam brīdinājumu par lēmuma piespiedu izpildes procesa, soda naudas piemērošanas sākšanu. Pirmais izpildrīkojums par soda naudu tikšot nosūtīts janvārī.

Ēkas īpašnieks esot juridiska persona, tādēļ soda naudas maksimālais apmērs būs 10 000 eiro. To sasniegšot pakāpeniski palielinot ar katru nākamo sodu.

Savukārt, ja ugunsgrēka rezultātā atklāsies jauni ar bīstamību saistīti apstākļi, kuru dēļ būtu nepieciešama kāda nekavējoša rīcība no īpašnieka puses, šo jauno pienākumu īpašniekam uzliks Pilsētas attīstības departaments.

Ja īpašnieks to neizpildīs, Īpašuma departaments veiks pasākumus, kas būs saistīti ar tuneļu uzstādīšanu vai būvdarbiem, ēkas konservāciju vai demontāžu.

Jau ziņots, ka otrdien plkst.17.30 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma informāciju, ka Brīvības ielā Rīgā daļēji neapsaimniekotā sešstāvu dzīvojamā mājā izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatēja, ka no ēkas jumta nāk dūmi.

Ugunsdzēsēju darbu apgrūtināja tas, ka ēkas augšējos stāvos un bēniņos ir sarežģīts plānojums un jumta seguma konstrukcija, kas apvienojumā ar spēcīgu sadūmojumu, apgrūtināja ugunsdzēsēju glābēju iespējas atrast degšanas perēkli un apzināt uguns izplatību. Tādēļ dzēšanas darbos bija iesaistīti vairāk nekā 30 ugunsdzēsēji ar sešām autocisternām un divām autokāpnēm.

Lai sekmētu dūmu izvadīšanu no ēkas, jumtā tika izveidoti vairāki atvērumi. Brīvības un Matīsa ielā tika ierobežota automašīnu un gājēju kustība. Sešstāvu ēkā dega bēniņi 258 kvadrātmetru un sestais stāvs piecu kvadrātmetru platībā.

Ap plkst.23 ugunsdzēsēji darbu notikuma vietā noslēdza.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu