Pastāv liela atšķirība, kā cilvēka smadzenes apstrādā skaitļus 4 un 5 (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Jauna pētījuma rezultāti norāda, ka cilvēku smadzenēm ir divi atšķirīgi veidi skaita apstrādē: cilvēki vienā veidā uztver 0 līdz 4, pavisam citā – 5 un vairāk, vēsta portāls "Science Alert".

Zinātnieki vairākus gadus ir zinājuši, ka cilvēki reaģē atšķirīgi, kad tiek lūgts ātri nosaukt daudzumu, bet nebija skaidras izpratnes par diviem atšķirīgiem uztveres veidiem, norāda pētījuma autori.

Ja ir 4 vai mazāk priekšmetu, cilvēki var pateikt skaitu, tos pat neskaitot. Šī spēja ir zināma kā "subitizācija". Terminu izdomāja psihologi pagājušajā gadsimtā, un tas atšķiras no skaitīšanas un novērtēšanas.

Varam uzreiz uztvert daudzumu līdz 4, bet šī spēja zūd, kad ir 5 vai vairāk objektu. Piemēram, ja ābolu ir septiņi un lūdz žigli pateikt, cik to ir, cilvēks jau kavējas un skaita.

Spēja subitizēt pēkšņi pazūd, kad tiek skatīti daudzumi, lielāki par 4. Daži pētnieki uzskata, ka cilvēka smadzenes izmanto divas atšķirīgas apstrādes metodes.

"Šo pieņēmumu ilgi apstrīdēja," saka neiropsihologs Florians Mormans.

"Varētu būt, ka mūsu smadzenes vienmēr novērtē, bet kļūdas mazāku skaitļu novērtējumos ir tik mazas, ka tās pat nav pamanāmas."

Iepriekšējie pētījumi norāda, ka cilvēku smadzenēs ir neironi katram skaitlim, kā arī nervu šūnas, kuras reaģē uz noteiktiem daudzumiem. Daži neironi reaģē, kad cilvēks redz divas dažādas lietas, kamēr citas šūnas atspoguļo līdzību ar konkrētiem skaitļiem.

Vairāki neironi reaģē uz nedaudz mazākiem vai lielākiem skaitļiem.

"Smadzeņu šūna, kas reaģē uz 7 elementiem, darbojas arī 6 un 8 elementiem, bet vājāk," norāda Tībingenas Universitātes neirobiologs Andreass Nīders.

Neironi, kas reaģē uz mazākiem skaitļiem, var ietekmēt citus neironus, kas atbild par blakus esošiem skaitļiem.

Pētījums tika publicēts akadēmiskajā žurnālā "Nature Human Behavior".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu