Tūrisma nodoklis: valstis un pilsētas, kurās ceļotājiem jāmaksā par uzturēšanos

Foto: phM2019/shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ja tavā 2024. gada plānā ietilpst došanās uz kādu tālāku galamērķi, vērts likt aiz auss, ka daudzās valstīs un pilsētās ir tā dēvētais tūrisma nodoklis. Medijs "Euronews" izveidojis apkopojumu ar vietām, kur tūristiem jārēķinās ar papildus maksu par uzturēšanos.

Tūrisma nodoklis nav nekāds jaunums. Ja reiz esat ceļojis uz ārzemēm, visticamāk jau esat to maksājis. Iespējams, jūs to pat nekad neesat ievērojis, jo tas dažkārt tiek iekļauts aviobiļešu vai viesnīcas numuriņu cenā. 

Zemāk piedāvājam iepazīties ar vietām, kur tūrisma nodeva mainīsies vai tiks ieviesta 2024. gadā vai tiek piemērota jau ilgstoši. 

Barselona atkal palielinās tūrisma nodevu

Kopš 2012. gada Katalonijas galvaspilsētas apmeklētājiem ir jāmaksā gan reģionālais tūrisma nodoklis, gan papildus piemaksa visas pilsētas mērogā. Pašvaldības nodeva tika palielināta pērnā gada 1. aprīlī līdz 2,75 eiro, bet šī gada 1. aprīlī tā pieaugs līdz 3,25 eiro.

Nodoklis attiecas uz pilsētas apmeklētājiem, kuri uzturas oficiālās tūristu apmešanās vietās. Ieņēmumus plānots novirzīt pilsētas infrastruktūrai, tostarp ceļu, autobusu pakalpojumu un eskalatoru uzlabošanai.

Valensija šogad plāno ieviest tūrisma nodokli

Austrumspānijas pilsēta Valensija ieviesīs tūrisma nodokli ceļotājiem, kas pārnakšņos visa veida naktsmītnēs reģionā, tostarp viesnīcās, hosteļos, apartamentos un kempingos.

Valensijas nodoklis par tūristu uzturēšanos stāsies spēkā šogad, lai gan precīzs datums vēl nav paziņots.

Apmeklētājiem būs jāmaksā no 50 centiem līdz 2 eiro par nakti atkarībā no izvēlētās naktsmītnes līdz septiņām naktīm. Kruīza kuģu pasažieri maksās 1,50 eiro dienā.

Nodeva tiks novirzīta reģiona tūrisma nozares ilgtspējīgai attīstībai. Ieņēmumi tiks izmantoti arī, lai vietējiem iedzīvotājiem nodrošinātu pieejamākus mājokļus tūrisma karstajos punktos.

Portugāles zvejnieku pilsēta Olhao nodevu ieviesa pērn

Portugāles zvejnieku pilsēta, ko iecienījuši arī tūristi, nodevu ieviesa pērn. No aprīļa līdz oktobrim pilsētas apmeklētājiem tiek iekasēti 2 eiro par nakti, bet no novembra līdz martam nodoklis ir samazināts līdz 1 eiro.

Nodeva neattiecas uz bērniem, kas jaunāki par 16 gadiem, un tā ir ierobežota līdz piecām naktīm. Tātad pilsētas apmeklējuma laikā kopējās nodevas izmaksas vienai personai nepārsniegs 10 eiro.

Iekasētā nauda tiek izmantota, lai samazinātu tūrisma ietekmi uz Algarves reģiona pilsētu, tostarp uzlabotu tīrību un drošību, norāda vietējās varas iestādes. Vēl divas no 16 Algarves pašvaldībām jau ir ieviesušas tūrisma nodokli: Faro (1,5 eiro par nakti līdz septiņām naktīm no marta līdz oktobrim) un Vila Real de Santo António (1 eiro dienā līdz septiņām dienām).

Bali ieviesīs tūrisma nodevu februārī

Slavena ar savām pludmalēm, salām un garīgo kultūru, Bali piesaista apmeklētājus no visas pasaules. Tomēr tūrisma dēļ salā radušās dažādas problēmas, no kurām dažas Bali cer atrisināt ar jaunu nodokli, kas jāmaksā, lai iekļūtu salā.

No šī gada 14. februāra starptautiskajiem un iekšzemes iebraucējiem būs jāmaksā 150 000 Indonēzijas rūpijas (8,80 eiro). Maksa būs jāveic īpašās kabīnēs Bali starptautiskajā lidostā. Varas iestādes ir solījušas, ka process ilgs mazāk nekā 30 sekundes.

Saskaņā ar varas iestādēm, ieņēmumi tiks novirzīti projektiem, kas "saglabā vidi, dabu un kultūru, kā arī uzlabo Bali kvalitāti".

Taizemē vēl nav pieņemts gala lēmums

2022. gadā tika ziņots, ka Taizemē plāno ieviest tūrisma nodokli sākot no 2023. gada jūnija. Tas nenotika, un nodoklis netika ieviests arī līdz nākamajam termiņam, kas bija paredzēts oktobrī. 

Pagaidām plāns nav ticis apstiprināts arī 2024. gadam. Tiek ziņots, ka pret šo nodokli cīnās avioindustrijas pārstāvji. 

Sākotnēji tika ziņots, ka nodeva būtu aptuveni 8 eiro. 

Venēcija

Itālijas pērlē Venēcijā ir nepilni 50 tūkstoši pastāvīgo iedzīvotāju, bet tūrisma sezonas laikā šo pilsētu reizēm apmeklē vismaz divas reizes vairāk tūristu. Milzīgais apmeklētāju skaits, sevišķi to, kas ierodas ar kruīzu kuģiem un pavada Venēcijā tikai dažas stundas jau daudzus gadus ir radījis lielas problēmas, tāpēc no šī gada Venēcijā tiks ieviesta tūrisma nodeva.

Tūristiem, kas nav apmetušies pārnakšņot vecpilsētā, būs jāmaksā nodeva par ieeju pilsētas centrā laikā no plkst. 8.30 līdz plkst. 16.00. Tātad, ierodoties pilsētā tikai uz vakariņām, šī maksa netiks iekasēta.

Nodeva būs jāmaksā noslogotākajā tūrisma sezonā no 25. aprīļa līdz 5. maijam, kā arī pārējās nedēļas nogalēs maijā un jūnijā, un jūlija pirmajās divās nedēļas nogalēs.

Nodevas mērķis ir mazināt pūļus, veicināt ilgākus apmeklējumus un uzlabot pilsētas iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Ienākumi tiks novirzīti pakalpojumiem, kas palīdz pilsētas iedzīvotājiem, piemēram, uzturēšanai, uzkopšanai un dzīvošanas izmaksu samazināšanai.

Valstis, kurās tūrisma nodeva nav jaunums

Dažādu iemeslu dēļ daudzās valstīs tūrisma nodevas tiek iekasētas jau gadiem. Daļā tas kalpo kā rīks, lai ierobežotu tūristu masas, bet citās tas kalpo kā ilgtspējas nodoklis, ko maksā katrs apmeklētājs. Lielākoties iekasētā nauda tiek novirzīta, lai tūrisma objektu uzturēšanai un dabas resursu aizsardzībai.

Austrijā tiek iekasēta nodeva par nakšņošanu, un summa katrā provincē ir atšķirīga. Vīnē vai Zalcburgā jāmaksā papildu 3,02 procenti no viesnīcas rēķina par katru personu.

Arī Beļģijā tūrisma nodoklis tiek piemērots par katru tur pavadīto nakti. Dažkārt maksa ir iekļauta viesnīcas numura cenā, taču dažkārt tā tiek piemērota atsevišķi.

Antverpenē un Brigē nauda tiek iekasēta par katru naktsmītnes numuriņu. Briselē savukārt cena mainās atkarībā no viesnīcas lieluma un vērtējuma. Kopumā nodeva ir aptuveni 7,50 eiro.

Kamēr lielākajā daļā valstu tūristu nodevas ir zem 20 eiro, Butānā maksa ir ievērojami augstāka, vienlaikus tā nosedz daudzus citus tēriņus. 

Minimālā dienas maksa lielākajai daļai ārzemnieku ir 250 ASV dolāru (228 eiro) par personu dienā tūrisma sezonas laikā. Tā ir nedaudz mazāka ārpus tūrisma sezonas. Šajā cenā tiek iekļauta arī izmitināšana, transports valstī, gids un pārtika. 

Bulgārijā tūrisma nodeva tiek piemērota par nakšņošanu. Maksa ir neliela un mainās atkarībā no reģiona un viesnīcas klasifikācijas - līdz aptuveni 1,50 eiro.

Lielākajai daļai Karību jūras salu tūrisma nodoklis tiek pievienots viesnīcas cenai vai iebraukšanas maksai. Vismazākā summa ir 13 eiro Bahamu salās, bet lielākā - 45 eiro Antigvā un Barbudā.

Horvātijā no personas tiek iekasēti aptuveni 7 eiro par nakti, taču cena var atšķirties atkarībā no naktsmītnes veida un sezonas, kurā valsts tiek apmeklēta. Bērniem no 12 līdz 18 gadu vecumam tiek piemērota 50% atlaide, taču līdz 12 gadu vecumam tā netiek piemērota.

Vienīgā pilsēta Čehijā, kur tiek iekasēts tūrisma nodoklis, ir galvaspilsēta Prāga. Nodoklis ir aptuveni viens eiro par katru personu un ir jāmaksā, paliekot līdz 60 naktīm. Nodoklis netiek piemērots bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem.

Francijā tūrisma nodoklis (taxe de séjour) tiek pievienots viesnīcas rēķinam un ir atšķirīgs atkarībā no pilsētas un naktsmītnes veida. Cena līdz šim bija sākot no 20 centiem līdz aptuveni 4 eiro par personu par nakti, taču, tuvojoties 2024. gada Parīzes olimpiskajām spēlēm, no janvāra tūrisma nodoklis tiek palielināts trīs reizes, līdz ar to cena pieaugs sākot no 0,75 līdz 15 eiro par nakti.

Vācijā, saukta par "kultūras finansējuma nodevu" (Kulturförderabgabe) vai "gultas nodokli" (Bettensteuer), nodeva tiek iekasēta vairākās pilsētās, tostarp, Frankfurtē, Hamburgā un Berlīnē. Maksa ir aptuveni 5% no viensīcas rēķina.

Grieķijā tūrisma nodoklis ir atkarīgs no viesnīcas zvaigžņu skaita un rezervēto istabiņu skaita. Tas var būt līdz 4 eiro par istabu. Nodeva tika ieviesta, lai palīdzētu mazināt valsts parādu.

Ungārijā tūrisma nodevas tiek iekastētas tikai galvaspilsētā Budapeštā. Tūristiem par katru nakti ir jāmksā papildus 4% no naktsmītnes cenas.

Itālijā tūrisma nodevas ir atšķirīgas no atrašanās vietas. Sicīlijā maksa svārstās no 1 līdz 3 eiro par nakti. Savukārt Romā tā ir no 3 līdz 7 eiro par nakti atkarībā no naktsmītnes veida, taču dažās mazākās pilsētās maksa ir vēl lielāka.

Japānā tiek iekasēts "izbraukšanas" nodoklis. Japānas viesi, pametot valsti, maksā 1000 jenu (apmēram 8 eiro). Oficiālā tūrisma vietne apgalvo, ka šis nodoklis rada "būtisku atšķirību" ekonomikā.

Malaizijā tiek piemērota maksa aptuveni 4 eiro par katru uzturēšanās nakti.

Nīderlandē ir zemes tūrisma nodoklis un ūdens tūrisma nodoklis. Amsterdamā tas pašlaik ir 7 procenti no viesnīcas numura cenas. To sauc par "toeristenbelasting".

Paredzēts, ka 2024. gadā nodoklis pieaugs par 12,5 procentiem, padarot to par augstāko tūrisma nodokli Eiropā. Tas attieksies gan uz kruīzu pasažieriem, gan apmeklētājiem, kas valstī pārnakšņo.

Portugāles tūrisma nodoklis tiek maksāts par personu par nakti. Tas attiecas tikai uz viesiem, kuri ir sasnieguši 13 gadu vecumu. Maksa ir aptuveni 2 eiro, un pašlaik to piemēro 13 no 308 Portugāles pašvaldībās, tostarp Portu, Lisabonas un Faru pilsētās. Nodoklis ir jāmaksā tikai pirmajās septiņās uzturēšanās dienās.

Slovēnijā tūrisma nodoklis ir atkarīgs no atrašanās vietas un naktsmītnes vērtējuma. Tas ir nedaudz lielāks lielākās pilsētās un kūrortpilsētās, tostarp Ļubļanā un Bledā - ap 3 eiro.

Spānijā ir ilgtspējīga tūrisma nodoklis, kas attiecas uz brīvdienu naktsmītnēm Spānijas Baleāru salās (Maljorka, Menorka, Ibiza, Formentera). Tas attiecas uz katru atpūtnieku, kas sasniedzis 16 gadu vecumu. Tūrisma sezonas laikā nodoklis var sasniegt pat 4 eiro par nakti.

Šveicē tūrisma nodoklis ir atkarīgs no atrašanās vietas. Maksa par vienu nakti katrai personai ir aptuveni 2,20 eiro, un attiecas tikai uz uzturēšanos, kas nepārsniedz 40 dienas.

Viesnīcas nodoklis vai izmitināšanas nodoklis tiek iekasēts lielākajā daļā ASV. To sauc arī par nomas nodokli. Maksa tiek piemērota viesnīcās un moteļos. Augstākā likme tiek piemērota Hjūstonā - 17% liels nodoklis no viesnīcas rēķina.

Arī Latvijā pastāv tūrisma nodeva. Rīgā tā tika ieviesta 2023. gada 1. janvārī. Sākotnēji visām tūristu mītnēm par viesu izmitināšanu bija jāmaksā nodeva 1 eiro apmērā un tam papildus pievienotās vērtības nodoklis (PVN) par katra ciemiņa nakšņošanas dienu, bet ne vairāk kā desmit eiro, ja viesis galvaspilsētā uzturas ilgāk.

Taču septembrī Rīgas dome atbalstīja atpūtnieku un tūristu uzņemšanas nodevas samazināšanu līdz 0,89 eiro. Nodevas apmērs kopā ar PVN maksājumu 0,11 eiro veido kopējo no tūrista iekasējamo nodevu 1 eiro apmērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu