Ukraina F-16 būs spiesta gaidīt ilgāk, nekā tika prognozēts (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: picture alliance / SvenSimon-ThePresidentialOfficeU/SCANPIX

Jaunam gadam sākoties, Ukrainā bija paredzēts izvietot pirmos dāņu F-16 iznīcinātājus. Tomēr tagad Kopenhāgena atkāpusies no sākotnējā plāna. Dānija apgalvo, ka vēl nav izpildīti visi nosacījumi. 

Pirmo dāņu iznīcinātāju F-16 piegāde Ukrainai ir aizkavējusies līdz pat sešiem mēnešiem. Tagad paredzams, ka sešas lidmašīnas uz Krievijas iebrukuma plosīto valsti nevarēs nosūtīt līdz šā gada otrajam ceturksnim, laikrakstam "Berlingske" pavēstīja Aizsardzības ministrija Kopenhāgenā. Vasarā, paziņojot par plāniem, Dānijas premjerministre Mete Frederiksena bija paudusi cerību, ka iznīcinātājus varētu piegādāt ap gadu miju.

Tomēr daži nosacījumi F-16 izvietošanai vēl nav izpildīti, norāda Aizsardzības ministrija. Tie ietver Ukrainas pilotu apmācību. Grafiks ir atkarīgs no tādiem faktoriem kā aprīkojums un laika apstākļi. Šobrīd Dānijā tiek apmācīti seši ukraiņu piloti. Eksperti norāda, ka pilotu apmācība ir tikai viena no veiksmīgas misijas sastāvdaļām. Ir jāapmāca arī mehāniķi un citi sauszemes darbinieki. Runa ir arī par munīcijas un rezerves daļu loģistikas ķēdēm, kā arī par fiziskajiem apstākļiem lidlaukos.

Dānija bija vienīgā no tā dēvētās F-16 koalīcijas valstīm, kas bija apsolījusi lidmašīnas Ukrainai, un vienīgā norādīja datumu, kad tās tiks nodotas. Valdības vadītāja Mete Frederiksena bija paziņojusi par 19 lidmašīnām. Nīderlande vēlas piegādāt 18 lidmašīnas, bet vēl nav norādījusi grafiku. Arī Beļģija un Norvēģija ir apsolījušas, bet vēl nav precizējušas daudzumu. Starptautiskā koalīcija joprojām ir apņēmības pilna nodrošināt, lai Ukrainā tiktu izveidota nepieciešamā loģistika un infrastruktūra, uzsvēra Dānijas Aizsardzības ministrija.

Londona: Krievija pēc lidmašīnu notriekšanas ir novājināta

Nesenie Krievijas zaudējumi parāda, cik svarīgi ir iznīcinātāji karā, kas ilgst jau kopš 2022. gada februāra. Saskaņā ar Apvienotās Karalistes sniegto informāciju Ukrainai izdevās vājināt Krievijas uzbrukuma potenciālu Ukrainas dienvidos, notriecot trīs Krievijas iznīcinātājus. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija, atsaucoties uz izlūkdienestu informāciju, norādīja, ka tas īpaši ietekmējis Krievijas uzbrukumus Ukrainas pozīcijai Dņepras dienvidaustrumu krastā Hersonas apgabalā, ko citādi kontrolē Maskava.

Briti uzskata par reālu iespēju, ka gaisa atbalsta trūkums varētu būt veicinājis 18. armijas ofensīvas neveiksmi pret tā saukto priekšposteni. Pēdējās dienās Krievija atkal ir pastiprinājusi taktiskos gaisa triecienus ap šīm pozīcijām, lai gan mazākā mērā nekā pirms 22. decembra, kad tika iznīcinātas vairākas krievu lidmašīnas.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu