Cipule: Vismaz trīs izsaukumos dienā pret NMPD darbiniekiem izturas agresīvi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NMPD automašīna; ilustratīvs foto.
NMPD automašīna; ilustratīvs foto. Foto: Rebeka Žeire/LETA

Vismaz trīs izsaukumos dienā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki saskaras ar fizisku vai verbālu agresiju no pacienta puses, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" atklāja NMPD direktore Liene Cipule.

Vismaz trīs izsaukumos dienā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki saskaras ar fizisku vai verbālu agresiju no pacienta puses, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" atklāja NMPD direktore Liene Cipule.

Viņa arī informēja, ka katru dienu kāds NMPD mediķis ir paņēmis darba nespējas lapu pēc saskaršanās ar agresiju, veicot darba pienākumus pie pacienta.

Cipule atzina, ka agresija pret mediķiem ir aktuāls jautājums visā pasaulē, un NMPD jau ir daudz darījis, domājot, kā pasargāt savus darbiniekus no agresijas. Esot jāņem vērā, ka mediķis, kas izsaukumā izjūt nedrošību, noteikti nevar sniegt tik kvalitatīvu palīdzību kā tas būtu, strādājot adekvātos apstākļos.

Jautāta, kādi ir piedāvātie risinājumi, lai paaugstinātu mediķu drošību izsaukumos, NMPD direktore atbildēja, ka vispirms tie varētu būt individuālās pašaizsardzības līdzekļi, piemēram, kairinošas gāzes baloniņi, kurus mediķis varētu lietot galējas nepieciešamības gadījumos. Cipule atgādināja, ka, piemēram, pirms gada kāds no NMPD darbiniekiem izsaukuma laikā vientuļā vietā tika sadurts.

Otrkārt, mediķiem varētu nodrošināt apmācības, kā efektīvāk izvairīties no agresijas izpausmēm komunikācijā, minēja Cipule.

Treškārt, mediķus varētu aprīkot ar ķermeņa kamerām, kādas savā darbā jau izmanto policisti. NMPD vadītāja skaidroja, ka šādas kameras varētu ne tikai fiksēt pacienta agresiju un sniegt iespēju uzfilmēto materiālu izmantot kā pierādījumu, bet arī darboties preventīvi, proti, zinot, ka cilvēka darbības tiek filmētas, agresijas gadījumi samazinātos.

Cipule arī atgādināja, ka NMPD darbinieki, tajā skaitā vadība, joprojām nesaņem darba devēja apmaksātu veselības apdrošināšanu, bet jau tuvākajā laikā situācija mainīšoties. "Šis ir viens no jautājumiem, kas būs ļoti būtisks šogad. Esam sākuši izstrādāt risinājumus un aprēķinus tam, lai ieviestu šādu apdrošināšanas risinājumu vai veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību speciāli mūsu dienesta mediķiem," pavēstīja dienesta vadītāja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu