Profesore norāda: ja sievai ir augstāka izglītība nekā vīram, ir lielāks šķiršanās risks

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: aslysun/ Shutterstock

Kāda nozīme izglītībai un inteliģencei ir ģimenes veidošanā? Uz šo jautājumu Latvijas Radio 1 raidījumā "Ģimenes studija" atbildēja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētā profesore Marita Zitmane.

Zitmane atklāja, ka Latvijā nav pētījumu par izglītības atšķirību ietekmi uz laulību, bet starptautiski pētījumi rāda universālu iezīmi - vīriešu zemākais izglītības statuss ietekmē laulības stabilitāti. 

"Ja sievietei ir augstāka izglītība, ir lielāks šķiršanās risks. Savukārt, ja abiem laulātajiem ir augstākā izglītība, tad principā šī laulība kopumā ir stabila. Tas ir samērā jauns fenomens, jo agrāk, sevišķi labāk izglītotām sievietēm, augstākā izglītība tieši bija risks, lai neapprecētos, jo viņas īsti negribēja, tā kā tas neatbilda stereotipam par to, kas ir laba sieviete, laba māte, tad tagad, arī valstīs, kurās ir "laulību tirgus", piemēram, Ķīnā vai Indijā, sievietes augstāka izglītība ir sākusi kļūt par plusu un bonusu. Tas tieši apliecina, ka viņai ir labākas izredzes dabūt partneri. Tas tiek saistīts arī ar to, ka sieviete ienesīs vairāk ienākumu ģimenē.

Ja vēl pagājušā gadsimta 50. gados sievietes augstākā izglītība bija traucēklis kļūšanai par sievu, tad tagad, visnotaļ globāli, tas jau ir pluss," paskaidroja profesore.

Zitmane piebilda, ka pētījumi liecina, ka kopumā cilvēkiem ar augstāku izglītību ir mazāka agresija, viņi ir mazāk noraizējušies, viņiem ir optimistiskāks skats uz dzīvi, viņi ir mierīgāki. Savukārt zemāks izglītības līmenis nosaka to, ka cilvēki ir uztrauktāki, agresīvāki, un tas var radīt diezgan lielu šķelšanos ģimenē. 

"Kopumā tāds vispār skatījums uz dzīvi kā tādu. Arī tāda emocionālā pārvaldība, emocionālā inteliģence nāk līdzi," tā profesore. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu