Latvijā novērojams nozīmīgs reemigrantu skaita pieaugums (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vidzemē 2023. gadā trīskāršojies reemigrantu skaits, informēja Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciālists Dzintars Močs.

Pagājušajā gadā Latvijā novērojams nozīmīgs reemigrantu skaita pieaugums, kopumā atgriežoties 909 cilvēkiem, kas ir par 250 vairāk nekā 2022.gadā.

Močs informē, ka Vidzemes reģionā reemigrantu skaits sasniedzis 181, kas ir trīskāršs pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Lielākā daļa remigrantu atgriezās no Lielbritānijas, Īrijas, Vācijas un Norvēģijas, galvenokārt ģimenes ar bērniem, kas sasniedz skolas vecumu.

Pērn diasporas pārstāvji aktīvi interesējušies par iespējām atgriezties Latvijā. Kopumā Vidzemē tika sagatavoti 1086 piedāvājumi reemigrantiem, un potenciāli reģionā vēl varētu atgriezties 294 ģimenes jeb 695 cilvēki. Ar koordinatora atbalstu Vidzemē atgriezās 72 ģimenes jeb 181 cilvēks, savukārt 84 ģimenes jeb 247 cilvēki atgriezās paši un vērsās pēc konsultācijas pie koordinatora jau pēc atgriešanās.

VPR remigrācijas koordinatore Inga Madžule skaidro, ka galvenie atgriešanās iemesli ir ekonomiskie apstākļi un vēlme bērniem nodrošināt labāku izglītību, kā arī vēlme saglabāt valodas un kultūras saikni. Tomēr mājokļu pieejamība un darba atrašana ir lielākie izaicinājumi.

Madžule piebilst, ka pēc atgriešanās cilvēki bieži meklē darbu, un remigranti dod priekšroku ekonomiski aktīvākām vietām, piemēram, Valmierai, Cēsīm un Ogrei. Reģionos ir grūtāk atrast darbu, it īpaši ja nepieciešamas specifiskas valodas zināšanas. Sievietēm varētu būt grūtāk atrast darbu nekā vīriešiem, jo reģionos ir vairāk pieejamas vakances ražošanā un celtniecībā.

Pērn Madžule organizēja tīklošanās pasākumus "Manas mājas Vidzemē" Cēsīs, Valkas un Ogres novadā, kur remigranti varēja dalīties savā pieredzē un veidot jaunus kontaktus. Īpašu uzmanību viņa veltīja arī sociālās integrācijas veicināšanai, rīkojot foto orientēšanās pārgājienu Cēsīs un izzinošu pārgājienu Ogres Zilajos kalnos. Koordinatore arī iesaistījās biedrības "Ar pasaules pieredzi Latvijā" Vidzemē rīkotajos pasākumos, kā arī vairākos citos pasākumos.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu