Ķīna reaģē uz Taivānas prezidenta vēlēšanu rezultātiem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

"Atkalapvienošana" ar Taivānu joprojām ir neizbēgama, pēc Taivānas neatkarību atbalstošā kandidāta uzvaras prezidenta vēlēšanās paziņoja Ķīnas Taivānas lietu biroja preses pārstāvis.

Vēlēšanas "nekavēs Ķīnas atkalapvienošanas tendences nenovēršamību", Ķīnas valsts ziņu aģentūra "Sjiņhua" citēja Taivānas lietu biroja preses pārstāvja Čeņa Biņhua teikto.

Kā sacīja Čeņs, vēlēšanu rezultāts parāda, ka valdošā Demokrātisko progresīvo partiju (DPP) "nevar pārstāvēt salas pamata sabiedrības viedokli".

Čeņs uzsvēra, ka vēlēšanu rezultāts "nemainīs pamata ainu un attīstības tendences Taivānas šauruma reģiona attiecībās".

Pekinas pozīcija par "nacionālās atkalapvienošanas izpildi ir nesatricināma un mūsu apņēmība ir stingra kā klints", teica Ķīnas Taivānas lietu biroja pārstāvis, piebilstot, ka Pekina "stingri iebilst pret separātistu aktivitātēm, kuru mērķis ir "Taivānas neatkarība", kā arī ārvalstu iejaukšanos".

Taivānai ir ciešas militāras saites ar ASV, lai gan formālas politiskas un diplomātiskas saites abu pušu starpā nepastāv.

ASV prezidents Džo Baidens sestdien, atbildot uz žurnālistu jautājumu par Taivānas vēlēšanu iznākumu, uzsvēra, ka "mēs neatbalstām neatkarību".

Savukārt ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens apsveica jaunievēlēto prezidentu Lai Cjindi un spēcīgo Taivānas demokrātiju.

Jau vēstīts, ka Taivānā sestdien notikušo prezidenta vēlēšanu uzvarētājs pašreizējais viceprezidents Lai Cjinde, kurš pārstāv DPP, solīja būt "demokrātijas pusē" un aizsargāt salu pret Ķīnas mēģinājumiem to iebiedēt.

Lai uzvara vēlēšanās nozīmē, ka pirmo reizi Taivānas neatkarības atbalstītāji noturējušies pie varas trīs pilnvaru termiņus pēc kārtas. Pašreizējā Taivānas prezidente Cai Inveņa amatā ir aizvadījusi divus četru gadu termiņus pēc kārtas. Lai uzvara vēlēšanās nozīmē, ka pirmo reizi Taivānas neatkarības atbalstītāji noturējušies pie varas trīs pilnvaru termiņus pēc kārtas. Pašreizējā Taivānas prezidente Cai Inveņa amatā ir aizvadījusi divus četru gadu termiņus pēc kārtas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu