VIDEO Vulkāna izvirdums Islandē: lava sasniegusi iedzīvotāju mājas

Papildināts plkst. 17:46
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: gaidisIS/"X"

Svētdienas, 14. janvāra, netālu no Islandes pilsētas Grindavīkas izvirdis vulkāns. Izvirduma rezultātā uz pilsētu plūst lava un veļas pamatīgs dūmu mutulis, ziņo ASV izdevums "Insider". 

Raidsabiedrība BBC ziņo, ka pirmā māja jau pirms iedzīvotāju evakuācijas bijusi tukša. Vairākas mājas esot uzliesmojušas.

Tāpat lava nonākusi arī pilsētas ielās. Grindavīkas mērs Fanars Jonasons uzsvēris, ka situācija neliecina par neko labu. Savukārt valsts civilās aizsardzības vadītājs Vidirs Reinisons norādījis, ka lava plūdusi arī ūdens cauruļu un elektrības vadu virzienā.

Nav zināms, vai tām ir nodarīti kādi bojājumi.

"Lava tagad plūst Grindavīkas virzienā. Balstoties uz krasta apsardzes helikopterā veiktajiem mērījumiem, tā tagad atrodas aptuveni 450 metru attālumā no pilsētas visnomaļākajām mājām," ziņo Islandes Meteoroloģijas birojs. 

Islandes premjers Gudni Johanesons platformā "X" ziņoja, ka iedzīvotāju drošība nav apdraudēta un gaisa satiksme nav traucēta. Vienlaikus Johanesons brīdināja, ka pilsētas infrastruktūra varētu tikt bojāta, taču tiekot īstenioti pilsētas aizsardzības pasākumi.

Islandes Meteoroloģijas birojs gan ziņo, ka lava ir šķērsojusi norobežojumus un bojājumi infrastruktūrai un mājām ir garantēti. 

Jau ziņots, ka seismiskā aktivitāte naktī pastiprinājās, un visi apmēram 4000 Grindavīkas iedzīvotāji tika steidzami evakuēti, vēsta Islandes sabiedriskā raidorganizācija RUV.

Šis Islandē ir piektais vulkāna izvirdums divu gadu laikā, un iepriekšējais notika 18.decembrī tajā pašā reģionā, kas atrodas uz dienvidrietumiem no galvaspilsētas Reikjavīkas.

Jau ziņots, ka sestdien vulkāniskās aktivitātes dēļ Grindavīkas iedzīvotājiem tika dots rīkojums evakuēties līdz pirmdienas vakaram, taču, svētdien sākoties izvirdumam, tika veikta steidzama evakuācija.

Zemestrīču dēļ grindavīkieši iedzīvotāji tika evakuēti arī novembrī.

Islandē atrodas 33 aktīvas vulkānu sistēmas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu