FOTO Vulkāna izvirdums Islandē: Aizdegušās vairākas mājas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Vairākas mājas Islandes zvejnieku pilsētā Grindavīkā uzliesmojušas, kad tās sasniegusi lava, vēsta britu raidorganizācija BBC. 

Foto: Vulkāna izvirdums Islandē

Vulkāns Reikjanesas pussalā izvirda agrā svētdienas rītā, lavai virzoties zvejnieku pilsētiņas virzienā.

Pēc kāda eksperta domām, īstenojies "sliktākais scenārijs", izvirduma dēļ liekot evakuēties visiem pilsētiņas iedzīvotājiem.

Iedzīvotāji patlaban ir drošībā, taču viņu nākotne nav skaidra, jo lava šobrīd izplūst uz zemes, kur atrodas viņu mājas.

Aizsardzības elementi, kas uzbūvēti pēc pēdējā izvirduma decembrī, ir daļēji ierobežojuši lavas plūsmu, taču daži no tiem spiedienu nav izturējuši.

Lavas plūsma ir nogriezusi galveno ceļu uz pilsētu.

Tiešraide: Vulkāna izvirdums Islandē

Pirms decembra izvirduma vulkāniskajā sistēmā notika spēcīga zemestrīce. Dažu nedēļu laikā ap vulkānu tika uzceltas sienas, lai novirzītu izkusušos iežus prom no Grindavīkas, kurā dzīvo aptuveni 4000 cilvēku.

Islandes Meteoroloģijas birojs (IMO) paziņoja, ka barjeras dažviet ir pārrautas, ļaujot lavai nokļūt pilsētā, kas pēc tam aizdedzināja mājas un ēkas.

Šis Islandē ir piektais vulkāna izvirdums divu gadu laikā. Iepriekšējais notika 18. decembrī tajā pašā reģionā, kas atrodas uz dienvidrietumiem no galvaspilsētas Reikjavīkas.

Jau ziņots, ka sestdien vulkāniskās aktivitātes dēļ Grindavīkas iedzīvotājiem tika dots rīkojums evakuēties līdz pirmdienas vakaram, taču, svētdien sākoties izvirdumam, tika veikta steidzama evakuācija.

Zemestrīču dēļ grindavīkieši iedzīvotāji tika evakuēti arī novembrī.

Islandē atrodas 33 aktīvas vulkānu sistēmas.

Islandes Civilās aizsardzības dienesta pārstāvis Vidirs Reinisons sacīja, ka svētdien notikušais izvirdums saglabāsies atmiņā ilgu laiku un, visticamāk, ir sākums šādu notikumu ķēdei.

Islandes prezidents Gudni Jouhannessons aicināja islandiešus atbalstīt Grindavīkas iedzīvotājus un nepadoties.

Vulkāna izvirdums sākās svētdien plkst. 7.57 (plkst.9.57 pēc Latvijas laika), kad lava sāka izplūst no plaisas zemē pāris simts metrus no Grindavīkas. Pāris stundas vēlāk plaisas garums bija palielinājies līdz aptuveni kilometram un no tās plūda kvēlojošas oranžas lavas strūklas. Lava izplūda gan no plaisas, gan vulkāna.

Ap pusdienlaiku zeme atvērās arī Grindavīkas ziemeļu piepilsētā, un lavas plūsma sasniedza pilsētu, aizdedzinot vismaz divas ēkas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu