14. janvārī plkst. 7.57 Islandes iedzīvotāji modās ar ziņu, ka pie Grindavīkas pamodies un izvirdis Sundhņūkagīgara vulkāns. Nedaudz vēlāk vulkāna izvirdumā lava jau sasniedza pilsētu, kuras apmēram 3669 iedzīvotāji pirms tam tika steidzami evakuēti. Nodega vismaz trīs ēkas. Tas jau vien liecina, ka vulkāna izvirdums ir neparasts, unikāls un traģisks ne vien pilsētai, bet visai valstij. Ģeogrāfe un Islandes latviete Guna Kalna, kura dzīvo stundas braucienā no Grindavīkas, intervijā skaidro iemeslus, kāpēc šobrīd ir vērojama traģēdija un kas varētu notikt tuvākajā nākotnē.

15. janvāra rītā eksperti paziņoja - Grindavīka ir uzvarējusi. "Ziņoja, ka viss ir mierīgi un šobrīd vairāk nav draudu, bet tas ir īslaicīgs prieks.

800 gadu laikā tika novērotas zemestrīces, taču kopumā šie gadi bija mierīgi. Tagad tas viss notiek lieliem tempiem, jo Thorbjerna kalns vienas nakts laikā pavirzījās par 20 centimetriem uz rietumiem. Tās ir milzīgas zemes virsmas deformācijas un izmaiņas, kas notiek. Pussala tiek plēsta uz pusēm, un karstā magmas masa, kas atrodas zem zemes garozas, sāk izplūst virszemē lavas veidā."

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp