Neliela pilsētiņa Horvātijā pārdod mājas par nieka 13 centiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Legradas vietvara jau vairākus gadus izliek pārdošanā mājas par mazāk nekā vienu eiro.
Legradas vietvara jau vairākus gadus izliek pārdošanā mājas par mazāk nekā vienu eiro. Foto: goran_safarek/Shutterstock

Daudzi ir jau dzirdējuši par mājām Itālijā, kas tiek pārdotas par nieka 1 eiro. Tomēr, ja tas tev nešķiet pievilcīgs piedāvājums, arī Horvātijā ir līdzīga iespēja - Legradā, kas atrodas valsts ziemļos, māju var iegādāties par nieka 13 centiem, ziņo medijs "Business Insider". 

Ungārijas pierobežas pilsētiņu Legradu ieskauj gleznainas pļavas un blīvi meži. Reiz tā lepojusies arī ar otras lielākās apdzīvotās vietas statusu Horvātijā, līdz kļuva par pierobežas pilsētu ar niecīgu transporta savienojumu uz citām pilsētām.

Tagad tur dzīvo nedaudz nedaudz vairāk nekā 2000 iedzīvotāju. Šis skaits ir aptuveni uz pusi mazāks nekā pirms 70 gadiem.

Teju bezmaksas māju piedāvājums, kas ir zināms kā "mājas par santīmu" politika, ir daļa no mazās pilsētiņas centieniem palielināt iedzīvotāju skaitu. Iniciatīva pirmo reizi tika uzsākta 2018. gadā un šķietami ir bijusi veiksmīga, atzīmē vietējais medijs "HRT". 

Tiesa, šo piedāvājumu nevarēs izmantot jebkurš gribētājs. Pretendentiem jābūt jaunākiem par 45 gadiem, partnerattiecībās, bez kriminālas pagātnes, kā arī - viņi nevar būt īpašnieki jau kādam citam īpašumam Horvātijā.

Iniciatīva vainagojusies ar panākumiem - nu Legradā ir vairāk bērnu nekā pirms pieciem gadiem, tāpēc pilsētiņā tagad tiek arī būvēts bērnudārzs.

Pieejamajām mājām gan ir nepieciešams remonts, bet arī ar to vietvara ir gatava palīdzēt.

Viena no mājām Legradā, kas tika pārdota par mazāk nekā eiro. 
Viena no mājām Legradā, kas tika pārdota par mazāk nekā eiro. Foto: Reuters/Scanpix

Kad 2021. gadā pārdošanai tika izliktas 19 mājas par šo cenu, vietvara piedāvāja samaksāt aptuveni aptuveni 3,5 tūkstošus eiro ar nepieciešamajiem remontdarbiem, ziņoja ziņu aģentūra "Reuters". Tiesa, iedzīvotājiem bija jāpiekrīt tur palikt vismaz nākamos 15 gadus. Pagaidām gan nav skaidrs, vai šāds nosacījums attiecas arī uz mājām, kas tiek pārdotas šogad.

"Apollo.lv" jau iepriekš ir rakstījis par līdzīgo iniciatīvu saulainajā Itālijā. 2018. gadā Sicīlijas apgabals nāca klajā ar unikālu piedāvājumu - iegādāties māju par vienu eiro. Šis savādais aicinājums uzrunāja miljoniem cilvēku no visas pasaules. 

Iespēju iegādāties māju par vienu eiro ir piedāvājušas vairāk nekā 50 apdzīvotas vietas Itālijā. Uz šo piedāvājumu ir atsaukušies vairāki simti cilvēku no visas pasaules, kuri, iespējams, ir sapņojuši par īpašumu klusā Itālijas lauku nostūrī. Tomēr pašlaik redzams, ka tam ir savas ēnas puses – īpašumiem ir nepieciešama renovācija, kas izmaksā ne tos mazākos līdzekļus.

Programmas būtība ir vienkārša – pašvaldība piedāvā par maksimāli zemu cenu iegādāties noplukušus īpašumus vietās, kurās ir problēmas ar iedzīvotāju skaitu. Nosacījums tāds – ja iegādājies īpašumu par vienu eiro, tad divu līdz trīs gadu laikā īpašums ir jāatjauno un jāpalīdz atbalstīt vietējo ekonomiku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu