Aicina nepieļaut Rīgā plānoto prokremliskā komiķa uzstāšanos (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "YouTube" video.

Sociālo tīklu lietotāju vidē sāk briest aicinājumi nepieļaut 3. martā Rīgā plānoto prokremliskā komiķa Nurlana Saburova "lielo koncertu". Komiķis iepriekš atturējies nosodīt vai vispār komentēt Krievijas īstenoto iebrukumu Ukrainā, kā arī savā stāvizrādē pajokojis par Ukrainā nogalinātajām sievietēm.

3. martā "ATTA Centre" paredzēto pasākumu rīko Gruzijā reģistrēta juridiskā persona "I/E Raimonds S.", kā norādīts biļešu pārdošanas platformā "Ticketshop".

"Apollo.lv" novēroja, ka 23. janvāra pēcpusdienā Nurlana Saburova "lielā koncerta" biļešu tirdzniecības vietne pārstājusi būt aktīva. Jau iepriekš sociālo tīklu lietotāji norādījuši, ka biļešu tirdzniecības platformā pasākums it kā atrodams, bet arī neparādās meklēšanā.

Uz pasākuma nepieļaušanu vietnē "X" (iepriekš "Twitter") rosināja advokāts Aleksandrs Berezins, kura uzskatu atbalsojis arī festivāla "Positivus" galvenais organizators Ģirts Majors.

Arī citi lietotāji aicina nepieļaut pasākuma norisi:

Nurlans Saburovs ir viens no populārākajiem Krievijas komiķiem, lai gan viņam ir Kazahstānas pilsonība. Viņš atteicies skaļi komentēt Krievijas īstenoto iebrukumu Ukrainā, bet viņam nav bijušas problēmas par to bezgaumīgi pajokot.

2022. gadā komiķis devās turnejā ASV, kur pasākumu apmeklētāji konfrontēja viņu par klusēšanu un "mēles rīšanu" kara jautājumā.

No šīm situācijām Saburovs centās izslīdēt ar frāzēm: "Nevienam neko neesmu parādā", "Jā, es esmu gnīda", "Jums jāsaprot, ka arī man ir no kā baidīties".

Komiķis par šādām atbildēm ticis nodēvēts par "baiļu kalpu" un saņēmis pārmetumus, ka "Kremļa režīms balstās uz tādiem stulbeņiem kā tu".

Saburova neslava kulminēja brīdī, kad viņš pajokoja par protestu, kas vērsa uzmanību uz Ukrainā dzīvojošo sieviešu asiņainajiem likteņiem.

Sanfrancisko notiekošo stāvizrādi pārtrauca ukraiņu māksliniece Jūlija Kosivčuka. Viņa uzskrēja uz skatuves tērpta garā, baltā kleitā ar sarkaniem plankumiem, kas imitē asinis, un kliedza: "Klusēšana ir noziegums".

Kad apsardze sievieti noveda no skatuves, Saburovs saņēma dūšu reaģēt uz notikušo un pajokoja:

"Vai tās ir mēnešreizes?"

Uz to publika reaģēja ar smieklu vilni.

Pēcāk māksliniece publicēja incidenta video savā "Instagram" kontā un komentēja: "Vergi turpināja smieties. Mērkaķis, kas viņu smadzenēs skandē šķīvjus, ir nemirstīgs. Tikai daži jaunieši pameta zāli".

Māksliniece arī nosauca Saburovu par "klaunu" un atzīmēja, ka visas biļetes uz viņa izrādi, kas maksāja 135 ASV dolārus gabalā, ir izpārdotas.

Pēc šī notikuma komiķis tika asi kritizēts sociālajos tīklos, tostarp viņš arī saņēma nosodījumu no Krievijas žurnālistes un opozīcijas spēku aktīvistes Ksenijas Sobčakas.

Sabiedrības paustā sašutuma un kritikas rezultātā vairākas paredzētās Saburova stāvizrādes tika boikotētas vai atceltas uz nenoteiktu laiku.

Nurlana viesošanās Rīgā bija paredzēta jau 2020. gadā. Šis pasākums tika pārcelts četras reizes no februāra līdz oktobrim. Galu galā pasākums nenotika.

Pie pēdējā pārcelšanas paziņojuma "Biļešu Serviss" pievienoja garu paskaidrojumu par neskaidrībām, kas 2020. gadā vajāja paredzēto stāvizrādi.

Uzņēmuma rīcībā nonāca informācija par pasākuma organizatora SIA "Swiss Beauty" likvidācijas procesa uzsākšanu.

Pirms likvidācijas sākšanas "Biļešu Serviss", "Swiss Beauty" un SIA "EZ MEDIA" noslēdza 3 pušu vienošanās saistību pārņemšanai par pasākumu. Vienošanās paredzēja, ka "EZ MEDIA" pārņems "Swiss Beauty" saistības un faktiski kļūst par jauno pasākuma organizatoru.

Tomēr pie "Biļešu Servisa" ar iesniegumu vērsās "EZ MEDIA" valdes loceklis, norādot, ka 3 pušu vienošanās saistību pārņemšanai nav derīga, jo neesot to parakstījis un paraksts ir viltots.

"EZ Media" neatzina sevi kā pasākuma rīkotāju, bet "Biļešu Serviss" nesaņēma informāciju, ka "Swiss Beauty" būtu atraduši tiesību pārņēmēju, kuri būtu gatavi organizēt pasākumu.

"Biļešu Serviss" brīdināja, ka pastāv liela iespēja, ka pasākums nenotiks, pie reizes arī atzīmējot, ka par pasākuma norisi, tai skaitā par biļešu vērtības atmaksu pasākuma atcelšanas gadījumā, ir atbildīgs pasākuma organizators. Savukārt "Biļešu Serviss" ir tikai biļešu tirgotājs (pasākumu organizatoru uzdevumā) un visi tirdzniecības ieņēmumi ir pasākumu organizatora līdzekļi.

Tajā pašā laikā Nurlana Saburova mājaslapas sadaļā par pārceltajām izrādēm joprojām pausta informācija, ka "pasākums Rīgā, kam bija jānotiek "ATTA Centre", tika atcelts. Biļetes uz šo pasākumu pārdeva uzņēmums "Biļešu Serviss", kas šobrīd atsakās atdot klientiem naudu, pamatojot to ar vietējo organizatoru finansiālo atbildību."

Minētas arī citas valstis, kurās atceltas komiķa uzstāšanās. Par šī gada pasākumu komiķa vietnēs nav minēta nekāda vieda informācija.

"Apollo.lv" sazinājās ar Valsts policiju un Valsts drošības dienestu, lai skaidrotu apstākļus.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu