Ministre Bērziņa neizslēdz iespēju atlaist Rēzeknes domi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa. Foto: Evija Trifanova/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV) neizslēdz iespēju rosināt Saeimai lemt par Rēzeknes domes atlaišanu.

Ministre otrdien Latvijas Televīzijas raidījumam "Šodienas jautājums" sacīja, ka trešdien, 24.janvārī, notiks finanšu stabilizācijas komisijas sēde, kurā skatīs Rēzeknes pašvaldības iesniegto budžeta projektu ar 1,3 miljonu eiro deficītu, kas nozīmē, ka tā nav izpildījusi uzdevumu izstrādāt sabalansētu budžetu.

"Ir jāpagaida komisijas lēmums rīt, bet variantu par domes atlaišanu izslēgt nevaram. Ir jāvērtē Rēzeknes domes atbildība kopumā," sacīja Bērziņa, norādot - ja pašvaldībai nav sabalansēta budžeta, Saeimā varētu virzīt jautājumu par Rēzeknes domes atlaišanu.

Viņa atzina, ka šogad kopumā daudzām pašvaldībām ir grūtības saplānot budžetus, un iemesli tam ir situācija ārpolitikā - karš Ukrainā, energoresursu sadārdzinājums. Vienlaikus šogad ir bijis minimālās algas pieaugums, kā arī algu pieaugumu sagaidījuši skolotāji, kas palielinājis pašvaldību izdevumus. Bērziņa vērsa uzmanību, ka kopumā iedzīvotāju skaits valstī samazinās, kā rezultātā samazinās arī pašvaldību budžets.

Ministre uzsvēra, ka vēl nav konkrētu signālu par problēmām citu pašvaldību budžetos, izņemot Krāslavu un Balvus, jo pašvaldības cenšas savus budžetus saplānot. Tomēr viņa atzina, ka šogad jāstrādā pie finanšu izlīdzināšanas modeļa, tostarp jāmeklē risinājumi, kā nodrošināt finansējumu pašvaldībām. Patlaban situācijas pašvaldībās ir dažādas, ne visur ir slikti, un atsevišķās pat vērojams budžeta pieaugums.

LETA jau rakstīja, ka Finanšu ministrija (FM) vienojusies ar Rēzeknes pilsētas domi, ka pašvaldība līdz 22.janvārim sagatavos budžeta projektu, kas dotu pamatojumu FM vērsties valdībā ar priekšlikumu, kā risināt finanšu situāciju pašvaldībā.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) skaidroja, ka pirmie aprēķini par nākamā gada budžetu FM bija pat labāki nekā pašvaldībai pašai. Ministrija rēķinājusi, ka Rēzeknes budžetā būs 14,6% deficīts, bet konstatēts, ka pie potenciālajiem 48,9 miljonu eiro ieņēmumiem un 59,7 miljonu eiro izdevumiem deficīts būs ap 10 miljoniem eiro jeb 20%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu