Policija aicina cilvēkus nedalīties ar kailfoto. Šantāžas ceļā izkrāpti pat 2000 eiro (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AJR_photo/Shutterstock

Kailfoto sūtīšana ir intīma lieta, kas jāredz vien tā adresātam, bet ne visi ir godprātīgi. Valsts Policija mēdz saņemt ziņojumus, ka cilvēkiem draudēts ar kailbilžu publicēšanu, ja netiks samaksāta pieprasītā summa. Vai otrs variants - kailbildes tiek publicētas aiz sāpinājuma, lai ieriebtu. Abi šie gadījumi ir sodāmi. Raidījums "360TV Ziņneši" devās izpētīt, kas tie ir par krāpniekiem un kāpēc vispār cilvēki sūta viens otram kailfoto.

Raidījuma veidotāji ir atraduši cilvēku, kurš cietis no kailfoto šantāžas. Kāda sieviete Kurzemē iepazinās ar vīrieti internetā.

Vārds pa vārdam, vīrietis raisa uzticību, sarakste tik ļoti iekarsusi, ka sieviete nosūta kailfoto un vēlāk arī intīmi pikantus video. Viņi abi pat ne reizi nesatikās klātienē. Un tad viss strauji izmainījās.

Laipnais kungs pārtapa ļaundarī. Sāka draudēt - ja neatsūtīsi naudu, kailfoto un intīmie video ekrānuzņēmumi tiks publicēti internetā. Sieviete nobīstas. Naudu pārskaita.

Šajā un līdzīgajos šantāžas gadījumos izspiesti vidēji divi tūkstoši eiro, citos gadījumos upuri piespiesti atdot savu sociālo mediju paroles.

Situāciju"360TV Ziņneši" žurnālisti devās izzināt pie Latvijas Drošāka interneta centra vadītājas Maijas Katkovskas, lai saprastu, kur tieši šādas šantāžas bildes var publicēt.

"Tās ir dažādas vietas. Viens ir izplatīts, ka ar šī upura vārdu un uzvārdu tiek veidoti viltus profili "Facebook", "Instagram".

Varbūt neatlaidīgākie mēdz blogus taisīt. Ir bezmaksas rīki, kur tu vari pats savu lapu uztaisīt.

Vēl ir tādas, kā angliski saucas revenge porn, jeb atriebības pornogrāfija lapas, kuras izveido tieši bijušie partneri, kuri bijuši sāpināti."

Tas gan notiekot ārkārtīgi reti. Ja kāds krīt par upuri šādai šantāžai, zvaniet policijai. Kautrēties nevajag.

Policijai šādi kailfoto, intīmo video šantāžas gadījumu bijis daudz, līdz ar to nav iemesla sajusties kaunpilni, lūdzot policijas iesaisti.

"Lielākā daļa šādas darbības par draudiem, ka tiks šis kailfoto ievietots un visa tā komunikācija, cik mums ir informācija, notiek, tomēr ar citām valstīm.

Arī šī saziņa ne vienmēr notiek cilvēkiem saprotamā valodā - angļu valodā.

Līdz ar to, šī izsekojamība ir ļoti apgrūtinoša," atzīst VP Daudznozaru Prevencijas nodaļas priekšniece Vita Vīlistere.

Šantažētāji, naudas izkrāpēji lielākoties esot no Āzijas, un tas ir viņu teju vai pamatdarbs. Sēž lielos angāros pilniem ar datoriem un vienīgais, kas viņam ir jādara - jāizkrāpj nauda. Drošinternets.lv vadītāja iezīmē to cilvēku profilu, kuri uzķeras.

"Tie, kas ir ziņojuši – pilnīgi dažāda vecuma vīrieši. Visbiežāk vīrieši. Pilnīgi dažāda vecuma.

Diez gan daudz studentu - 20-25 gadi, bet ir arī tie, kuri ir precēti, ģimenes vīrieši ar sievām un tāpēc viņi par to uztraucas, ka sievas uzzinās. [..]

Krāpnieku mērķis, protams ir nopelnīt naudu, nevis izplatīt Jūsu kailfoto. Tas ir viņu darbs."

Tātad, tie ir tikai tukši draudi – kāpēc iztērēt enerģiju, lai izplatītu jūsu bildes, ja tā vietā, viņš var turpināt sarakstīties ar citu upuri. Viņam tak arī kaut kā jānopelna. Cits stāsts – ja blēdis ir Latvijas pilsonis un ar īstu vārdu uzvārdu.

Policija ir saņēmusi tikai vienu ziņojumu par to, ka nauda pa tiešām tika pārskaitīta krāpniekam un tie bija 2000 eiro. Savukārt, organizācijas Drošsinternets.lv vadītāja min, ka pārsvarā tie ir no 100 eiro līdz 300 eiro.

Var tikai nojaust, cik gadījumu ir tādu par kuriem zina, tikai pats upuris. Policija stāsta, ka latvieši ir apķērīgi.

"Cilvēki nepakļaujas. Ļoti pareizi arī dara - nepakļaujas šim spiedienam. Pārsvarā ir tā, ja tiešām jūt, ka situācija paliek dramatiska, tad ir šie atsevišķie pieci gadījumi šogad, kad cilvēki jau ir vērušies pie policija."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu