APKOPOJUMS Krievijas “IL-76” lidmašīnas avārija Belgorodā. Kas zināms līdz šim? (7)

Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
Papildināts 09:16, 26. janvāris, 2024
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Trešdien, 24. janvārī, Krievijas Belgorodas apgabala Koročas rajonā nogāzās Krievijas armijas transporta lidmašīna "IL-76". Par notikušo aizvien ir daudz jautājumu. Viens no būtiskākajiem - vai lidmašīnā patiešām atradās ukraiņu karavīri, ko Krievija bija sagūstījusi un kuri tika vesti uz plānoto gūstekņu apmaiņu. "Apollo.lv" apkopoja līdz šim zināmo informāciju.

Šis jautājums ir īpaši svarīgs tūkstošiem to ukraiņu ģimeņu, kuru radinieki-karavīri atrodas Krievijas gūstā. Viņi vēlas zināt, vai tajā lidmašīnā patiešām atradās karagūstekņi un vai viņu vidū bija viņu radinieki, atzīmē britu raidorganizācija BBC.

Droši zināms pagaidām ir tas, ka trešdien Belgorodā tika notriekta Krievijas lidmašīna un ka nenotika ieplānotā gūstekņu apmaiņa. 

Krievijas apgalvojumam, ka notriektajā lidmašīnā atradās 65 Ukrainas karavīri, kurus bija plānots nogādāt apmaiņai, vēl nav bijis apstiprinājums.

Krievija apgalvo, ka lidmašīnu notriekuši ukraiņi. Arī avoti Ukrainas armijā sākotnēji pauduši, ka šo lidmašīnu notriekuši ukraiņi. Kāds Aizsardzības ministrijai tuvs avots izteicies, ka lidmašīna notriekta pacelšanās brīdī.

Foto: Krievijas izmeklētāji sākuši terorisma lietu par "IL-76" avāriju

ANO nespēj noteikt, vai "IL-76" bija ukraiņu karagūstekņi

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) nav varējusi noskaidrot, vai trešdien Belgorodas apgabalā avarējušajā Krievijas transportlidmašīnā "IL-76" bija ukraiņu karagūstekņi, ANO Drošības padomes sēdē ceturtdien paziņoja organizācijas ģenerālsekretāra vietniece Rozmarija Dikarlo.

Ukrainas vēstnieka ANO vietniece Kristīna Hajovišina uzsvēra, ka Ukraina nebija informēta par karagūstekņu pārvadāšanai izmantotā transporta skaitu un veidu. "Tikai tas vien var liecināt par nodomiem Krievijas rīcībai, kas vērsta uz to, lai apdraudētu gūstekņu dzīvību un drošību," klāstīja Ukrainas pārstāve.

Ja apstiprināsies informācija, ka lidmašīnā atradās ukraiņu karagūstekņi, tas būs "nopietns starptautisko humāno tiesību pārkāpums no Krievijas puses", sacīja Hajovišina.

Tas būtu "pirmais gadījums, kad Krievija izmanto cilvēku vairogu gaisā", lai piesegtu ieroču transportēšanu, viņa uzsvēra.

Krievija sasauca steidzamu ANO Drošības padomes s sanāksmi par "IL-76" avāriju. Kā vēsta Vācijas ziņu aģentūra DPA, Rietumvalstu pārstāvji sanāksmē uzsvēra, ka aviokatastrofa nekad nebūtu notikusi, ja Krievija nebūtu sākusi agresīvu karu pret Ukrainu.

Paredzētā gūstekņu apmaiņa nav notikusi

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošana pārvalde trešdien paziņoja, ka tai joprojām nebija ticamas informācijas, kādi cilvēki un cik daudz atradās notriektajā Krievijas transportlidmašīnā.

Izlūkdienests apstiprināja, ka trešdien patiešām bija paredzēta Krievijas un Ukrainas karagūstekņu apmaiņa, kas nenotika.

Saskaņā ar Krievijas puses sniegto informāciju notriektajā lidmašīnā atradās ukraiņu gūstekņi - pavisam 65.

Ukrainas izlūkdienests piebilda, ka Ukraina no savas puses ir izpildījusi visas vienošanās, lai sagatavotos apmaiņai. Sagūstītie Krievijas karavīri savlaicīgi tika nogādāti uz saskaņoto apmaiņas vietu, kur viņi bija drošībā.

"Saskaņā ar vienošanos mūsu aizstāvju drošību bija jānodrošina Krievijas pusei. Tajā pašā laikā Ukrainas puse netika informēta par nepieciešamību nodrošināt gaisa telpas drošību Belgorodas pilsētas rajonā noteiktā laika periodā, kā tas jau vairākkārt tika darīts iepriekš," teikts izlūkdienesta paziņojumā.

Ukraina netika informēta par transportlīdzekļu skaitu, maršrutiem un gūstekņu piegādes veidiem.

Transporta lidmašīnas nolaišanās 30 kilometru kaujas zonā nevar būt droša, un tā jebkurā gadījumā ir jāapspriež abām pusēm, jo pretējā gadījumā tiek apdraudēts viss apmaiņas process, norādīja izlūkdienests.

Foto: Belgorodas apgabalā nogāzusies Krievijas militārā transporta lidmašīna

Zelenskis: Ukraina uzstās uz starptautisku izmeklēšanu

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir pieprasījis veikt starptautisku izmeklēšanu par lidmašīnas avāriju.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde mēģina noskaidrot vairāk informācijas par desmitiem Ukrainas karagūstekņu likteni, kas saskaņā ar Krievijas apgalvoto bijuši šajā lidmašīnā, Zelenskis paziņoja trešdienas vakara uzrunā.

Prezidents ari norādījis Ukrainas ārlietu ministram Dmitro Kulebam sniegt starptautiskajiem partneriem visu informāciju, kas ir pieejama Ukrainai.

"Mūsu valsts uzstās uz starptautisku izmeklēšanu," sacīja Zelenskis.

"Ir acīmredzams, ka krievi spēlējas ar ukraiņu gūstekņu dzīvībām, ar viņu radinieku jūtām un mūsu sabiedrības emocijām."

Kremļa komentārs

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs ceturtdien beidzot komentēja avāriju, vainu noveļot uz Ukrainu: "Fakts, ka ukraiņi nogalināja paši savus gūstekņus, savus pilsoņus, kuriem vajadzēja būt mājās burtiski tikai vienas dienas laikā, protams, ir pilnīgi šausmīga rīcība," izteicās Peskovs, piebilstot, ka "neviens nevar pateikt", kā incidents ietekmēs gūstekņu apmaiņu nākotnē.

Peskovs arī atbildēja uz Zelenska trešdienas paziņojumu, ka Kijiva uzstās uz starptautisku incidenta izmeklēšanu. "Ja viņš ar to domā starptautisko izmeklēšanu par Kijivas režīma kriminālajām darbībām, tad tas ir absolūti nepieciešams," izteicās Putina preses sekretārs.

Peskovs turpināja, sakot, ka Kremlis gaida izmeklēšanas rezultātus. "Patlaban nav līdz galam skaidrs, kas notika. Izmeklētāji sāka pētīt lidmašīnas paliekas vien vakar," ceturtdien sacīja Peskovs.

2024. gada 24. janvāris. Ceļu policija bloķē ceļu netālu no lidmašīnas avārijas vietas Belgorodas reģionā.
2024. gada 24. janvāris. Ceļu policija bloķē ceļu netālu no lidmašīnas avārijas vietas Belgorodas reģionā. Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas Aizsardzības ministrija jau sākotnēji apgalvoja, ka lidmašīnu notrieca Ukrainas spēki un tajā atradās 65 Ukrainas militārpersonas apmaiņai, seši apkalpes locekļi un trīs Krievijas karavīri. Visi viņi gājuši bojā.

Atrasta lidmašīnas "melnā kaste"

Avārijas vietā netālu no Belgorodas atrasts borta informācijas uzkrājējs, kas reģistrē lidojuma parametrus, atsaucoties uz "RIA Novosti" saņemto informāciju no glābšanas dienesta, ceturtdien ziņoja neatkarīgais medijs "Meduza".

Informācijas avots norādījis, ka melnā kaste atradusies lidmašīnas astes daļā. Glābēji tās jau esot nodevuši izmeklētājiem.

Krievija sākusi terorisma lietas izmeklēšanu

Krievijas Izmeklēšanas komiteja ir sākusi terorisma lietu, atsaucoties uz komitejas preses dienestu, ziņo neatkarīgais medijs "Meduza". 

Paziņojumā teikts, ka sākotnējie izmeklēšanas secinājumi, tostarp provizoriskie dati no avārijas vietas, "ļauj secināt, ka lidmašīnai uzbruka pretgaisa raķete no Ukrainas teritorijas".

Komiteja ziņoja, ka lidmašīnā atradās seši apkalpes locekļi, kā arī militārās policijas darbinieki un vairāk nekā 60 Ukrainas karagūstekņu, neprecizējot, cik militārās policijas darbinieku un karagūstekņu atradās lidmašīnā. 

Aģentūra piebilda, ka avārijas vietā tika atrastas "cilvēku mirstīgās atliekas".

Pēdējā laikā ir pieaudzis raķešu uzbrukumu skaits no Ukrainas robežas tuvumā esošā Belgorodas apgabala, īpaši Ukrainas otrajai lielākajai pilsētai Harkivai, trāpot tur esošajām dzīvojamām ēkām un nogalinot civiliedzīvotājus. Tādas lidmašīnas kā notriektā "IL-76" pārvadā raķetes, kuras pēc tam okupanti izšauj uz Ukrainu.

Avoti Ukrainas ģenerālštābā apgalvo, ka konkrētā lidmašīna pārvadājusi zenītraķetes "S-300".

Belgoroda, kas atrodas netālu no agresorvalsts robežas ar Ukrainu, pēdējā laikā piedzīvo īpaši daudz Ukrainas armijas triecienus. 

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu